redenen om niet naar de kerk te gaan

Waarom gaan mensen niet naar de kerk

1 min leestijd

redenen om niet naar de kerk te gaan

Ik kwam dit onderzoek tegen naar de redenen waarom mensen in Australië niet meer naar de kerk gaan. De belangrijkste reden: het is irrelevant voor mijn leven. Het doet er niet toe, ik heb er niets aan. En eerlijk gezegd denk ik dat het voor Nederland niet heel anders is. Het is niet de eerste plaats het probleem wat mensen met God of Jezus hebben, maar vooral dat ze er niets aan ‘hebben’. Daar ligt een grote uitdaging voor iedere predikant, spreker, pastor, gelovige: maak duidelijk wat je hebt aan de kerk en wat  je hebt aan geloof? Het is niet voldoende om een traditie in stand te houden.

Hier nog een mooi filmpje over de kerk. En net even een andere blik erop. Sorry, het is Engels.

[ba-youtubeflex videoid=”oUJpJyth3J4″]

Je hoeft niet ‘klaar’ of ‘goed genoeg’ te zijn om naar de kerk te gaan. Het is bij uitstek een plek om weer mens te worden! Een plek om nieuwe dromen te vinden, om je waarde te ontdekken, om vragen te stellen, te ontdekken, te twijfelen en te geloven. Welkom in de kerk.

Reageer!

Waarom ga jij naar de kerk? Of waarom niet?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

3 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ivan
Ivan
10 jaren geleden

Tradities moet je helemaal niet in stand houden maar overboord gooien. Het is puur menselijk (of deels menselijk, deels bijbels), daar gaat geen kracht van uit. Evenals alle eigen ideeen, eigen wijsheden, controle, eigen programma’s, eigen structuur, enz enz.

Janita Seinstra
Janita Seinstra
11 jaren geleden

Ik ga graag naar de kerk. Het liefst 1 of 2 keer op de zondag. De rust die ik dan ervaar is groot. Ik voel me thuis bij m’n broeders en zusters. Bovendien haal ik veel bemoediging uit de preken, liederen en het contact met gemeenteleden. Ik kan me geen leven voorstellen zonder kerk. Wel moedig ik dominees aan om vooral te blijven zoeken naar de aansluiting in deze 21e eeuw met een ‘nieuw’ soort… Lees verder »

Wouter van der Toorn
Wouter van der Toorn
Antwoord aan  Janita Seinstra
11 jaren geleden

De vraag is hoe die aansluiting zou moeten zijn. Ben trouwens benieuwd wat je beeld is bij een ‘nieuw’ soort gemeente…