kinderpraise
4 min leestijd

Eerder schreef ik een blog met redenen waarom jongeren de kerk NIET verlaten. Uit cijfers blijkt dat 70% van de jongeren de kerk verlaten nadat ze zijn de middelbare school hebben afgerond. De helft van deze groep komt uiteindelijk weer terug in de kerk. Maar dan verliezen we dus veel van de jongeren.

Dit zijn 10 redenen waarom jongeren de kerk verlaten:

10. De kerk is ‘relevant’

Dit is trouwens geen foutje hoor. Misschien proberen we een eeuwenoud geloof wel teveel cool te maken. Als geloof alleen maar is om ‘net zo cool als de rest van de wereld te zijn’ dan gaat het ergens mis.

9. Ze begonnen niet in de kerk zelf

In veel kerken krijgen kinderen alles op maat en speciaal voor hen georganiseerde activiteiten zoals kinderkerk, pizza parties en kidspraise. Superleuk hoor, maar ze zijn daarmee niet onderdeel van het gewone van de kerk. Ik weet niet precies wat de gouden sleutel is, maar ik kan me voorstellen dat de kerk een ver-van-mijn-bed-show is op het moment dat ze als tiener eigenlijk voor het eerst in de kerk komt.

8. Ze gaan zelf nadenken

Een boodschap voor kinderen wordt vaak een sterk versimpelde boodschap. Maar wat nu als ze zelf gaan nadenken. Dan zijn veel van de antwoorden die ze kregen eerlijk gezegd een beetje dom. Moedig de moeilijke vragen aan.

7. Ze moeten er onvoorbereid op uit

Zijn jongeren deze vakantie ook op een of ander project? Zijn ze voorbereid om op stap te gaan? Weten ze wie God is, wat Gods plan is voor het leven, wat het betekent dat je gered bent? En van wat dan eigenlijk?

6. Teveel gevoel

Wat nu als geloof even helemaal niet goed voelt en het enige wat we hebben meegegeven is een boel gevoel en ervaring? Misschien is geloof wel veel minder gevoel. Want ook als ik niets voel is God er, zit Jezus op de hoogste troon, zorgt Hij, houdt Hij alles in de hand!

5. Community

De kerk is een community, gemeenschap. Maar moet daarbij concurreren met andere communities in de maatschappij die eigenlijk wat gemakkelijker en toegankelijker zijn. Veel communities in de kerk zijn complex, ook in waarden en ervaring. Is het wel zo levensveranderend en onmisbaar voor je leven? Het is een grote uitdaging om als kerk de community te bieden die dat daadwerkelijk is.

4. Ze vonden iets dat beter voelde

Deze sluit wel wat aan bij punt 10. Want als je een subjectief gevoel geeft dan is het gemakkelijk om op gevoel iets anders te kiezen. Terwijl geloof ook een historische basis heeft, objectief, feitelijk. Misschien niet zo hip, maar wel een vast fundament voor het leven. Terwijl als je alles hebt geleerd om te voelen, ook bijvoorbeeld ‘geest vervuld’ en ‘geïnspireerd’, dan spring je snel op een andere golf als deze aantrekkelijker lijkt.

3. Ze worden moe van het doen alsof

Ik moet altijd denken aan het liedje wat nogal eens werd gezongen in een kerk waar ik zat. In het liedje zat deze zin: “… ik heb nooit zoveel van U gehouden, nog nooit zoveel als nu.” Op een gegeven moment zong ik het niet meer mee. Kan je wel altijd perfect in elkaar zitten? Moet je altijd op de top zitten, altijd happy-clappy? Ze worden er op een gegeven moment moe van. Want het is namelijk niet zo dat het altijd goed gaat.

