Vallen jongeren van geloof af door studie?
Is studeren er mede oorzaak van dat jongeren van hun geloof vallen? Dat zou nog wel eens anders kunnen zijn dan altijd gedacht. Ik kan je best een aantal voorbeelden geven van jongeren die beschermd zijn opgevoed en in een christelijke omgeving ook hun vrienden en school hadden. Maar op een gegeven moment stappen ze de grote wereld in die zeker niet vanzelfsprekend christelijk is. Zou de studie er mede oorzaak van zijn dat een deel van hen het geloof de rug toekeren?
Versterkte overtuiging
Professor Christian Smith, een bekend godsdienstsocioloog (en zelf overtuigd christen) aan de Notre Dame Univerity heeft onderzoek gedaan en publiceerde in Review of Higher Education het volgende:
Onder de recent ondervraagde studenten zijn er 2,7 keer meer die aangeven dat hun studie juist hun religieuze overtuigingen hebben versterkt dan degenen die zeggen dat hun studie hun geloof heeft afgezwakt.
Niet studeren en geloofsafval
Een ander onderzoek van de universiteit van Texas-Austin laat zien dat jongeren die niet gaan studeren het meest de neiging hebben van hun geloof af te vallen. Het lijkt hier niet zozeer te maken te hebben met gebrek aan studie, maar vooral aan het gebrek aan intentionaliteit en richting in hun leven.
Observaties Prof. Smith
Christian Smith noemt nog drie punten waarom studeren helemaal niet zo destructief is voor geloof:
- Er zijn meer en meer christelijke werkers op universiteiten aanwezig zoals Campus Crusade (stichting Agapè in Nederland), InterVaristy en Young Life.
- Er is een toename aan relativering en minder strikte (dogmatisch) wetenschappelijke houding waardoor er meer ruimte is voor gesprek over en zoeken naar geloof en spiritualiteit. Het lijkt wat op de situatie die Paulus op de Aeropagus tegen kwam.
- Er zijn meer evangelische, katholieke en protestante universiteiten die dichterbij de geloofsbeleving van de student staan.
Post-seculier
Hij heeft nog een paar andere notities:
Meer in zijn algemeenheid zijn jongeren vandaag de dag meer conventioneel, zeker als het gaat over religie – minder rebels en opstandig dan leeftijdgenoten waren tijdens de babyboom generatie – ze zijn meer tevreden over geloof en de tradities. Het maakt daarbij niet uit of ze nu wel of niet blijven geloven.
En verder zegt hij:
In de meest brede zin zijn de Amerikaanse en Westerse cultuur verschoven van seculier naar een post-seculier tijdperk waarbij de seculiere ideeën niet meer vanzelfsprekend zijn. Ook deze overtuigingen worden beoordeeld waarbij religie ook een legitiem thema van discussie is. Het is een culturele verandering die veel invloed zal hebben op onze hedendaagse jeugd.
Veranderende cultuur
Het is goed om te beseffen dat de dingen die vanzelfsprekend waren, ook de wereldbeelden, ze steeds onderhevig zijn aan verandering. Ook de uitdagingen van nieuwe generaties zijn anders en zullen weer nieuwe antwoorden moeten zoeken die passend zijn bij de uitdagingen van de tijd.
Bron: thegospelcoalition.org »
Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.
PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!
[yarpp]
Een goede optie om de jongeren een gegronde basis mee te geven in hun opleiding en om de Christelijke stem daar ook duidelijker te laten klinken, The Truth Project http://www.pastoralecounseling.org/34103/the-truth-project.html Bekijk die filmpjes maar eens op de website. Een vrij compleet programma die de discussie tussen Christenen en anders gelovigen van meer inhoud kan voorzien. Ik denk dat het een goede basis is voor de jeugd. Ook voor de jongeren die niet gaan studeren is… Lees verder »