wijn brood kaas
2 min leestijd

wijn brood kaas

Mag je als christen genieten van het leven en zo ja, hoe dan? Ik ken de mensen die met een zwaarmoedige blik en serieuze stem mededelen dat ‘de vreugde van de Heer’ hun deel is. Hoe komt het dat ik dat niet geloof? Ik moest daarbij denken aan een situatie die Christian A. Schwarz beschrijft in zijn boekje “Handboek voor christelijke levenskunstenaars“. Een kort stukje (pagina 14):

Maar wat is, voor ons christenen, dan geluk? En wat doen wij om ons eigen geluk te vergroten? Ik heb deze vragen meermalen in cursussen gesteld en daarbij een interessante ontdekking gedaan: Vele christenen kunnen met deze vraag helemaal niets beginnen. “Sinds ik christin ben,” zei mij eens een jonge cursus-deelneemster, en haar woorden zijn ronduit representatief voor een wijdverbreide mening, “hoef ik mij dit niet meer af te vragen. Christus is voldoende!”

Toen ik in de koffiepauze verder met haar in gesprek kwam, kreeg ik steeds meer de indruk dat deze fijne vrouw – die met zo’n vaste geloofsovertuiging en met de onuitgesproken instemming van alle aanwezigen haar “Christus is voldoende” eruit gegooid had – een doodongelukkig schepsel was. Haar persoonlijkheidsstructuur was uiterst verkrampt en extreem anti-zinnelijk…

Natuurlijk is Christus voldoende. Zijn genade is genoeg. En toch is het ook weer niet zo. Want… het is niet een of ander rationale ding, een besluit. Genieten van het mooie leven hoort bij leven op zijn best. Het is ook niet zo dat God daar géén onderdeel van is. Je moet ze niet tegen elkaar uitspelen. Maar bij elkaar brengen.

Een heerlijk glas wijn en een kaasplankje zitten op het achterdek van een schip, genietend van de zon en een zacht briesje… dat is helemaal niet verkeerd. Alleen al de gedachte daaraan is voor mij genieten!

1 reactie

 1. Arjan van den Berg op 04-08-2013 om 16:51

  Interessante blog. Wat mij betreft, begint het christelijk leven zeker met Gods genade, maar dan… Ik weiger te geloven dat je Jezus ( en Zijn liefde) aanneemt, zo het eeuwige leven krijgt en ‘that’s it’, even oneerbiedig gezegd. Alsof het eeuwige leven en de nieuwe hemel en aarde het mooie toekomstbeeld schetsen en dat het ‘enige’ is waar we naar uit kunnen en mogen kijken en dit leven er niet toe doet of dat we in dit leven vooral serieus moeten nadenken, bidden etc. Jezus is juist gekomen om Leven te geven, door ons heen te werken met Zijn Geest…

  Juist door Zijn genade mogen we in Zijn rust leven en kijken wat we met onze gaven kunnen en mogen doen en hoe we van Zijn schepping kunnen genieten. Vanochtend nog een preek gehoord over Gods liefde, die we met onze broeders en zusters mogen delen, waardoor de ‘wereld’ Gods liefde mag proeven.

  En dat ‘proeven’ gaat op z’n zachtst gezegd lastig als het geloof bij belijden blijft of als wij als christenen met een zuur gezicht over Jezus’ vreugde zingen en die blijdschap niet uitdragen door ook te genieten. Bovendien zou dat eigenlijk ook wel ondankbaar zijn tegenover Hem die juist die liefde en genade heeft gegeven, waar we met Hem, wie we zijn en wat we kunnen, meer mee kunnen doen dan we menselijk voor mogelijk houden.

  Wat niet betekent dat alles ‘groots’ hoeft te zijn. Ik kan kijken naar een mooie film, genieten van een goede vriendschap en de natuur en me verwonderen over de dingen die ik opschrijf, met Zijn Inspiratie.

  Bovenstaande is ook niet wat ik altijd heb geleefd; het is een proces van bewustwording (wow, ik hoef niet altijd zo serieus te zijn, mag ook genieten en wat valt er een hoop te genieten). En soms van op weg gaan, mijn creativiteit gebruiken en merken dat Hij juist door me heen werkt als ik me niet ‘zwaarmoedig’ afvraag hoe ik getuige kan zijn, hoe mensen Jezus in mijn leven zien, etc.)

  Enfin, dat wilde ik even kwijt n.a.v. jouw blog. Sinds een paar jaar zijn ‘schoonheid’ en ‘levenskunst’ eigenlijk de trefwoorden van/ in mijn leven. Ik heb nog niet zoveel blogs van je gelezen en weet niet of je vaker over creativiteit/ levenskunst e.d. schrijft, maar wat mij betreft mag je vooral zo doorgaan.;-)