2. Ze kennen de waarheid

Weet je, als je altijd leert aan kinderen dat dit wel mag en dat niet, dat het ‘zo hoort’… Dan komen ze er op een gegeven moment achter dat het echt niet werkt. En dat het de andere mensen ook niet lukt. Zelfs dat “God liefhebben boven alles en je naaste als jezelf” is een onmogelijk voorschrift wat één ding doet: het veroordeelt je. Dat is wat je bij je kinderen inprent.

1. Ze hebben de kerk niet nodig

Tieners hebben de kerk niet nodig om een beter mens te worden. En de kerk zit hopeloos in de weg op zondagochtend terwijl al je vrienden en het mooie leven in het weekend helemaal los gaan. Waarom zou je Jezus nodig hebben? Uiteindelijk is de eenvoudige maar best zwart-witte boodschap: ieder mens moet gered worden van een leven dat gebonden zit in zonde en iedere toekomst mist. Ieder mens heeft de bevrijding van Jezus nodig waardoor je eeuwig leven krijgt.

Heroverweeg de boodschap die je meegeeft aan je kinderen en tieners in de kerk en het gezin. Stop met entertainen van ze, neem ze mee in een werkelijk leven met God, in voor- en tegenspoed, als het goed voelt en als het minder goed voelt. Maar geef ze dat mee waar ze hun leven op kunnen bouwen.

Reageer gerust. Ik ben benieuwd!

Bronnen: Centraal Bureau voor de StatistiekEerste generatie kerkverlaters wordt ouderTop 10 Reasons our Kids Leave ChurchBogus youth drop-out statistics

26 reacties

 1. kkraaijeveld op 31-01-2016 om 18:45

  Ik heb je stuk over “10 redenen om de kerk te verlaten” gelezen.
  Kun je ook iets zeggen over hoe je een praktische oplossing ziet? Zijn er voorbeelden van kerken die hiermee aan de slag zijn gegaan?
  Wij, zie http://www.missionaire-werkgroep.nl/jeugd-kerk.html, proberen oplossingen voor juist dit vraagstuk te vinden. Moeten we de kerkdienst op een heel andere leest schoeien? Moeten we bijvoorbeeld in plaats van die kerkdienst, kerkelijke groepen vormen en samen op zoek gaan naar de antwoorden op onze vragen?
  Het is allemaal een beetje eng om het ouden pad te verlaten zonder te weten waar naar toe… 2. Hamer op 16-06-2015 om 17:03

  Het is maar een goede zaak dat jongeren de kerk verlaten en elders antwoorden zoeken die in de kerk niet gegeven kunnen worden. Voor velen is het leven te complex geworden om genoeg te nemen met het christelijke antwoord op het leven.

  Ik hoop dat christelijke ouders niet bang zijn voor de verdoemenis van hun kinderen die hun god de rug toe keren.

  Christenen zouden de bijbel en zijn oorsprong beter kunnen heronderzoeken, hun boodschap herformuleren en op deze manier loskomen uit de ban van het verleden waarin het geloof veelal misbruikt is door het manipuleren van mensen en deze om de tuin te leiden door valse informatie en krampachtige rituelen.

  Wel geloof ik dat de kerk meer en meer ten goede verandert. Waar kinderen denk ik behoefte aan hebben is muziek om de muziek, dansen om het dansen, samenzijn om het samenzijn. Broederschap om de broederschap. Om zo god te eren. Zonder teveel gelul of pretenties.

  GEZEGEND ZIJN DE KINDEREN DIE GEEN AANNAMES DOEN!
  GEZEGEND ZIJN DE KINDEREN DIE VERDER ZOEKEN DAN DE KERKTOREN HOOG IS! 3. Bertine op 29-01-2014 om 09:53

