tips-voor-beginnende-bloggers

Tips voor beginnende bloggers

4 min leestijd

Als je eenmaal bezig bent met bloggen, dan vergeet je soms dat je ooit begon zonder te weten waar je uit zou komen. Wil je beginnen met een eigen blog? Super! Hier een paar tips voor je.

tips-voor-beginnende-bloggers

 1. Begin met een privé blog.
  Dat is alles wat een gewoon blog is, maar dan alleen voor jezelf. Hiermee krijg je de kans om te kijken of het gaat lukken om met een bepaalde regelmaat te schrijven. Daarbij zorg je ervoor dat bij de echte lancering van je blog er al het een en ander staat en je niet begint met alleen maar een goed voornemen en één artikel.
 2. Kies je thema.
  Wat is het thema waar je over wilt schrijven? Je kan namelijk niet over alles wat zeggen. Dat maakt het onduidelijk voor je volgers. Ik heb ooit gekozen om mijn meer persoonlijke blog een reli-tech-blog te maken. Dat zal je veel terugvinden. Als je zorgt dat je schrijft over een thema dat bij je past dan heb je ook minder moeite om vol te houden! Dan kan je namelijk schrijven vanuit je hart, passie en interesse.
 3. Maak je thema niet te smal.
  Je moet er namelijk voor zorgen dat het breed genoeg is zodat mensen zich er ook in interesseren en dat je niet op een punt komt waarop alles al gezegd is.
 4. Kies een goede naam.
  En kies het liefst niet je eigen naam. Maar een naam die past bij je blog, bij je thema, iets wat uniek is en wat je prima op een visitekaartje of in email handtekening zou passen.
 5. Zoek naar je eigen geluid.
  Probeer niet een ander na te doen. Maar zorg dat je schrijft en publiceert zoals het bij jou past. Ik heb bijvoorbeeld bewust gekozen voor positieve en opbouwende insteek. Dat is een onderdeel van mijn eigen geluid. Een ander zou prima kunnen kiezen voor bijvoorbeeld een kritisch geluid, professioneel, luisterend, mijmerend, activerend, kennis…
 6. Gebruik goede afbeeldingen.
  In een blog is een afbeelding, foto of plaatje een belangrijke trigger in wat je te zeggen hebt. Geef het zoeken van afbeeldingen genoeg de tijd.
 7. Schrijf zoals je het voelt.
  Schrijf vanuit je hart, vanuit jezelf. Het heeft te maken met het vinden van je eigen geluid. Het is voor mij plezierig om je blog te lezen en ik kan jou erin herkennen. Wat mij betreft geen ‘professionele afstand’ in je blogs. Dat maakt het minder aantrekkelijk.
 8. Schrijf ook als je het niet voelt.
  Je voelt niet altijd, en je bent niet altijd in de juiste stemming om te schrijven. Om eerlijk te zijn: als je daarop wacht dan kan het soms erg lang stil blijven. Bloggen is ook gewoon doorzetten en schrijven als je het niet voelt.
 9. Gebruik sociale media.
  Een steeds belangrijkere manier om te laten weten dat je iets hebt geschreven zijn de sociale media. Mijn ervaring is dat op Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn regelmatig meer gesprek plaatsvindt over mijn blog dan op het blog zelf.
 10. Kies een goed blog sjabloon / thema.
  Eerlijk gezegd blijf ik zelf ook zoeken naar een goede opzet van het blog. Je wilt je lezer een goede ervaring geven. Maar ook zorgen dat het niet overweldigend wordt. Kies voor een eenvoudige setup zonder teveel toeters en bellen.
 11. Reageer op je volgers.
  Als mensen reageren op je blog, wees er ook vlot bij om te reageren en het gesprek aan te gaan. Zie ook punt 9.
 12. Wees je bewust van het open karakter van Internet.
  Publiceren van een blog is openbaar. En reageren op een openbaar blog is een openbare aangelegenheid. En je kan niet voorkomen dat er ook gekkies tussen je lezers zitten. Wees erop voorbereid dat je wat met bijvoorbeeld negatieve reacties moet doen. Van adequaat reageren tot het blokkeren van mensen.
 13. Maak je SEO in orde.
  Zoekmachine Optimalisatie gaat over vindbaarheid van je website in de zoekmachine. Het is een belangrijke voorwaarde voor het slagen van je blog.
 14. Wees origineel.
  Het gaat hier over respect voor het eigendom van tekst. Kopieer niet een artikel van een ander en zet er vervolgens je eigen naam onder. Het is prima om geïnspireerd te zijn door het artikel van een ander. Wees daar dan duidelijk in.
 15. Bijblijven.
  Zorg dat je scherp blijft. Wat is het thema waar jij over schrijft? Hoe zorg je dat je in jouw thema op de hoogte blijft van ontwikkelingen.
 16. Blijf verbeteren.
  Om de zoveel tijd moet je tijd nemen om je blog weer helemaal door te werken en bij te werken. Te kiezen wat blijft en wat weg kan gaan.
 17. Blijf er lol in houden.
  Als je er geen plezier aan beleeft wordt het een zware opgave om je blog te onderhouden.

Ik vond de meeste van deze tips op bloggingpro.com. Bron foto: unsplash.com

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -