kerkdienst op TV
2 min leestijd

Het is een interessante vraag, zeker in deze tijd: waarom zou je iedere week op de zondagochtend naar de kerk gaan? Er zijn toch genoeg mogelijkheden om gewoon thuis een TV dienst of een online dienst te volgen? Er zijn ook steeds meer mogelijkheden beschikbaar daarvoor trouwens. Je hebt keuze optie om naar je eigen favoriete spreker te luisteren, een stijl muziek die bij je past, een bijbelvertaling gebruiken die je zelf wilt… Je hebt tijd om te bidden. Waarom zou je dan op zondagochtend weer op tijd je bed uitrollen om ter kerke te gaan?

kerkdienst op TV

Thuis kerk volgen

Er is denk ik één belangrijk ding dat je niet kan vervangen door TV of online streaming van een kerkdienst. Je kan de community, de gemeenschap van gelovigen, het samenkomen van Gods kinderen niet zomaar vervangen.

In onze maatschappij is vooral aandacht voor het individu. En dat is een andere focus als Gods blik op onze werkelijkheid en om de kerk. Hij schiep de mens vanaf het begin voor een gemeenschap. Niet om alleen te zijn. O ja, Adam werd eerst alleen geschapen. Dat was een foutje van God dat hij trouwens bijzonder mooi oploste: Hij schiep de vrouw :)

God roept een volk

Ook als God zijn plannen met de wereld gaat uitvoeren roept Hij een volk. In het Nieuwe Testament zie je ook dat het gaat om het grote, de kinderen van God, het volk van God.

Wat mis je als je de context van de kerk, de gemeente mist? Dan mis je de plek waar God zijn plannen uitvoert, waar Hij zoveel dingen voor heeft beloofd. De gemeente is de plek waar Gods Geest bijzonder aanwezig is. In de gemeenschap van gelovigen wordt de liefde van God zichtbaar en tastbaar. In deze gemeenschap groei je in geloof en karakter. De kerk is de plek waar je gevoed wordt en waar je groeit. En niet alleen jij, maar jij, samen met de andere gelovigen.

Reageer eens

Waarom ga jij naar de kerk?

11 reacties

 1. BittereWaarheid op 14-04-2015 om 21:25

  Ik zag mijn vorige lap tekst niet meer dus begon ik weer te mekkeren…

  Je zal toch wel alles deleten en dat is maar goed ook. Het is teveel van het goede.

  Sorry.
  Atheisten zijn soms moeilijke mensen.  • Wouter van der Toorn op 15-04-2015 om 06:58

   Beste Mr. Bitter,
   Je reacties zijn niet onderbouwt, weinig to the point. Het enige wat je komt doen is op mijn blog je gal spuwen. Dat vind ik vervelend. ‘k Heb geen zin om de eeuwige discussie aan te gaan dat christenen blijkbaar geen betere mensen zijn en dat je ze ook niet daarop moet afrekenen. Verder is je punt duidelijk dat je religie helemaal niets vind. Prima toch. Ik zie het punt niet. Maar hier schelden heeft geen enkele toegevoegde waarde. Het ga je goed.

   Wouter 2. Susanne op 06-01-2015 om 02:40

  Ik ga naar de kerk omdat de kerk het geestelijk huis is van de Heer. Ik ga naar de kerk om in mijn geloof en in mijn relatie met Jezus steeds verder te groeien. Ik krijg handvatten die ik mee kan nemen mijn verdere leven in. Preken zetten mij aan het denken en geven mij nieuwe inzichten. De kerk bezoeken, de Heer samen aanbidden en naar een preek luisteren is voedsel voor mijn ziel. En ik ga ook niet iedere zondag, ga niet naar een kerk als traditie of omdat het moet. Ik ga naar de kerk omdat ik dit zelf graag wil en het fijn vindt. Wat ik ook belangrijk vindt is niet klakkeloos aannemen wat een voorganger, pastoor, dominee zegt maar luisteren, er over na denken en het voor jezelf uit zoeken en bij God neer leggen. Onze voorganger zei het zondag ook weer zo mooi dat de kerk niet het gebouw is, dat wij niet zondag bij elkaar komen om gezellig kerkje te spelen. Wij komen in het huis van de Heer om hem te ontmoeten, niet om ons geloof in de kerk achter te laten maar mee te nemen, om Hem diep in je hart te laten wonen en Zijn liefde bekend maken en uit delen aan de rest van de wereld. 3. Asjon op 04-01-2015 om 13:29

  Internet als vervanging van de kerktelefoon voor geluid en bij ons tegenwoordig beeld vind ik een goede uitkomst voor als er geen andere mogelijkheden zijn. Toch blijft de samenkomst een element in het geloof wat niet te vervangen is. Elkaar zien, stimuleren, bemoedigen in geloof is belangrijk. Dat kan niet door altijd thuis te blijven. 4. Alfred Schipper op 04-01-2015 om 12:44

  Voor een stukje rust en bewustwording. Betrokkenheid met andere gemeenteleden. Voor voeding van mijn geloof. Kortom om te LEVEN1 5. Petra op 04-01-2015 om 12:08

  Foutje van God? Adam voelde eerst de behoefte aan gemeenschap. Toen Eva was geschapen, kan hij zich niet stil hpuden en juichte. Dat kon wel eens opzet zijn.  • E HUMMEL op 04-01-2015 om 16:20

   precies!!!!……….geen foutje van God!!! 6. Julia op 04-01-2015 om 09:40

  Hai, mooi artikel. Ik wou wel zeggen dat ik ‘foutje van God’ geen bijzonder handige zinsnede vind, gezien het feit dat God geen fouten maakt. 7. Gerdine op 21-09-2014 om 13:13

  Ik ben het verschuldigd aan God, ik zoek de gemeenschap op en kan tot rust komen, vooral voor of na een drukke week. Het is een vast onderdeel van mijn dagelijks leven dat ik niet graag op zou geven. En vergeet vooral ook de zondagmiddag niet! ;) 8. Klaas Heek op 19-02-2014 om 23:48

  Ik voeg me graag tussen de andere leden van onze gemeente, om elkaar aan te scherpen, te prikkelen, te bemoedigen enz.. uiteraard wil ik ook mijn geloof verdiepen en versterken, Daarom ga ik ook in de middag graag ter kerke. Ik kan er geen genoeg van krijgen, laat staan, dat ik een week vooruit kan met alleen de morgendienst.
  Heel belangrijk is hoe je over de drempel van de kerk stapt. Sta ik er positief in of denk ik bij voorbaat voraf al, wat voor ‘onzin’ ik me nu weer laat aanpraten…..?
  Vriendelijke groet
  Klaas 9. Marianne van Berkel (@berkje) op 30-01-2014 om 19:56

  Ja, helemaal waar. Het is belangrijk om in de dienst te zijn. En toch ben ik blij met de mogelijkheid om de diensten via internet te volgen. Dat ik naar mijn eigen kerk kan luisteren (in plaats van naar Arie op tv). Ik ben vaak zondagochtend thuis omdat kerktijd precies samenvalt met de ochtendslaap van de kids. En met de internetdienst maak ik dus toch mijn eigen gemeente mee. En nee het is niet hetzelfde als de mensen persoonlijk zien en spreken. Maar het komt voor mij – voorlopig – wel heel dicht bij. En straks als we weer uit de ochtendslaapjes zijn, dan gaan we wel weer met het hele gezin naar de kerk.