  Wat is de kerk? Of beter wie is de kerk? Als de kerk nu de groep christenen zijn/is (ik twijfel), dan hoor je hier bij als je christen bent toch? En niet of je nu wel of niet fysiek aanwezig bent toch? Dan is de vraag: zijn de jongeren christen o.i.d…. Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat jongeren christen zijn of worden? Moeilijk hoor. Dat is zo persoonlijk… Waarom heb ik gekozen voor God? Omdat Hij me iets te bieden had, wat ik mistte. Lekker egoïstisch trouwens, maar goed. Hebben jongeren ook niet gewoon tijd en ruimte nodig om te verkennen wat ze missen, wat ze zoeken, wat ze verwachten van het leven? 4. ida op 29-01-2014 om 09:41

  het is niet voor niks dat er leuke nevendiensten zijn voor kinderen: in de kerk snappen ze er anders niks van! En vanaf de middelbare stopt dat meteen en zitten ze in de kerk – die ze nog steeds niet snappen. En zij niet alleen. Ikzelf dwaal ook snel af met mijn gedachten bij al die prekerige preken. Als de kerk nou eens begint met ‘gewoon vertellen’. Dan kunnen kinderen straks ook de kerk in. En wordt het voor iedereen begrijpelijk. Op 1 of andere manier zijn er nogal wat eisen waaraan je moet voldoen als christen (je moet van zingen houden, graag in grote groepen zijn, sociaal enorm vaardig, graag leren door na te denken ipv door ervaring, etc). Jammer, want niet iedereen is zo, en kinderene/jongeren vaak ook niet. Nu heb ik daar ook geen oplossing voor helaas. Dus geloven doen we vooral zelf, met af en toe een kerkbezoekje omdat dat nu eenmaal hoort… 5. Gertrude Kempler op 26-01-2014 om 15:47

  M.I moet je terug naar het Hebreeuwse denken, daarin leer je God kennen. De preken in de kerk zijn vaak oppervlakkig en voegen weinig of niets nieuws toe. Pas als je de bijbel gaat uitleggen vanuit het Joodse denken zie je dat tieners ineens interesse hebben en het uitleggen van Genesis :1 op Joodse wijze, doen veel twijfels vervagen en vragen ze zich af : waarom weten wij dit niet. “Aan gebrek aan kennis gaat mijn volk ten onder” Door de bijbel te studeren leer je God kennen en als je Hem leert kennen dan kom je nader tot Hem en heb je minder de neiging om weg te lopen want het is goed bij de Vader te zijn. Een slechte relatie met je aardse vader doet je niet vaak naar huis gaan. Een goede relatie wel . Zo is het ook met je Hemelse Vader, Hem kennen = vaak naar huis gaan. Hoe leer je Hem kennen? Door studie in Zijn woord. Daar hebben ze hulp bij nodig van mensen die het goed kunnen uitleggen. Geen melk maar vast voedsel. De bijbel heeft 70 lagen. A life time learning. Maar
  het Griekse christelijke denken heeft de overhand genomen in de kerk. Het is niet meer: Wie is Hij, maar wat kan ik eruit halen. Jammer, zo worden tieners niets meegegeven.Ze gaan op weg met een lege rugzak en weten niet eens wie God is. Daardoor zie je dat het invullen van hun leven ook lastig is.  • Tanny op 28-01-2014 om 09:58

   Ben ik volledig met je eens Gertrude!
   Zo denk ik er ook over! 6. sil op 25-01-2014 om 09:50

  maakt me eigenlijk best verdrietig. want er is geen manier voor mij om hier iets tegen te doen. want ik weet het ook allemaal niet! ik zou echt niet weten hoe ik moet uitleggen waarom God wel bestaat en de rest niet, en waarom het allemaal zo massaal mis gaat overal. ik voel me net een verkoper die een product probeert aan te prijzen, waar ik zelf helemaal de waarde van ken omdat ik m ook heb aangeschaft maar het vergt even tijd om het door te hebben en niemand heeft die tijd er voor over. misschien vind ik het daarom zo leuk om de zondagschool voor 4 tot 6 jarigen te doen – het is zo leuk om ze de super mooie verhalen te vertellen waar door heen schemert wie en hoe God is, en ze zitten dan met open mond te luisteren. maar als ik roodkapje zo voorlas kreeg ik dezelfde reactie. ik vind trouwens niet dat je kunt zeggen dat je niet dingen op maat moet maken als de kinderen jong zijn. als je als familie (op een verjaardag of zo) bij elkaar kom, dan heb je ook speciaal voor de kinderen iets bedacht waarom in de kerk dan niet? ik denk wel dat de overgang heel raar is. maar net als op een verjaardag, waar het neefje die zomaar gegroeit is ook ineens in de kring met de ouders zit en ook mee praat ipv met de kleine kinderen rond te hollen, moeten we misschien ook jeugd in de kerkmee mee laten doen . bv dat een jongere met de voorganger de preek voor bereid…maar goed, het is niet dat we ook niet van alles proberen, maar ik zou zeggen, laat ze gaan, net als de verloren zoon, dat hoort er gewoon bij. en dan zorgen dat we met open armen staan te wachten als ze terug komen en meteen en dikke koe slachten een een feestje geven! 7. ineke Keijzer op 24-01-2014 om 21:25

  Breng de boodschap eerlijk.
  Heel belangrijk is het voor de jeugd dat ze het ook zien in het leven van christenen.
  Sta ook in de week klaar voor de jongeren.
  Zorg dat je ook in de week activiteiten hebt voor de jongeren 8. FC JDanny op 24-01-2014 om 18:32

  Wauw, mooi! Ik ben net zondagsschoolleider van 11-12 jarigen en zal het onthouden. Mooi geschreven! :D (ik ben zelf 21 jaar) 9. questionmark op 24-01-2014 om 15:51

  Ik ben benieuwd wat er uit zou komen als je jongeren vraagt waarom ze weg gaan. Ik verwacht dat je veel antwoorden tegen komt die over de vorm gaan die de inhoud moet overbrengen. Waarschijnlijk vinden ze het saai, ouderwets, te gezapig, niet te begrijpen etc…

  ‘De kerk’ (en dus de mensen die deze toko runnen) houden te angstvallig vast aan bestaande,vertrouwde vormen en zijn nauwelijks bereid om te experimenteren met vorm.

  De inhoud kun je op zoveel manieren communiceren dat het eigenlijk van de zotte is dat christenen alleen maar liedjes zingen en preken luisteren in een dienst.

  Essentieel is denk ik het bieden van ruimte. Geef mensen (en dus ook jongeren) ruimte binnen de kerk om te uiten en te onderzoeken hoe ze hun geloof willen en kunnen beleven.
  Laat ze twijfelen, boos zijn, vragen stellen en bevraag ze zonder te willen sturen.
  Een persoonlijk geloof ontwikkel je ook persoonlijk en iemand die in je nek zit te hijgen met hoe het hoort helpt daar niet bij. 10. Katinka Floor-zwart op 24-01-2014 om 13:00

  ik denk dat het eerste wat je als ouders moet doen, het goede voorbeeld geven! laat zien hoe belangrijk God en de kerk voor je is. En bid voor en met ze….dat is het allerbelangrijkste!! 11. gerwinpeelen op 24-01-2014 om 11:32

  Goed. De redenen zijn wel een beetje natte-vingerwerk volgens mij. Want wie weet nou echt wat de achterliggende reden is waarom tieners de kerk verlaten. Maar het voordeel van de twijfel omdat het reëel klinkt.

  Jongeren worden, als het goed is, getraind om zelf na te denken. De keuze om wel of om niet te geloven is best een pittige. Wat er voor zorgt dat ze hopelijk een weloverwogen keuze maken. Ik heb liever vijf tieners oprecht in de kerk en vijf niet dan tien omdat het nou zo eenmaal hoort. Dan rest vooral de vraag, hoe zorgen we dat jongeren in de kerk blijven. En die rol ligt voor een deel bij de kerk, een beetje modernisering in vorm kan geen kwaad, inhoud absoluut niet. Maar de kerk of gemeente kan volgens mij jongeren vooral helpen om de keuze voor God te maken door liefde, geloof en openheid uit te stralen. Zoals een Amerikaanse evangelist op Youtube verkondigde: ”Een kerk is geen museum voor goede mensen maar een ziekenhuis voor gebroken mensen”. En dan is er de aanraking met de ‘boze’ buitenwereld. Vroeg of laat zal die er komen dus in plaats van het buiten de deur houden zou ik zeggen stap de wereld in! Als ouders, in opvoeding en als jongere! 12. Bert op 23-01-2014 om 22:18

  Meehhh, ik denk dat het gewoon is omdat er te weinig openbaring over God en te weinig relatie met God is. Dit komt juist doordat men zich zorgen maakt over of een dienst wel ‘toegankelijk genoeg’ is. De enige manier waarop mensen openbaring krijgen is door Jezus zelf, en we kunnen dat niet beter stimuleren dan door het ware, rauwe, eerlijke, fantastische evangelie aan iemand te vertellen. Dit is de enige manier waardoor ik mensen tot geloof heb zien komen. (geen manier dus, maar gewoon doen wat Hij zegt!) Dus richt je niet op wat een tiener zou willen zien als hij naar een dienst zou komen, richt je op Jezus, en hij doet wonderen. 13. Wiebe van der Wal op 23-01-2014 om 20:04

  God moedigt aan om gemeente te volgen. De ”hoe het hoort” qua regels is van God om je te beschermen. Het gaat erom dat God de eer krijgt. Als je je vult met de bijbel Ben je,voorbereid.  • Tom op 29-08-2016 om 18:03

   Praten over het geloof versterkt het geloof 14. Adriaan de Pee op 23-01-2014 om 16:26

  Heel gaaf Wouter. Ik vind het niet echt 10 redenen, maar meer 10 tips hoe het ‘beter’ kan :)  • Wouter van der Toorn op 23-01-2014 om 20:33

   Het is ook meer op die manier opgezet. Omdat ik denk dat er veel te leren is. Soms is het ook een kwestie van omdenken. Bijvoorbeeld: volgens mij is het niet de oplossing om hip te doen om maar jongeren te bereiken. 15. liekb op 23-01-2014 om 15:20

  Zeer herkenbaar, maar ik heb nog een punt 11;
  In de kerk moet altijd alles veranderen. Jij als lid moet veranderen, de gemeente moet veranderen. De wereld om ons heen moet veranderen. We moeten zondenlozer zijn, vromer zijn, actiever in de bijbelclub, meedoen in commissies, evangelisatie, want alles moet nu eenmaal vromer en beter.
  Als mens worstel je al vaak met je eigenwaarde en in de kerk en voor god kun je het dan ook nog es nooit goed doen. Grrr. Ooh en dan eens per maand hoor je van de kansel dat god van je houdt zoals je bent. Nou dan weet ik het ook niet meer hoor. Krijg dan het heen en weer maar. Dan klopt er iets niet. 16. Aldwin op 23-01-2014 om 10:55

  Boeiend! Ik mis helaas wel de achterliggende cijfers. Daar zou ik benieuwd naar zijn. Ook of dit voor Nederlandse jongeren geldt (vast niet) of voor Amerikaanse (meestal bij dit soort Top 10’s).  • Wouter van der Toorn op 23-01-2014 om 20:34

   De 70% is een Amerikaans getal. Ik kan alleen bij het CBS wat vinden, maar niet voldoende onderbouwing. Wel is de trend van deze getallen hetzelfde als in Nederland. Een deel van deze punten is geïnspireerd door Amerikaanse trends, maar zeker niet allen. Ik heb ze geschreven / verzameld voor de Nederlandse context. 17. Esther op 30-07-2013 om 22:49

  Ik ben zo dankbaar dat onze dochter van 15 graag naar de kerk gaat en met d,r geloof bezig is  • Jenny op 23-01-2014 om 17:11

   Als ik het artikel goed lees zie ik dit: “Uit cijfers blijkt dat 70% van de jongeren de kerk verlaten nadat ze zijn de middelbare school hebben afgerond.”

   Het gaat juist over die jongeren die in de middelbare school tijd nog wel helemaal voor Jezus gaan. Deze jongeren gaan op een gegeven moment het huis uit, studeren of aan het werk en dan komen de grote vragen pas. Dan moet de keuze om naar de kerk te gaan uit henzelf komen en dan wordt het voor velen lastig. Ik kwam op een gegeven moment in een moeilijke tijd terecht en kon dat toen allemaal niet meer rijmen met mijn geloof… Ik ben het met de schrijver eens dat iets meer voorbereiding hierop, op welke manier dan ook, een verschil had gemaakt.  • Thea op 24-01-2014 om 09:44

   Met 15 gingen ze bij ons ook nog, naar kerk en jeugd. Nu 22 en 24. De jongste bedient af en toe de beamer in de kerk, maar houdt zich verre van geloofszaken. De oudste doet er helemaal niets meer aan. Toch onthou ik “Wat God eenmaal begonnen is te doen, zal Hij nooit loslaten”. Ik hoop dat er een zaadje geplant is, die ooit zal groeien… 18. Jan Smit op 30-07-2013 om 10:12

  Dit zou m.i. minder zijn voorgekomen wanneer wij met z’n allen niet zo bezig waren geweest met het bouwen van ‘De Kerk’ als gebouw en minder als ‘De Kerk’ als gemeenschap. Ik ben er persoonlijk van overtuigd geraakt dat De Kerk van Handelingen helemaal geen gebouw was, maar dat die de benaming was voor de groepen mensen die overal als christenen bijeen kwamen. Of dat nu in jouw of mijn huis plaats vond, dat was De Kerk.

  De latere generaties zijn ontspoord, doordat ze het grote voorbeeld van de institutie kerken zijn gaan volgen. Als je zo door Europa reist, als wij hebben mogen doen, dan valt het op hoe mensen door de eeuwen heen zijn beroofd van hun geld en energie om allerlei gebouwen te moeten bouwen voor hun kerkgenootschap. Doet er niet toe welke stromingen je daarbij voor het oog hebt. Maar ook onze moderne
  christelijke, reformatorische, evangelische en charismatische gemeenschappen volgen meer en meer het pad van de gevestigde kerkelijke ordes vanuit het verleden en bouwen aan gebouwen, die zo groot mogelijk moeten zijn om zo veel mogelijk mensen bijeen te kunnen brengen.

  Wanneer leren wij als christenen nu eens dat het gaat om ons gezin en
  vandaaruit de gemeenschap van buren, vrienden, kennissen, familie om ons
  heen. Wanneer wij met 2 of 3 samen komen zegt de Bijbel dan IS Jezus al
  in ons midden.

  Wat zou er gebeurt zijn wanneer wij dit als huidige moderne christenen een jaar of dertig geleden beter hadden ingezien en door waren gegaan met het vormen van (leef)gemeenschappen die iets te betekenen hebben voor hun directe omgeving.

  Onze kinderen vragen om echtheid, dat hadden wij hen horen te bieden, inclusief mezelf. Maar de meeste zegen heb ik in de afgelopen 15 jaar mogen ervaren van de inzet van mensen binnen de wereldwijde Teen Challenge bediening die als bewogen mensen hun hart en werk hebben gemaakt van het bereiken van de jeugd die ons door de handen geglipt is en aan de zelfkant van de maatschappij zijn beland. Door koffiehuizen, opvangcentra (leefgemeenschappen) op te zetten hebben zij zich ingezet om de boodschap van het liefhebbende Evangelie uit te dragen.

  Jezus zei niet ga heen en bouw kerken, maar ga heen en heb jouw naaste lief en deel jouw leven met hem of haar.  • Herman op 26-01-2014 om 12:43

   Amen