eenzame man

7 redenen waarom voorgangers burn-out raken

2 min leestijd

Een burn-out bij een dominee of voorganger? Je moest eens weten hoe vaak dat voorkomt. Er is een veelheid aan oorzaken aan te wijzen en vaak een combinatie van oorzaken. Thom Rainer wijst in ieder geval deze 7 oorzaken aan voor een burn-out. Wellicht een open deur, volgens mij erg herkenbaar:

eenzame man

7 redenen waarom voorgangers burn-out raken

1. 24/7 mentaliteit

Wanneer ben je beschikbaar en wanneer niet? Wanneer kan je de knop even omzetten en zeggen dat je ‘klaar’ bent met werken. En als je klaar bent, kan de telefoon zo weer gaan voor een volgende crisis die je moet aanpakken in je gemeente.

2. Conflict

Misschien is een conflict op zichzelf niet de oorzaak, maar de manier waarop we met een conflict omgaan. Maar als in een kerk een conflict door ettert en de kritiek niet ophoudt, drijf je een voorganger uiteindelijk een burn-out in.

3. Verwachtingen

Het zou toch ideaal zijn als een dominee er altijd kan zijn bij iedere situatie en ze dan ook nog alle oplossingen voor handen zouden hebben. Dan zou geen enkele dominee een probleem hebben. Maar, geen enkele voorganger kan aan alle verwachtingen voldoen van zijn gemeenteleden. Maar er zijn er veel die het wel proberen. Met een burn-out als uiteindelijk resultaat.

4. Niet delegeren

Je kan als dominee niet alles doen. Er zijn zaken waar je je helemaal niet mee bezig zou moeten houden en die anderen voor je zouden kunnen doen. Als je alles probeert zelf in handen te houden… kan een burn-out het uiteindelijke resultaat zijn.

5. Geen vrienden

Veel dominees hebben geen echte vrienden, waar ze gewoon zichzelf kunnen zijn en waar ze niet de schone schijn hoeven op te houden. Geen mens kan zonder echte vrienden. En laten voorgangers nu ook net mensen zijn.

6. Niet geschikt voor sommige taken

Dit punt heeft ook met verwachtingen (3) te maken. Maar niet iedere dominee is geschikt voor iedere taak. Fysiek niet of mentaal niet. Een punt dat te maken heeft met talenten die je wel of niet hebt. Maar als je toch blijft proberen… Ja, je snapt het ondertussen al.

7. Geen leven buiten de kerk

Er zijn veel dominees die geen hobby’s hebben of ontspanning buiten de kaders van de kerk. Je wereld is dan heel klein. Terwijl je soms juist buiten je kerk even kan opladen.

Reageer

Ben je voorganger of dominee? Herken je dit? Heb je ervaring?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

6 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gerard Adriaanse
Gerard Adriaanse
10 jaren geleden

Ook als zendeling herken ik dit zeker Wouter. Vooral het punt van vrienden waar je jezelf kan zijn. Gelukkig hebben we als echtpaar elkaar, maar een paar echte goede vrienden zou geen kwaad kunnen.

Wouter van der Toorn
Wouter van der Toorn
Antwoord aan  Gerard Adriaanse
10 jaren geleden

Veel kerkelijk werkers herkennen dit. Maar zoals je het schrijft lijkt het of je toch best eenzaam bent als je alleen elkaar hebt als echtpaar (al is dat natuurlijk helemaal super!)

Linda
Linda
10 jaren geleden

Het boek ‘Grenzen’ is een aanrader. Bijbels onderbouwd. Ik weet de schrijver helaas niet.

Wouter van der Toorn
Wouter van der Toorn
Antwoord aan  Linda
10 jaren geleden

Linda, bedoel je deze misschien? “Grenzen ~ Wanneer Zeg Ik Ja, Wanneer Zeg Ik Nee, Hoe Bepaal Ik Mijn Eigen Grenzen ”

http://www.bol.com/nl/p/grenzen/666872169/

Simon van Groningen
Simon van Groningen
10 jaren geleden

Ik ben voorganger in de WEG, een evangelische gemeente met ongeveer 250 leden/bezoekers. Ik herken dit natuurlijk wel. Ik wil op twee dingen ingaan: Conflict en vrienden. Een conflict gaat door de kerk, je werk, je gezin en alles wat je lief is heen. Tegelijk word je als voorganger gezien als verantwoordelijke voor het bepalen van de richting. Zeker als een conflict gaat over exegetische, ethische en pastorale standpunten. Overige leidinggevenden staan (hopelijk) wel achter… Lees verder »

Jacqueline van der Lugt-Klijn
Jacqueline van der Lugt-Klijn
Antwoord aan  Simon van Groningen
10 jaren geleden

Dat herken ik wel. Als NGP-student heb ik een goed contact met mijn predikant. Bij een conflict in de gemeente is het lastig het contact te onderhouden en zuiver te houden. Terwijl communicatie in moeilijke gevallen altijd zo belangrijk is.