U2 ~ I Still Haven't Found What I'm Looking For

Bono over de Bijbel

2 min leestijd

In het boek Bono over Bono is muziekjournalist Michka Assayas in gesprek met de frontman van U2. Verrassend vaak is geloof, God, Bijbel, genade, bidden en spiritualiteit een logisch thema in de gesprekken. Hier een fragment waar hij het heeft over de Bijbel. 

[ba-youtubeflex videoid=”K_KPnUr1bjY”]

“Mijn begrip van de Heilige Schrift is eenvoudig gemaakt door de persoon Christus. Christus leert dat God liefde is. Wat betekent dat? Wat het voor mij betekent: een studie van het leven va Christus. Liefde beschrijft zichzelf hier als een kind dat in stro, in armoede wordt geboren, de kwetsbaarste situatie van allemaal, eerloos. Ik zorg ervoor dat mijn religieuze wereld niet te gecompliceerd wordt. Ik denk simpelweg: nou, ik meen te weten wat God is. God is liefde en voor zover ik daarop reageer (zucht) door mezelf te laten transformeren door die liefde en die liefde in de praktijk te brengen – dat is mijn godsdienst. Wanneer dingen te gecompliceerd voor mij worden, probeer ik vanuit deze liefde te leven. Nu is dat niet zo gemakkelijk.”

“Aan mijn beeld van Christus zit niets hippieachtigs. Het evangelie schetst een beeld van een zeer veeleisende, soms tweedracht zaaiende liefde, maar liefde blijft het. Voor mij heeft het Oude Testament meer iets van een actiefilm: bloed, autoachtervolgingen, evacuaties, een heleboel speciale effecten, zeeën die splijten, massamoorden, overspel. De kinderen van God maken amok en zijn grillig. Misschien kunnen we ons juist daarom zo goed in hen herkennen. Maar de manier waarop wij het zouden zien, degenen onder ons die ons christelijk raadsel proberen te doorgronden, is dat de God uit het Oude Testament een reis van de strenge vader naar de vriend maakte. Als kind heb je duidelijke richtingen en een aantal strakke regels nodig. Maar met Christus hebben we toegang gekregen tot een tussenpersoonlijke relatie. Daarvoor was het, in het Oude Testament, veel meer een relatie in het teken van aanbidding en ontzag, een verticale relatie. Met het Nieuwe Testament kijken we daarentegen naar een Jezus die ons vertrouwd voorkomt, een horizontale relatie. De combinatie vormt het kruis.”

[ba-box background=”#FEFEFE” border=”#E37222″ textcolor=”#333333″]PS: wil je meer over de Bijbel ontdekken? Doe de online cursus op startersbijbel.nl »[/ba-box]

Bron: Bono over Bono, blz 238 – 239

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -