U2

Bono: ‘Ik ben geen boegbeeld voor God’

2 min leestijd

In het boek Bono over Bono is muziekjournalist Michka Assayas in gesprek met de frontman van U2. Verrassend vaak is geloof, God, Bijbel, genade, bidden en spiritualiteit een logisch thema in de gesprekken. Hier een fragment waar hij het heeft over de relatie met zijn vader. 

Mijn vader zei vaak tegen me: ‘Ben je de weg kwijt?’ Ik zei: ‘Moet je horen wie het vraagt! Hoe zit dat bij jou? Je hebt geen weg die je kwijt kunt raken!’ We gingen op zondag altijd naar de pub en dronken daar samen… We dronken whisky, Ierse whisky natuurlijk. En soms stelde hij dan een echte vraag, met de bedoeling dat ik een echt antwoord  zou geven.

[ba-youtubeflex videoid=”iXlsbEM9-CM”]

Het ging altijd over mijn geloof in God: ‘Er is één ding dat ik aan je benijd. Verder benijd ik je niet…’ zei hij een keer tegen me. Maar denk er eens over na: ik zong, ik deed alle dingen die hij dolgraag had gedaan, ik had een creatief leven… Hij zei: ‘Je lijkt echt een relatie met God te hebben.’ En ik zei: ‘Heb jij dat dan nooit gehad?’ Hij zei: ‘Nee.’ En ik zei: ‘Maar je bent bijna je hele leven katholiek geweest…’ ‘Ja. heel veel mensen zijn katholiek. Het is meestal een monoloog maar jij lijkt antwoord te krijgen.’ Ik zei: ‘Dat klopt.’ ‘Hoe voel je dat?’ Ik zei: ‘Ik hoor het op een instinctieve manier. Ik voel een antwoord op een gebed, of ik voel dat ik in een bepaalde richting wordt gestuurd. Of als ik de bijbel lees, dan komt het op de een of andere manier tot leven en geeft het zin aan de situatie waarin ik mij bevind, het is niet langer alleen een historisch document…’ Hij wist niet wat hij daarmee moest.

Vond hij dat je vroom bent?

Ik zou willen dat ik het leven kon leiden van iemand die je echt vroom kunt noemen. Ik kon niets verkondigen wat ik zelf niet naleefde… Het is voor mij heel duidelijk dat ik geen boegbeeld ben voor God… Artiesten zijn egoïstisch.

Bron: Bono over Bono, blz 38-39

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -