Generic selectors
Exacte overeenkomst
Zoek in titel
Zoek in content
Zoek in artikelen
Zoek in pagina's
Filter by Categories
Bijbel
Communicatie
Creatief
Films
Geek
God
Inspiratie
Internet
iPad
iPhone
Jongeren
Kerk
Leiderschap
Mac OS X
Persoonlijk
Preekkunst
Social Media
Tech
Verhaal
wordpress

Elk goed verhaal heeft een conflict

9 juni 2013

Een advies bij het lezen van de Bijbel: lees het van het begin tot het einde. Als je dat hebt gedaan, begin je gewoon weer bij het begin.

Opgepoetste verhalen

Veel verhalen uit de Bijbel zijn opgepoetst of versimpeld. Hoe stel jij je bijvoorbeeld de ark van Noach voor? Als een sentimenteel verhaal van het redden van dieren? Of zie je nog dat op Gods commando de hele mensheid wordt uitgemoord? Dat laatste zie je dan weer niet in een kinderbijbel.

ark van noach

Of wat te denken van de geboorte van Jezus wat we romantisch hebben gemaakt. Terwijl het pure drama is waarbij een meisje ‘ongewenst zwanger’ blijkt te zijn, die een baby in een voerbak leggen. En om het ongeluk allemaal compleet te maken volgt er een massa slachting onder kinderen.

Onrealistisch beeld van het leven

De Bijbel is geen fijn boek (lees mijn eerder artikel daarover). Dat moeten we er dus ook niet van proberen te maken. Want dan haal je ook de realiteit van het leven eruit. En krijg je ook een onrealistisch beeld van wat je van het leven mag verwachten. In de harde, moeilijke verhalen leer je ook hoe je door de crisissen heen kan komen.

Ik ben tegen alles bestand door hem die mij kracht geeft.” Filippenzen 4:13

Het interessante van deze tekst is dat hier niet staat: “Ik ben tegen alles bestand door hem die het me gemakkelijk maakt.” Want in het leven met God, leven als gelovige, is het niet dat alles maar gemakkelijk gaat. Maar dat je kracht krijgt temidden van conflict en crisis.

Midden in crisis en conflict

Dat is iets anders als opgepoetste verhalen vertellen en elkaar zoet houden met een onrealistisch verlangen. Dus lees je je Bijbel weer en kom je allemaal pittige verhalen tegen? Blijven lezen. En ontdek dat God bij ons zal zijn. Juist midden in de crisis en conflict.

PS: wil je meer ontdekken over de Bijbel? Doe de gratis online StartersBijbel-cursus »

Wouter van der Toorn
Media Innovator & Art Director bij Jesus.net. Mijn tijd vul ik met nieuwe media, God, geloof, muziek, films. Over al deze zaken publiceer ik op mijn blog.
0 Comments

Elk goed verhaal heeft een conflict

door Wouter van der Toorn Leestijd: 1 min
0