online-kerk

Digitaal: evangelieverkondiging op z’n kop

4 min leestijd

Dit is een gastblog van Henk Medema: auteur, spreker, media specialist. Ik sprak hem vandaag over het fenomeen eKerk en onze plannen voor IkzoekGod.nl (lees mijn eerdere blog daarover).
online-kerk

Onze Heer heeft never nooit één regel op papier gezet

‘Je mag er trots op zijn’, werd me gezegd bij m’n afscheid als uitgever, een paar maanden geleden. Waarop dan? Nou ja: enkele tientallen boeken die je zelf geschreven hebt; vele honderden boeken die je hebt uitgegeven; duizenden artikelen gepubliceerd in allerlei bladen. O ja? Onze Heer heeft never nooit één regel op papier gezet of laten uitgeven. Van wie moesten we ook weer discipelen zijn??

Jezus heeft nooit een boek geschreven. Hij heeft een gemeenschap gevormd. (Lesslie Newbegin)

Wat deed Jezus dan wel? Brieven, die schreef de opgestande Christus. Levende brieven, geen stenen tafelen – maar hij schreef op de warme plekken van de menselijke existentie. Of om nauwkeuriger aan te sluiten op 2 Korintiërs 3: de Heilige Geest schreef (schrijft) de persoon van Christus in de harten van mensen van vlees en bloed. In hun leven kan iedereen op aarde lezen wie Hij is – zodat de kerk van Christus ‘missional’ wordt, deelt in de missie van Christus.

De kerk van de eenentwintigste eeuw

Er was al genoeg discussie over de kerk van nu, van de eenentwintigste eeuw. Nu komen ook de tongen los over digitale kerken, mijnkerk.nl en over ekerk.org – en misschien zijn er nog wel meer plaatsen waar je de kerk van God levend en wel in de digitale wereld kunt vinden. Deze week is mijnkerk.nl online gegaan, en een dag eerder kwam de Zuid-Afrikaanse Stephan Joubert, oprichter van eKerk.org, z’n aanstekelijke verhaal houden bij de Evangelische Alliantie in Driebergen. In dezelfde week kondigde ikzoekgod.nl de bouw aan van een grote community via social media. Allemaal fascinerend nieuws!

Digitale vormen van kerk-zijn

Wat is nu het nieuwe van al deze digitale vormen van kerk-zijn? Laat me het simpel mogen zeggen, in de bewoordingen van Clay Shirky’s boek IEDEREEN (‘Here Comes Everybody’): het is een omgekeerde wereld. In de oude wereld moest je eerst samenkomen, en dan kon je van allerlei met elkaar delen. De wonderbare spijziging bijvoorbeeld (weet je nog? die vijf broden en twee vissen?): eerst bijeen komen, dan delen. Of iedere samenkomst van een geloofsgemeenschap: die moet je eerst wel hébben, voordat je brood en wijn in het avondmaal kunt delen, of voordat je alle aardse goederen onder de daklozen kunt verdelen. Maar in de digitale wereld wordt de boel omgedraaid. Eerst delen, dan samenkomen.

In de digitale wereld wordt de boel omgedraaid. Eerst delen, dan samenkomen.

Gewoon. Omdat het kán

Hoe komt dat? Nou. Gewoon. Omdat het kán. Voor het eerst in de geschiedenis kunnen we digitaal (via websites, blogs, mail, sms, whatsapp, whatever) zómaar beginnen uit te delen. We hebben zelfs geen flauw idee wat de gevolgen van dat ‘delen’ zijn. Er zijn tal van voorbeelden dat de respons zodanig uit de hand liep, dat websites niet meer bereikbaar waren (of er ook voorbeelden zijn waarin bekering bij die respons noodzakelijk was? dát weet ik niet…!). Om Yogi Berra te citeren: ‘Niemand gaat daar ooit meer heen, het is er veel te druk.

Échte mensen van vlees en bloed

De interessante vraag is: hoe wordt het interessant? Hóe worden deze hotspots zo hot? Over dat onderwerp is heel veel te zeggen. Ik zeg nu alleen dit: niet door digitale preken of andere virtuele wonderverschijnselen, maar door échte mensen van vlees en bloed, die digitaal ook gewoon zichzelf zijn. Na negen jaar Facebook en zeven jaar Twitter enzovoorts konden we dat langzamerhand wel ontdekt hebben. De digitale wereld zet de evangelieverkondiging op z’n kop, maar de mensen gewoon met beide benen op de grond. Toch?

Deze blog verscheen eerst op het blog van Henk Medema »

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -