gekleurd brein

Humor maakt je creatief

1 min leestijd

Professor Tina Seelig deed onderzoek bij jazz muzikanten. Ze maakte een MRI scan terwijl de muzikanten improviseerden. En wat gebeurt er: als de muzikant begint stopt het stuk van het brein dat wordt geassocieerd met beoordeling. Dat betekent dus dat zelf-kritiek helemaal niet altijd zo handig is. Het kan in de weg zitten bij nieuwe ideeën. Ze schrijft:

“Creatieve mensen kennen blijkbaar de kunst van het uitschakelen van een stuk van de hersenen waardoor ze hun ideeën eerder kunnen laten ontstaan en er ruimte is voor verbeelding.”

Broedplaats voor ideeën

Ze vertelt in een interview dat vernieuwende managers van hun werkplek een ruimte voor creativiteit maken. Hun werkplek doorbreekt de zelfcontrole. Een speelse omgeving is de broedplaats van ideeën en heb je nodig om te innoveren.

Schaamte alarm

Als mensen het gevoel hebben dat alles wordt beoordeeld, veroordeeld of gecontroleerd, dan houden ze hun ideeën voor zich. Dus een idee kan niet eens wortel schieten. Dat wordt een schaamte alarm genoemd. Terwijl in een speelse, vrije omgeving met ruimte om te proberen, er juist onverwachte en waardevolle ideeën kunnen ontstaan.

Besmettelijk

De grap, de humor, heb je nodig. Niet alleen is een lach besmettelijk. Maar het blijkt ook juist de ruimte en creativiteit te scheppen.

Bron: fastcompany.com / sciencesource.com

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Janita
Janita
10 jaren geleden

De kunst van het uitschakelen is te leren! http://Www.crioel.nl
Fijn dat je er aandacht aan besteed in jouw blog! Namens alle creatieve mensen, dankjewel! Het belang van een speelse ruimte op de werkvloer wordt dikwijls onderschat.