student

Religieuze mensen zijn minder intelligent

1 min leestijd

Volgens onderzoek van de Universiteit van Rochester is er een belangrijke, negatieve relatie tussen religie en intelligentie. De studie gaat over een periode van enkele tientallen jaren en volgde het leven van 1500 bijzonder intelligente mensen.

Ongemakkelijk

Vroege resultaten van deze studie suggereren dat intelligente mensen niet bewegen richting religie omdat ze zich ongemakkelijk voelen met het abstracte van geloof en spiritualiteit.

student

Niets te bieden

Echter, meer recente uitkomsten van de studie laten zien dat het niet zo eenvoudig ligt. De studie suggereert namelijk ook dat intelligente mensen het vaak gemakkelijker hebben in het verwerven van succes op emotioneel, sociaal en financieel vlak. Religie staat echter voor iets dat groter is dan de wereld kan bieden. En dat heeft dan niet zoveel aantrekkingskracht voor hen.

Wat zegt dit?

Dus wellicht zegt het niet zozeer over de relatie tussen religie en intelligentie als wel over de relatie tussen hoe religie aan mensen wordt gepresenteerd en waarom zij het afwijzen.

Bronnen: relevantmagazine.com / yahoo.com

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

4 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Kees van Soest
Kees van Soest
9 jaren geleden

Als je Richard Dawkins boek, “The God Delusion” leest, zie je pas in hoe dwaas religie eigenlijk is. De Bijbel, wanneer je die kritisch leest, is een opeenhoping van moord en doodslag, en staat met vol leugens en onzin. H.L. Mencken beschrijft geloof als volgt: “Een gelovige is als een blinde man in een donkere kamer, die zoekt naar een zwarte kat die er niet is . . . en hem toch vindt.” Peter Boghossian… Lees verder »

Guest
Guest
10 jaren geleden

Eén van de bevindingen van het onderzoek is dat van de intelligente kinderen die gelovig worden opgevoed, later een groot deel atheïst wordt. Een nader onderzoek naar de werkelijke oorzaken hiervan, zou een completer beeld geven. Kritieken op de conclusies van het onderzoek melden dat vooral een analytische definitie van intelligentie is gebruikt. Dit vind ik ook een beperking. Tijd dat spirituele intelligentie aan de beurt komt …

Johan Klein Haneveld
Johan Klein Haneveld
10 jaren geleden

Denk niet dat het ‘abstracte’ van religie intelligente mensen in de weg staat – om wetenschappelijke theorieën te begrijpen moet je juist abstract kunnen denken. Uit gesprekken met anderen denk ik juist dat het niet abstract kunnen denken van heel wat gelovigen intelligente mensen in de weg staat. Ga maar na hoe christenen en kerken bekend staan: overal tegen, vooroordelen tegen bepaalde groepen, tegen wetenschappelijke bewijzen in creationist blijven, geloven in ‘broodje aap’ verhalen en… Lees verder »

Mariska
Mariska
10 jaren geleden

Lastig onderwerp. Wat is überhaupt intelligentie? Alleen je IQ? Vind het te makkelijk om een oorzakelijk verband te leggen. Volgens mij kan intelligentie ( uitgaande van IQ ) soms beperkend werken in relatie tot religie: de ratio versus gevoel kwestie. Maar soms juist ook versterkend in positieve zin m.b.t. religie, denk aan mensen als Newton. Ik denk wel dat minder intelligente mensen bevattelijker kunnen zijn voor beïnvloeding door mensen met een bepaalde status binnen een… Lees verder »