Book of Eli

Te lang alleen maar Bijbel gelezen (Book of Eli)

2 min leestijd

Book of Eli

The Book of Eli is wat mij betreft een van de beste post-apocalyptische films. Wellicht ook omdat het om een heel bijzonder boek gaat in de film die door Eli wordt beschermd met zijn leven. Een ding blijft me erg bij.

{spoiler alert}

[ba-youtubeflex videoid=”kAMUv22y1og”]

De hele film draait om het laatste exemplaar van de Bijbel. Het is het boek waarvan wordt verwacht dat het bijzondere krachten bezit. Eli beschermt het boek met zijn leven. Maar aan het einde van de film staat Eli het boek toch af. Om Solara, de vrouw die uiteindelijk met hem mee reist, te beschermen. Waarom? Tientallen jaren beschermde hij dit boek met zijn leven en nu laat hij het boek gaan voor deze vrouw? Precies die vraag stelt Solara hem zelf. Zijn antwoord?

Al die jaren heb ik me, bijna als een obsessie, gewijd aan dit boek. Ik las dit boek altijd. Maar ik heb te weinig aandacht gegeven om het in de praktijk te brengen.

Kijk, dat is nu precies een fenomeen dat veel opgaat bij ‘gediplomeerde christenen’. Of bij de wetenschappelijke tak van sport, ‘theologen christenen’. Ben je predikant en moet je zondag weer preken? Of leidt je een jeugdgroep in je kerk? Dit is een belangrijke les: de Bijbel moet niet alleen in je hoofd zitten. Het wil invloed in je leven. Het boek van God wil je veranderen. Niet alleen de ander, niet alleen de hele wereld. Maar ook jou.

En voel je je helemaal nog geen ‘gediplomeerde christen’? Prima hoor. Want het boek moet vooral vorm krijgen in je leven, en niet alleen in je verstand!

PS: wil je meer ontdekken over de Bijbel? Schrijf je direct in voor de gratis online StartersBijbel-cursus »

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -