bijbel-fit

Bible-Fit: Make the Bible fit into your daily life!

4 min leestijd

Dit is een gastblog van ds. Axel Wicke, PKN-Predikant in Den Haag. Hij ontwikkelde samen met ArkMission de nieuwe Bijbel app Bijbel-Fit.

bijbel-fit

Als christen houd ik van de Bijbel en vind er dagelijks steun, bemoediging en inspiratie. Als predikant werk ik er bovendien dagelijks mee. En toch is de Bijbel geen makkelijk boek en staat hij vaak mijlenver af van onze alledaagse werkelijkheid. Tenslotte: wie van ons leeft nog binnen een antieke cultuur van stammen met een diep religieuze, joodse achtergrond of als door de woestijn trekkende nomaden? De brug die geslagen moet worden tussen de Bijbel en ons alledaagse leven in de 21e eeuw is vaak noodgedwongen tamelijk lang.

Nederig van hart

Daarbij zijn wij min of meer allemaal opgegroeid binnen een geïndividualiseerde samenleving, leven allemaal onze eigen, persoonlijke levens als mensen met individuele karakters, biografieën en voorkeuren. En kijken dus ook volstrekt individueel met onze eigen ogen en brillen tegen de Bijbel aan. Dat heeft tot gevolg, dat Bijbelverzen en –verhalen door verschillende mensen vaak compleet verschillend worden begrepen en geïnterpreteerd.

Leg eens, bij voorbeeld, de eerste zaligspreking uit de Bergrede van Jezus (Mt 5:3) aan verschillende mensen voor: “Gelukkig wie nederig van hart zijn, want voor hen is het koninkrijk van de hemel.” Iemand uit een zware kerk met nadruk op de zelfverloochening van de mens zal het “nederig van hart” heel anders begrijpen dan iemand die op zijn werk al maanden onder een heerszuchtige en arrogante baas te lijden heeft. Wat voor de ene een steun in de rug kan zijn, is voor de andere wellicht een aanfluiting. En zelfs dat kan de volgende dag, maand, jaar weer volstrekt anders zijn, afhankelijk van de ontwikkelingen en ervaringen in de levens van deze mensen.

Wat Bijbelverzen en –verhalen met ons doen, wat wij eraan hebben, dat bepalen wij voor een groot deel al lang lekker zelf. En bovendien hangt het enorm ervan af, in welke situatie en met welke gemoedstoestand wij de Bijbel openslaan.

Er bestaan toch al 100-den Bijbel-apps…

Bij deze gedachten kwam ik uit, toen uitgeverij ArkMission mij in februari 2011 benaderde met de vraag een app voor smartphones en tablets te ontwerpen om mensen weer in contact met de Bijbel te brengen. Mijn eerste reactie was: “Houd eens op, er bestaan al 100den Bijbel-apps…”, maar toch liet mij de vraag niet los. Uiteindelijk bedacht ik iets wat volgens mij die vervelende brug tussen de Bijbel en ons leven behoorlijk in kan korten.

Sindsdien hebben wij, met grote steun en onder de hoede van ArkMission er druk aan deze app Bible-Fit gewerkt en zijn enorm trots dat hij sinds kort (gratis!) voor de iPhone beschikbaar is. Voorlopig alleen in het Engels, de Nederlandse versie verschijnt nog voor de kerst en ook aan de versies voor Android en tablets word druk gewerkt…

De Bijbel in jouw alledaagse leven

Met Bible-Fit krijg je de mogelijkheid om de Bijbel in jouw alledaagse leven in te passen. Je kunt individueel Bijbelverzen en –verhalen indelen in categorieën van situaties en gemoedstoestanden waarin jij zelf regelmatig of af en toe belandt. 56 van deze categorieën komen, gevuld met Bijbelverzen en –verhalen met de app mee, maar als jij zelf daar niets of te weinig aan hebt, kan je individuele verzen/verhalen wissen of naar andere categorieën verschuiven. Je kunt ook hele categorieën wissen of nieuwe categorieën aanmaken die beter bij jouw leven passen. Handig genoeg komt de app met een eigen, hele Bijbel die je – ook offline – kunt lezen of via zoekwoorden kunt doorspitten. Als je daarbij op Bijbelteksten stuit waarbij je denkt: ‘Hey, deze vers zou mij kunnen helpen, mocht ik me een keer zus en zo voelen of mocht er een keer dit of dat gebeuren…’, dan kan je deze tekst met een enkele knop “Make it fit” in de toepasselijke categorie stoppen.

En zelfs als je eerder van mening bent, dat je toch eigenlijk je leven aan de Bijbel moet aanpassen en niet andersom, kan je Bible-Fit daarbij helpen. Dan zullen vooral Bijbelteksten waaraan jij nog mag groeien in de categorieën belanden.

Downloaden

[appstore id=554985424]

De website voor Bible-Fit is http://www.bible-fit.nl

 

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Miranda
Miranda
10 jaren geleden

Ik wacht nog even op de Nederlandse versie! Lijkt me wel een mooie app

Miranda
Miranda
10 jaren geleden

Ik wacht nog even op de Nederlandse versie! Lijkt me wel een mooie app