kinderpraise

10 redenen waarom tieners de kerk verlaten

4 min leestijd

Eerder schreef ik een blog met redenen waarom jongeren de kerk NIET verlaten. Uit cijfers blijkt dat 70% van de jongeren de kerk verlaten nadat ze zijn de middelbare school hebben afgerond. De helft van deze groep komt uiteindelijk weer terug in de kerk. Maar dan verliezen we dus veel van de jongeren.

Dit zijn 10 redenen waarom jongeren de kerk verlaten:

10. De kerk is ‘relevant’

Dit is trouwens geen foutje hoor. Misschien proberen we een eeuwenoud geloof wel teveel cool te maken. Als geloof alleen maar is om ‘net zo cool als de rest van de wereld te zijn’ dan gaat het ergens mis.

9. Ze begonnen niet in de kerk zelf

In veel kerken krijgen kinderen alles op maat en speciaal voor hen georganiseerde activiteiten zoals kinderkerk, pizza parties en kidspraise. Superleuk hoor, maar ze zijn daarmee niet onderdeel van het gewone van de kerk. Ik weet niet precies wat de gouden sleutel is, maar ik kan me voorstellen dat de kerk een ver-van-mijn-bed-show is op het moment dat ze als tiener eigenlijk voor het eerst in de kerk komt.

8. Ze gaan zelf nadenken

Een boodschap voor kinderen wordt vaak een sterk versimpelde boodschap. Maar wat nu als ze zelf gaan nadenken. Dan zijn veel van de antwoorden die ze kregen eerlijk gezegd een beetje dom. Moedig de moeilijke vragen aan.

7. Ze moeten er onvoorbereid op uit

Zijn jongeren deze vakantie ook op een of ander project? Zijn ze voorbereid om op stap te gaan? Weten ze wie God is, wat Gods plan is voor het leven, wat het betekent dat je gered bent? En van wat dan eigenlijk?

6. Teveel gevoel

Wat nu als geloof even helemaal niet goed voelt en het enige wat we hebben meegegeven is een boel gevoel en ervaring? Misschien is geloof wel veel minder gevoel. Want ook als ik niets voel is God er, zit Jezus op de hoogste troon, zorgt Hij, houdt Hij alles in de hand!

5. Community

De kerk is een community, gemeenschap. Maar moet daarbij concurreren met andere communities in de maatschappij die eigenlijk wat gemakkelijker en toegankelijker zijn. Veel communities in de kerk zijn complex, ook in waarden en ervaring. Is het wel zo levensveranderend en onmisbaar voor je leven? Het is een grote uitdaging om als kerk de community te bieden die dat daadwerkelijk is.

4. Ze vonden iets dat beter voelde

Deze sluit wel wat aan bij punt 10. Want als je een subjectief gevoel geeft dan is het gemakkelijk om op gevoel iets anders te kiezen. Terwijl geloof ook een historische basis heeft, objectief, feitelijk. Misschien niet zo hip, maar wel een vast fundament voor het leven. Terwijl als je alles hebt geleerd om te voelen, ook bijvoorbeeld ‘geest vervuld’ en ‘geïnspireerd’, dan spring je snel op een andere golf als deze aantrekkelijker lijkt.

3. Ze worden moe van het doen alsof

Ik moet altijd denken aan het liedje wat nogal eens werd gezongen in een kerk waar ik zat. In het liedje zat deze zin: “… ik heb nooit zoveel van U gehouden, nog nooit zoveel als nu.” Op een gegeven moment zong ik het niet meer mee. Kan je wel altijd perfect in elkaar zitten? Moet je altijd op de top zitten, altijd happy-clappy? Ze worden er op een gegeven moment moe van. Want het is namelijk niet zo dat het altijd goed gaat.

2. Ze kennen de waarheid

Weet je, als je altijd leert aan kinderen dat dit wel mag en dat niet, dat het ‘zo hoort’… Dan komen ze er op een gegeven moment achter dat het echt niet werkt. En dat het de andere mensen ook niet lukt. Zelfs dat “God liefhebben boven alles en je naaste als jezelf” is een onmogelijk voorschrift wat één ding doet: het veroordeelt je. Dat is wat je bij je kinderen inprent.

1. Ze hebben de kerk niet nodig

Tieners hebben de kerk niet nodig om een beter mens te worden. En de kerk zit hopeloos in de weg op zondagochtend terwijl al je vrienden en het mooie leven in het weekend helemaal los gaan. Waarom zou je Jezus nodig hebben? Uiteindelijk is de eenvoudige maar best zwart-witte boodschap: ieder mens moet gered worden van een leven dat gebonden zit in zonde en iedere toekomst mist. Ieder mens heeft de bevrijding van Jezus nodig waardoor je eeuwig leven krijgt.

Heroverweeg de boodschap die je meegeeft aan je kinderen en tieners in de kerk en het gezin. Stop met entertainen van ze, neem ze mee in een werkelijk leven met God, in voor- en tegenspoed, als het goed voelt en als het minder goed voelt. Maar geef ze dat mee waar ze hun leven op kunnen bouwen.

Reageer gerust. Ik ben benieuwd!

Bronnen: Centraal Bureau voor de StatistiekEerste generatie kerkverlaters wordt ouderTop 10 Reasons our Kids Leave ChurchBogus youth drop-out statistics

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

26 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
kkraaijeveld
kkraaijeveld
8 jaren geleden

Ik heb je stuk over “10 redenen om de kerk te verlaten” gelezen. Kun je ook iets zeggen over hoe je een praktische oplossing ziet? Zijn er voorbeelden van kerken die hiermee aan de slag zijn gegaan? Wij, zie http://www.missionaire-werkgroep.nl/jeugd-kerk.html, proberen oplossingen voor juist dit vraagstuk te vinden. Moeten we de kerkdienst op een heel andere leest schoeien? Moeten we bijvoorbeeld in plaats van die kerkdienst, kerkelijke groepen vormen en samen op zoek gaan naar… Lees verder »

Hamer
Hamer
8 jaren geleden

Het is maar een goede zaak dat jongeren de kerk verlaten en elders antwoorden zoeken die in de kerk niet gegeven kunnen worden. Voor velen is het leven te complex geworden om genoeg te nemen met het christelijke antwoord op het leven. Ik hoop dat christelijke ouders niet bang zijn voor de verdoemenis van hun kinderen die hun god de rug toe keren. Christenen zouden de bijbel en zijn oorsprong beter kunnen heronderzoeken, hun boodschap… Lees verder »

Bertine
Bertine
10 jaren geleden

Wat is de kerk? Of beter wie is de kerk? Als de kerk nu de groep christenen zijn/is (ik twijfel), dan hoor je hier bij als je christen bent toch? En niet of je nu wel of niet fysiek aanwezig bent toch? Dan is de vraag: zijn de jongeren christen o.i.d…. Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat jongeren christen zijn of worden? Moeilijk hoor. Dat is zo persoonlijk… Waarom heb ik gekozen voor God? Omdat… Lees verder »

ida
ida
10 jaren geleden

het is niet voor niks dat er leuke nevendiensten zijn voor kinderen: in de kerk snappen ze er anders niks van! En vanaf de middelbare stopt dat meteen en zitten ze in de kerk – die ze nog steeds niet snappen. En zij niet alleen. Ikzelf dwaal ook snel af met mijn gedachten bij al die prekerige preken. Als de kerk nou eens begint met ‘gewoon vertellen’. Dan kunnen kinderen straks ook de kerk in.… Lees verder »

Gertrude Kempler
Gertrude Kempler
10 jaren geleden

M.I moet je terug naar het Hebreeuwse denken, daarin leer je God kennen. De preken in de kerk zijn vaak oppervlakkig en voegen weinig of niets nieuws toe. Pas als je de bijbel gaat uitleggen vanuit het Joodse denken zie je dat tieners ineens interesse hebben en het uitleggen van Genesis :1 op Joodse wijze, doen veel twijfels vervagen en vragen ze zich af : waarom weten wij dit niet. “Aan gebrek aan kennis gaat… Lees verder »

Tanny
Tanny
Antwoord aan  Gertrude Kempler
10 jaren geleden

Ben ik volledig met je eens Gertrude!
Zo denk ik er ook over!

sil
sil
10 jaren geleden

maakt me eigenlijk best verdrietig. want er is geen manier voor mij om hier iets tegen te doen. want ik weet het ook allemaal niet! ik zou echt niet weten hoe ik moet uitleggen waarom God wel bestaat en de rest niet, en waarom het allemaal zo massaal mis gaat overal. ik voel me net een verkoper die een product probeert aan te prijzen, waar ik zelf helemaal de waarde van ken omdat ik m… Lees verder »

ineke Keijzer
ineke Keijzer
10 jaren geleden

Breng de boodschap eerlijk.
Heel belangrijk is het voor de jeugd dat ze het ook zien in het leven van christenen.
Sta ook in de week klaar voor de jongeren.
Zorg dat je ook in de week activiteiten hebt voor de jongeren

FC JDanny
FC JDanny
10 jaren geleden

Wauw, mooi! Ik ben net zondagsschoolleider van 11-12 jarigen en zal het onthouden. Mooi geschreven! :D (ik ben zelf 21 jaar)

questionmark
questionmark
10 jaren geleden

Ik ben benieuwd wat er uit zou komen als je jongeren vraagt waarom ze weg gaan. Ik verwacht dat je veel antwoorden tegen komt die over de vorm gaan die de inhoud moet overbrengen. Waarschijnlijk vinden ze het saai, ouderwets, te gezapig, niet te begrijpen etc… ‘De kerk’ (en dus de mensen die deze toko runnen) houden te angstvallig vast aan bestaande,vertrouwde vormen en zijn nauwelijks bereid om te experimenteren met vorm. De inhoud kun… Lees verder »

Katinka Floor-zwart
Katinka Floor-zwart
10 jaren geleden

ik denk dat het eerste wat je als ouders moet doen, het goede voorbeeld geven! laat zien hoe belangrijk God en de kerk voor je is. En bid voor en met ze….dat is het allerbelangrijkste!!

gerwinpeelen
gerwinpeelen
10 jaren geleden

Goed. De redenen zijn wel een beetje natte-vingerwerk volgens mij. Want wie weet nou echt wat de achterliggende reden is waarom tieners de kerk verlaten. Maar het voordeel van de twijfel omdat het reëel klinkt. Jongeren worden, als het goed is, getraind om zelf na te denken. De keuze om wel of om niet te geloven is best een pittige. Wat er voor zorgt dat ze hopelijk een weloverwogen keuze maken. Ik heb liever vijf… Lees verder »

Bert
Bert
10 jaren geleden

Meehhh, ik denk dat het gewoon is omdat er te weinig openbaring over God en te weinig relatie met God is. Dit komt juist doordat men zich zorgen maakt over of een dienst wel ‘toegankelijk genoeg’ is. De enige manier waarop mensen openbaring krijgen is door Jezus zelf, en we kunnen dat niet beter stimuleren dan door het ware, rauwe, eerlijke, fantastische evangelie aan iemand te vertellen. Dit is de enige manier waardoor ik mensen… Lees verder »

Wiebe van der Wal
Wiebe van der Wal
10 jaren geleden

God moedigt aan om gemeente te volgen. De ”hoe het hoort” qua regels is van God om je te beschermen. Het gaat erom dat God de eer krijgt. Als je je vult met de bijbel Ben je,voorbereid.

Tom
Tom
Antwoord aan  Wiebe van der Wal
7 jaren geleden

Praten over het geloof versterkt het geloof

Adriaan de Pee
Adriaan de Pee
10 jaren geleden

Heel gaaf Wouter. Ik vind het niet echt 10 redenen, maar meer 10 tips hoe het ‘beter’ kan :)

liekb
liekb
10 jaren geleden

Zeer herkenbaar, maar ik heb nog een punt 11; In de kerk moet altijd alles veranderen. Jij als lid moet veranderen, de gemeente moet veranderen. De wereld om ons heen moet veranderen. We moeten zondenlozer zijn, vromer zijn, actiever in de bijbelclub, meedoen in commissies, evangelisatie, want alles moet nu eenmaal vromer en beter. Als mens worstel je al vaak met je eigenwaarde en in de kerk en voor god kun je het dan ook… Lees verder »

Aldwin
Aldwin
10 jaren geleden

Boeiend! Ik mis helaas wel de achterliggende cijfers. Daar zou ik benieuwd naar zijn. Ook of dit voor Nederlandse jongeren geldt (vast niet) of voor Amerikaanse (meestal bij dit soort Top 10’s).

Esther
Esther
10 jaren geleden

Ik ben zo dankbaar dat onze dochter van 15 graag naar de kerk gaat en met d,r geloof bezig is

Jenny
Jenny
Antwoord aan  Esther
10 jaren geleden

Als ik het artikel goed lees zie ik dit: “Uit cijfers blijkt dat 70% van de jongeren de kerk verlaten nadat ze zijn de middelbare school hebben afgerond.” Het gaat juist over die jongeren die in de middelbare school tijd nog wel helemaal voor Jezus gaan. Deze jongeren gaan op een gegeven moment het huis uit, studeren of aan het werk en dan komen de grote vragen pas. Dan moet de keuze om naar de… Lees verder »

Thea
Thea
Antwoord aan  Esther
10 jaren geleden

Met 15 gingen ze bij ons ook nog, naar kerk en jeugd. Nu 22 en 24. De jongste bedient af en toe de beamer in de kerk, maar houdt zich verre van geloofszaken. De oudste doet er helemaal niets meer aan. Toch onthou ik “Wat God eenmaal begonnen is te doen, zal Hij nooit loslaten”. Ik hoop dat er een zaadje geplant is, die ooit zal groeien…

Jan Smit
Jan Smit
10 jaren geleden

Dit zou m.i. minder zijn voorgekomen wanneer wij met z’n allen niet zo bezig waren geweest met het bouwen van ‘De Kerk’ als gebouw en minder als ‘De Kerk’ als gemeenschap. Ik ben er persoonlijk van overtuigd geraakt dat De Kerk van Handelingen helemaal geen gebouw was, maar dat die de benaming was voor de groepen mensen die overal als christenen bijeen kwamen. Of dat nu in jouw of mijn huis plaats vond, dat was… Lees verder »

Herman
Herman
Antwoord aan  Jan Smit
10 jaren geleden

Amen