iPhone video studio

Filmstudio met de iPhone

3 min leestijd

Heb je een smartphone in bezit? Dan heb je waarschijnlijk ook een prima foto- en videocamera altijd op zak. Ja, die zit netjes in je smartphone gestopt. En de kwaliteit van foto’s en video’s wordt steeds groter. Als voorbeeld: een iPhone 5 heeft een 8-megapixel camera ingebouwd en kan HD filmen (1080p, 30fps). Dus… zou je je smartphone prima moeten kunnen gebruiken voor fotografie en filmpjes maken. Over foto’s een later blogje, maar hier een eenvoudige opzet voor een iPhone studio voor nog geen 100 euro.

iPhone video studio

Goedkope film studio

Je kan eenvoudig en goedkoop een eigen filmstudio maken. Als voorbeeld mijn eigen plan met concreet de producten die je nodig hebt.

Smartphone, foto- of video camera

Logisch, als je deze niet hebt, dan kan je niets. Ook op een gemiddelde digitale camera zit vaak een uitstekende film optie. Stel deze wel in op de hoogste video kwaliteit.

Statief + houder

Wil je bijvoorbeeld een toespraak of gesprek filmen, dan is een vaste camera positie wel heel plezierig voor de kijkers. Met een goedkoop statief kan je al snel een eind komen. Zelf gebruik ik de Glif+ (+/-€25,-) om de iphone in te bevestigen en waarmee ik de iPhone op een statief kan zetten. De gewone, eenvoudige versie Glif heb ik voor prijzen rond €12,- gezien. Een mini-statief is er al vanaf +/- €10,-

[ba-column size=”one-half” last=”0″]

Glif+[/ba-column][ba-column size=”one-half” last=”1″]

glif+[/ba-column]

Microfoon

Als je bijvoorbeeld een les of studie opneemt, is de stem wel heel belangrijk. De afstand naar je camera of smartphone is dan te groot. Je kan de kwaliteit verbeteren door bijvoorbeeld een reversmicrofoon met voldoende kabel. Of een verlengkabel (mini-jack). Let op, je hebt een extra kabeltje nodig tussen je microfoon en je iPhone. Zoals deze optie of deze.

Rode smartLav Reversmicrofoon

Een andere mooie optie is de iRig Mic. Dit is een uitstekende microfoon die speciaal is ontwikkeld voor gebruik met je smartphone of tablet.

irig mic

Verlichting

Nu zijn studiolampen over het algemeen best duur. Maar, ook hier kan je creatief naar oplossingen zoeken. Je hebt een ideale opstelling met bijvoorbeeld 3 IKEA lampen. Dit zou de opstelling kunnen zijn:

licht opstelling iPhone studio

En zo’n lamp kan je bijvoorbeeld bij de IKEA aanschaffen voor €8,99. Zorg dat heldere lampen gebruikt. Gebruik een egale achtergrond. Je zou nog heel creatief kunnen worden met een green-screen, maar dan stap je alweer snel af van iets wat eenvoudig is. Als je een serie met bijvoorbeeld lessen wilt opnemen is het goed om eenmalig goed na te denken over een vaste opstelling. Dat komt de herkenbaarheid dan wel ten goede.

Afwerken

Je kan je filmpje afwerken in veel consumenten programma’s zoals iMovie op de Mac (wordt standaard geleverd op een nieuwe Mac), of gewoon iMovie voor iPad of iPhone. Voor Windows zijn ook soortgelijke programma’s te krijgen.

Totale kosten

Als je deze oplossing zou doen:

  • Smartphone, camera » deze heb je al, dus geen extra kosten
  • Mini-statief: €10,-
  • Glif: € 12
  • Revers microfoon: +/- €45,-
  • 3 bureaulampen: €27,-
  • Totaal: €94,-

Conclusie

Het moet dus mogelijk zijn om voor nog geen honderd euro prima video’s te maken met een iPhone of een andere smartphone. Wie heeft er nog meer ervaring mee?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -