Generic selectors
Exacte overeenkomst
Zoek in titel
Zoek in content
Zoek in artikelen
Zoek in pagina's
Filter by Categories
Bijbel
Communicatie
Creatief
Films
Geek
God
Inspiratie
Internet
iPad
iPhone
Jongeren
Kerk
Leiderschap
Mac OS X
Persoonlijk
Preekkunst
Social Media
Tech
Verhaal
wordpress

Bono over de Bijbel

14 juli 2013

In het boek Bono over Bono is muziekjournalist Michka Assayas in gesprek met de frontman van U2. Verrassend vaak is geloof, God, Bijbel, genade, bidden en spiritualiteit een logisch thema in de gesprekken. Hier een fragment waar hij het heeft over de Bijbel. 

[ba-youtubeflex videoid=”K_KPnUr1bjY”]

“Mijn begrip van de Heilige Schrift is eenvoudig gemaakt door de persoon Christus. Christus leert dat God liefde is. Wat betekent dat? Wat het voor mij betekent: een studie van het leven va Christus. Liefde beschrijft zichzelf hier als een kind dat in stro, in armoede wordt geboren, de kwetsbaarste situatie van allemaal, eerloos. Ik zorg ervoor dat mijn religieuze wereld niet te gecompliceerd wordt. Ik denk simpelweg: nou, ik meen te weten wat God is. God is liefde en voor zover ik daarop reageer (zucht) door mezelf te laten transformeren door die liefde en die liefde in de praktijk te brengen – dat is mijn godsdienst. Wanneer dingen te gecompliceerd voor mij worden, probeer ik vanuit deze liefde te leven. Nu is dat niet zo gemakkelijk.”

“Aan mijn beeld van Christus zit niets hippieachtigs. Het evangelie schetst een beeld van een zeer veeleisende, soms tweedracht zaaiende liefde, maar liefde blijft het. Voor mij heeft het Oude Testament meer iets van een actiefilm: bloed, autoachtervolgingen, evacuaties, een heleboel speciale effecten, zeeën die splijten, massamoorden, overspel. De kinderen van God maken amok en zijn grillig. Misschien kunnen we ons juist daarom zo goed in hen herkennen. Maar de manier waarop wij het zouden zien, degenen onder ons die ons christelijk raadsel proberen te doorgronden, is dat de God uit het Oude Testament een reis van de strenge vader naar de vriend maakte. Als kind heb je duidelijke richtingen en een aantal strakke regels nodig. Maar met Christus hebben we toegang gekregen tot een tussenpersoonlijke relatie. Daarvoor was het, in het Oude Testament, veel meer een relatie in het teken van aanbidding en ontzag, een verticale relatie. Met het Nieuwe Testament kijken we daarentegen naar een Jezus die ons vertrouwd voorkomt, een horizontale relatie. De combinatie vormt het kruis.”

[ba-box background=”#FEFEFE” border=”#E37222″ textcolor=”#333333″]PS: wil je meer over de Bijbel ontdekken? Doe de online cursus op startersbijbel.nl »[/ba-box]

Bron: Bono over Bono, blz 238 – 239

Wouter van der Toorn
Media Innovator & Art Director bij Jesus.net. Mijn tijd vul ik met nieuwe media, God, geloof, muziek, films. Over al deze zaken publiceer ik op mijn blog.
0 Comments

Bono over de Bijbel

door Wouter van der Toorn Leestijd: 2 min
0