The Innovation of Loneliness

De innovatie van eenzaamheid

1 min leestijd
[ba-vimeoflex videoid=”70534716″]

Wat is het verband tussen het gebruik van Sociale Netwerken en je alleen voelen? Dit filmpje gaat daar over en heeft al veel stof voor gesprek geleverd. Met een aantal interessante en belangrijke gedachten en gegevens. Want hoeveel mensen kan je nu echt kennen? Ze gaan ervan uit dat je als mens een groep van maximaal 150 mensen kan kennen. Als het groter wordt dan ben je uiteindelijk minder verbonden en ben je juist eerder eenzaam.

Hoe zit dat met sociale netwerken? Steeds meer mensen voelen zich eenzaam. Tijd is geld, we proberen steeds efficiënter om te gaan met onze tijd. En met onze relaties. Aantal wordt belangrijker dan kwaliteit:

“We’re collecting friends like stamps”

We zeggen dat we vrienden hebben maar eigenlijk zijn we alleen. In de jaren 90 werd al gesproken over de internet-paradox, je zou zeggen dat je meer verbonden bent, maar uiteindelijk ben je meer eenzaam.

Wow, een pittige waarheid die gaat over de keerzijde van digitale vriendschappen. Je kan niet alleen leven, je kan niet zonder anderen. Daarbij is het een levenskunst om vrienden te maken, vriend te zijn en vrienden te blijven.

Dit filmpje is gebaseerd op het boek van Sherry Turkle – Alone Together en een artikel van Dr. Yair Amichai-Hamburgers – The Invention of Being Lonely. 

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jeroen voor 't Hekke
Jeroen voor 't Hekke
9 jaren geleden

Heb je toevallig ook een link naar een onderzoek die dit onderbouwd? Die 150 vrienden is gebaseerd op “Dunbars Number”.