jeugddienst

Waarom verlaten jongeren de kerk niet?

2 min leestijd

Het is niet vanzelfsprekend dat jongeren bij de kerk blijven waar ze opgroeiden of so-wie-so in een kerk blijven. Zeker als de grote wereld opengaat is dat nogal eens een moment om de deur van de kerk achter je te sluiten. Jon Nielson zag drie kenmerken bij jongeren die de kerk niet verlaten.

jeugddienst

1. Ze hebben een keuze gemaakt

Het gaat er niet om of iemand ‘oké’ is. Het gaat erom of iemand God daadwerkelijk heeft leren kennen. Jeugdwerk in de kerk moet niet gericht zijn om betere mensen te maken, maar om te leren met God te leven. De Bijbel maakt duidelijk dat iemand die ‘in Christus is’ een nieuwe schepping is. Het oude is voorbij, het nieuwe is gekomen (2 Kor 5:17). Dat is wat telt.

2. Ze zijn toegerust, niet vermaakt

Misschien is het verleidelijk om te denken dat jongeren graag een leuke tijd willen hebben in de kerk. Dat is prima hoor, dat hebben ze ook nodig. Maar de toekomst van deze generatie in de kerk is niet dat ze een leuke tijd hebben gehad maar dat ze zijn toegerust om hun leven te leven in afhankelijkheid van God, toegerust om anderen te helpen, kansen hebben gekregen om fouten te maken en hun gaven en talenten te ontwikkelen. Zonder discipelschap bouw je NIET aan de kerk.

3. Hun ouders leefden het voor

Dit is zeker niet vanzelfsprekend: een gezond gezin met een vader en een moeder waarin jongeren leren om te leven in afhankelijkheid van God. Eerlijk gezegd hebben jongeren soms helemaal niet door hoe enorme gezegend ze zijn. Als kerk kan je deze plek niet overnemen, de plek waar iemand thuis is en waar vader en moeder een belangrijke rol hebben. Jongeren die actief worden in de kerk zijn vaak de jongeren die zijn meegenomen door de ouders en op een natuurlijke manier leerden leven met God.

Lees ook “Vallen jongeren van geloof af door studie?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
vergetennick
vergetennick
8 jaren geleden

Best oneerlijk van God dat hij het geloof aan kinderen geeft die het goede voorbeeld hebben gekregen. Neeeeee, god is geen vader voor de wezen. Dat is een leugen (waar ik me ooit getroost mee zou moeten voelen.

R. Eshuis
R. Eshuis
8 jaren geleden

Dan gaat het toch om een ding: Echtheid. Jongeren hebben een echte keuze gemaakt, ze hebben echtheid gezien in de kerk en bij hun ouders.