Skip to content
student

Religieuze mensen zijn minder intelligent

1 min leestijd

Volgens onderzoek van de Universiteit van Rochester is er een belangrijke, negatieve relatie tussen religie en intelligentie. De studie gaat over een periode van enkele tientallen jaren en volgde het leven van 1500 bijzonder intelligente mensen.

Ongemakkelijk

Vroege resultaten van deze studie suggereren dat intelligente mensen niet bewegen richting religie omdat ze zich ongemakkelijk voelen met het abstracte van geloof en spiritualiteit.

student

Niets te bieden

Echter, meer recente uitkomsten van de studie laten zien dat het niet zo eenvoudig ligt. De studie suggereert namelijk ook dat intelligente mensen het vaak gemakkelijker hebben in het verwerven van succes op emotioneel, sociaal en financieel vlak. Religie staat echter voor iets dat groter is dan de wereld kan bieden. En dat heeft dan niet zoveel aantrekkingskracht voor hen.

Wat zegt dit?

Dus wellicht zegt het niet zozeer over de relatie tussen religie en intelligentie als wel over de relatie tussen hoe religie aan mensen wordt gepresenteerd en waarom zij het afwijzen.

Bronnen: relevantmagazine.com / yahoo.com

4 reacties

 1. Kees van Soest op 10-03-2015 om 02:56

  Als je Richard Dawkins boek, “The God Delusion” leest, zie je pas in hoe dwaas religie eigenlijk is. De Bijbel, wanneer je die kritisch leest, is een opeenhoping van moord en doodslag, en staat met vol leugens en onzin. H.L. Mencken beschrijft geloof als volgt: “Een gelovige is als een blinde man in een donkere kamer, die zoekt naar een zwarte kat die er niet is . . . en hem toch vindt.” Peter Boghossian beschrijft geloof als “Net doen of je dingen weet waar je niets van af weet.”
  Nu we het toch over intelligentie hebben . . . ik heb nog een andere schrijver die ik kan aanbevelen, hoewel hij in de eerste helft van de twintigste eeuw leefde, Joseph Wheless, een amerikaanse advocaat die een kritisch commentaar schreef op de Bijbel in zijn boek “Is It Gods Word?” Het is een meesterwerk! 2. Guest op 14-08-2013 om 20:18

  Eén van de bevindingen van het onderzoek is dat van de intelligente kinderen die gelovig worden opgevoed, later een groot deel atheïst wordt. Een nader onderzoek naar de werkelijke oorzaken hiervan, zou een completer beeld geven. Kritieken op de conclusies van het onderzoek melden dat vooral een analytische definitie van intelligentie is gebruikt. Dit vind ik ook een beperking. Tijd dat spirituele intelligentie aan de beurt komt … 3. Johan Klein Haneveld op 13-08-2013 om 12:33

  Denk niet dat het ‘abstracte’ van religie intelligente mensen in de weg staat – om wetenschappelijke theorieën te begrijpen moet je juist abstract kunnen denken. Uit gesprekken met anderen denk ik juist dat het niet abstract kunnen denken van heel wat gelovigen intelligente mensen in de weg staat. Ga maar na hoe christenen en kerken bekend staan: overal tegen, vooroordelen tegen bepaalde groepen, tegen wetenschappelijke bewijzen in creationist blijven, geloven in ‘broodje aap’ verhalen en niet bewezen wonderen (ik doel even niet op de opstanding, maar op huidige wonderverhalen). En vaak het argument dat je het maar moet geloven en niet te veel met tegenargumenten moet komen. Ik denk dat de ‘intelligente’ mensen dit soort manipulatie en beïnvloeding relatief vaker en sneller doorzien. En het geloof daarom als niet relevant voor hun eigen leven beschouwen, omdat het kennelijk niet tegen vragen kan.
  En dat is natuurlijk jammer, want ook intelligente mensen verlangen naar zingeving, betekenis, een groter verhaal om in te leven. 4. Mariska op 13-08-2013 om 11:31

  Lastig onderwerp. Wat is überhaupt intelligentie? Alleen je IQ? Vind het te makkelijk om een oorzakelijk verband te leggen. Volgens mij kan intelligentie ( uitgaande van IQ ) soms beperkend werken in relatie tot religie: de ratio versus gevoel kwestie. Maar soms juist ook versterkend in positieve zin m.b.t. religie, denk aan mensen als Newton. Ik denk wel dat minder intelligente mensen bevattelijker kunnen zijn voor beïnvloeding door mensen met een bepaalde status binnen een religie. M.a.w., ze zijn misschien sneller geneigd dat wat de dominee zegt voor waar aan te nemen. Uiteindelijk vind ik dat het pas werkelijk intelligent is wanneer je je eigen intelligentie terzijde durft te schuiven om te luisteren naar andere aspecten die juist in de kwestie geloof/niet-geloof van belang zijn: hoop, vertrouwen, (religieuze) ervaringen.Scroll To Top