tech proof preken

Tech proof preken

2 min leestijd

tech proof preken

Hij deed het niet!

Het is me eens overkomen: ik had mijn hele toespraak opgehangen aan een briljant filmpje dat ik tevoren zou laten zien bij mijn toespraak tijdens een leuke gemeentedag. En… het filmpje wilde om een of andere reden niet draaien. Hij kwam niet op de beamer, wat ik ook deed. En dat terwijl ik, naar mijn gevoel, alles tevoren had gecheckt. Ik had geen tech-proof-preek dus liep helemaal vast en moest improviseren om toch mijn punt te maken. Vraag me niet meer welke trouwens.

Zorg dat je altijd door kan gaan

Het is een moment geweest dat me een ding leerde: hoeveel ik ook van techniek hou en hoe handig ik er ook mee kan zijn, iedere toespraak die ik hou moet ik ook zonder versterking, beamer en presentatie kunnen houden:

  1.  De presentaties die ik gebruik heb ik altijd simpel met weinig plaatjes. Op zondagen, tijdens de preek, gebruik ik nagenoeg alleen de bijbeltekst. Altijd opgeslagen in PowerPoint, oudere versie zodat deze op alle systemen kan. En… zonder presentatie kan ik gewoon preken.
  2. De presentatie heb ik altijd bij me op USB stick, zelfs als deze is gemaild. Je weet nooit of het goed terecht is gekomen.
  3. Ik maak alleen een ingewikkeldere presentatie (of hipper, sneller, fancier) als ik deze op mijn eigen computer kan draaien vanaf het podium. Dan moet de aansluiting wel geregeld zijn van zowel een beamer als geluid. Zo niet, dan doe ik het niet.
  4. Mijn toespraak staat netjes in de iPad. Als deze, om welke reden dan ook, uitvalt (is nog nooit gebeurd) kan ik op de iPhone verder. Een backup staat namelijk altijd daarop. Ben je er niet zeker van? Zorg dan dat je een print versie bij je hebt.

En jij?

Dit is mijn manier om tech-proof te preken. Hoe regel jij dat?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -