sociale media suggesties voor de dominee

Sociale Media suggesties voor de dominee

3 min leestijd

sociale media suggesties voor de dominee

Ik heb veel twitterende dominees in mijn tijdlijn. Uit een eerder onderzoek van Mirte Martinus naar twitterende dominees bleek dat ze vooral met elkaar twitteren. Ehm, ja. Ik geloof dat dat wel erg opgaat. Ik denk dat het een soort vakidiotie is. Wil je serieus gebruik maken van Twitter en Facebook dan is het nuttig om door te hebben dat het een communicatie platform is. Het zou toch mooi zijn als je als predikant, pastor, voorganger online goed bereikbaar bent. Hier een aantal suggesties:

7 suggesties voor gebruik sociale media predikanten

  1. Je preek » sommige predikanten zetten hun hele preek al voor de zondag online. Dat is een mogelijkheid. Maar vertel waar je over gaat preken. En als het voorbij is, vertel waar je zelf mee bezig bent geweest. Je weet wel, die ene zin waar de hele preek in samen te vatten is. Of, nog mooier, de vraag waarvan je hoopt dat mensen mee aan de slag gaan.
  2. Waar mag ik voor bidden » een predikant heeft twee belangrijkste taken in de kerk: het woord en het gebed. Waarom zou je niet op Facebook en Twitter aan de mensen vragen: hoe kan ik voor je bidden? Ik vermoed dat je verrast wordt door de reacties.
  3. Deel een tekst of quote » een bijbeltekst of een quote zegt soms meer dan een hele preek. En voor sommige mensen zijn het de juiste woorden op de juiste tijd.
  4. Deel je stille tijd » ik weet niet hoe je dat noemt of doet, maar als je persoonlijk tijd neemt voor gebed, bijbellezen, wat neem je mee? Sommige voorgangers tweeten regelmatig die ene gedachte iedere morgen. Zo kunnen mensen de zegen van jouw tijd met God ontvangen.
  5. Bedank de mensen » zet regelmatig mensen uit je gemeente in het zonnetje. Is de jeugdleider goed bezig, zeg het! Is er een fantastische middag voor ouderen georganiseerd, laat weten dat je het geweldig vindt. En bemoedig ze.
  6. Boeken en films » ben je een goed boek aan het lezen, of heb je een inspirerende film gezien? Deel het. Het hoeft helemaal niet lang te zijn. Bij een film kan een trailer voldoen. Bij een boek een samenvattende zin of een markante quote.
  7. Vraag om feedback » dit is een spannende, maar durf je misschien feedback te vragen? Naar bijvoorbeeld een dienst, een van de bedieningen in de gemeente, een speciale activiteit. Je hebt hier een uitgelezen kans om het gesprek aan te gaan.

Volg je gemeenteleden en wees actief als je ziet dat er iets te vieren is, of als er zorgen zijn. Op nagenoeg alle platformen hoef je niet per se openbaar te reageren. Bij sommige zaken kan je je voorstellen dat een privé bericht beter is dan openbaar.

Geen preekstoel

Let op dat Sociale Media geen preekstoel is. Het is een communicatie platform. En soms zijn de belangrijkste woorden die je online gebruikt: dank je. Dank je voor je reactie, voor je vraag, voor je foto… Reageer, praat terug, stel vragen, bemoedig, neem initiatief, weet wat er leeft.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

3 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lennart
Lennart
11 jaren geleden

Even een reactie als twitterende dominee: ik denk dat jij inderdaad alleen het netwerk van twitterende dominees ziet. Maar vanuit mijn optiek is het heel anders, Ik heb een aantal ‘kringen’ (yeuh, G+ ;-) in mijn TL: inderdaad de vakidioten. Vervolgens mensen die ik volg voor hobby/leukigheid. Familieleden. En plaatsgenoten. Zeker die laatste 2 volg jij niet. Ik kan me vergissen, maar stond er een statische analyse in de scriptie met wie dominees twitteren? Als… Lees verder »

Ronald
Ronald
11 jaren geleden

Dank voor je blog Wouter. Wil je nog feedback? ;-) grote groet!

Wouter van der Toorn
Wouter van der Toorn
Antwoord aan  Ronald
11 jaren geleden

Feedback is altijd welkom. Heel graag zelfs!