hoe lang kost preekvoorbereiding

Hoeveel tijd kost het voorbereiden van een preek?

1 min leestijd

Eerlijk gezegd ben ik ook best nieuwsgierig naar hoeveel tijd het een spreker kost om een preek voor te bereiden. Dit is de uitkomst van een Twitter poll die Thom Rainer deed. Het was de vraag naar hoeveel tijd het kost om één preek voor te bereiden. Er zijn heel wat sprekers die per week meer dan één preek voorbereiden, dus dat kost meer tijd.

Wat opvalt is dat 70% van de sprekers tussen 10 en 18 uur tijd nemen om een preek voor te bereiden. Het gemiddelde is 13 uur. Daarbij geven veel sprekers aan dat ze graag meer tijd zouden willen hebben om aan hun preek te werken en om hun voorbereiding te kunnen doen zonder gestoord te worden. Meer is te vinden op thomrainer.com »

Online Poll

Al ingevuld? Check de uitkomst en opmerkingen of  laat eventueel je reactie hieronder achter!

3 reacties

 1. Martijn op 07-11-2016 om 12:07

  Leuk om te lezen. Omdat ik binnenkort ga vertrekken bij mijn kerk, word mij nu (na 8 jaar) gevraagd hoe lang ik er eigenlijk over deed. Een paar observaties
  – allereerst een kleine correctie op wat je schrijft: Thom Rainer noemt 13 uur als de mediaan (niet het gemiddelde). Oftewel, het is de tijd die de meesten nodig hebben om een preek voor te bereiden, niet de tijd die predikers gemiddeld nodig hebben.
  – in mijn ervaring is er altijd te weinig tijd. Toen ik net begon deed ik er vaak 20 uur over, nu soms 8 uur, maar er is altijd te weinig tijd. Ik denk dat dat gewoon bij het werk hoort. Dichters vinden hun gedicht ook nooit af.
  – De eerste jaren werkte ik fulltime en de laaste jaren parttime en ja, dan ga je minder tijd aan je preek besteden. Ik denk niet dat mijn preken slechter zijn geworden en ik vraag me ook af wat precies de relatie is tussen voorbereidingstijd en kwaliteit… Maar hoe je dat onderzoekt…? 2. adrianboogaard op 25-06-2013 om 19:28

  Leuk onderzoekje. Ik merk zelf dat ik er ook al snel veel tijd in steek. Aan de ene kant goed, maar ik vind het (voor mijzelf) ook wel weer merkwaardig. Elke christelijke feestdagen organiseer ik met een aantal vrienden een wijkviering waar met name anders of niet-gelovigen op af komen. Dit zijn mensen zonder kennis van het christelijk geloof. We eten gezellig met elkaar, ik vertel een kort verhaal op kinderbijbel niveau en de mensen vinden het prachtig (voorbereiding 5uur). Als ik vervolgens in ‘de kerk’ preek ben ik zomaar 15uur verder. Waarom? Ik wil mooie verbanden laten zien, het verhaal in de context plaatsen, mijn best doen om mensen te blijven boeien en vooral: geen (theologische) fouten maken. Dat is gek, blijkbaar spendeer ik de meeste tijd aan het proberen te boeien van volwassen gelovigen…………….  • Wouter van der Toorn op 26-06-2013 om 16:47

   Misschien is het dat je in de kleine wijkviering niet je best doet om iets ‘nieuws’ te brengen maar iets wat je zelf al bent? Ik denk dat het waar is dat een preek altijd het resultaat van je hele leven met God en wandel door het leven. En niet alleen van de uren studeren.
   Maar… ik denk dat ik wel kan invoelen dat dit een vreemde observatie is. Wat is je echte opdracht, dat is een goede vraag.