landweg met zon

Het gebed van een scepticus

3 min leestijd

Heb je een probleem met het zomaar geloven in God. Of in het niet geloven in God. De Bijbel belooft dat als je zoekt je ook zult vinden. Maar als je niet gelooft, dan doe je dat niet. Toch? God bestaat niet. Oké, hoe weet je dat? Hier heb ik mooi advies voor je. Want de bewering – dat alle zoekers zullen vinden – kan je testen door ervaring, door te experimenteren. Als je een eerlijke wetenschapper bent, dan is hier de manier om erachter te komen of het christendom waar is of niet …

landweg met zon

Voer het experiment uit. Stel, de hypothese is dat er iemand achter de deur staat, dan moet je kloppen. En als de christelijke hypothese zegt dat Jezus achter de deur staat, dan moet je kloppen.

Geen spoorboekje

Hoe je dat weet? Bidden! Vertel Jezus Christus dat je op zoek bent naar de waarheid – op zoek naar hem, als hij dan de waarheid is. Vraag hem om zich aan zijn belofte te houden dat iedereen die Hem zoekt ook zal vinden. Op zijn eigen moment natuurlijk. Hij beloofde dat je zou vinden, maar hij heeft er geen schema bij geleverd. Hij is een minnaar, hij werkt niet zoals een spoorboekje werkt.

Gebed van een scepticus

Maar – zo zou je kunnen reageren – ik weet niet of Jezus God is. Ik weet zelfs niet of er wel een God is. Dat is prima. Je kan het gebed van een scepticus bidden:

God, ik weet niet of je bestaat. Ik ben een scepticus. Ik twijfel. Ik denk dat je waarschijnlijk gewoon een mythe bent, een mooie wensgedachte. Maar ik ben er niet zeker van (tenminste, niet als ik echt helemaal eerlijk ben naar mezelf). Dus als je dan bestaat, en je hebt beloofd dat iedereen die zoekt ook zal vinden, dan moet je dit nu ook horen. Dus, bij deze ben ik een zoeker. Een zoeker naar waarheid. Wat de waarheid dan ook is, en waar die waarheid dan ook is. Ik wil de waarheid ontdekken en ik wil in de waarheid leven. Als je de waarheid bent, help me dan alsjeblieft.

Geen beperkende voorwaarden

Als het christelijk geloof waar is, dan zal je vinden. Zeg dat dit gebed een wetenschappelijk eerlijke test is om te toetsen of het christelijk geloof wel klopt. Maar dan moet je God geen oneerlijke eisen opleggen, of beperkingen. Zo’n beperking leg je op als je een direct wonder verwacht. Of als je het op een specifiek moment verwacht. Zeg bijvoorbeeld morgenochtend. Nee, als je eerlijk wilt testen of God er is, dan moet je niet verwachten dat hij in jouw straatje gaat lopen om jou te dienen. Want dat past niet als Hij God is, Koning en Redder.

Eerlijk in de zoektocht

Deze Koning vraagt in de eerste plaats eerlijkheid van je, niet opgeklopt geloof dat je niet hebt. Zo van ‘als ik het maar vaak genoeg zeg, dan zal het wel zo zijn.’ Eerlijkheid in de zin van eerlijk in de zoektocht. Of het nu waar is of niet. Of het christelijk geloof nu waar is of niet. Of die Jezus nu gaat antwoorden of niet. Het is de keuze om te ontdekken, zonder dat je eigen uitkomsten al vaststaan.

Het zal je leven veranderen.

N.a.v. Handbook of Christian Apologetics, prof. Peter Kreeft

6 reacties

 1. zwaluw101 op 06-02-2015 om 12:23

  Josefien Harmsen als advies, hou het bij de tekst van dat kaartje en zie wat er verder gebeurd in je leven. Het is niet dat je moet kloppen aan een kerkdeur of zo. 2. Josefien Harmsen op 15-09-2013 om 10:53

  Dan moet je wel op de juiste deur kloppen.
  Voor mij is dat de deur naar mezelf en niet de deur van de christelijke kerk en het christelijk geloof zoals dat nu is.

  Vlak na deze gedachte trok ik “toevallig” het toepasselijke spirituele kaartje:
  ‘Ken jezelf en je zult God kennen.’
  Het zegt mij dus, dat God en Jezus in jezelf zit en je hem alleen daar kan vinden.
  De christelijke kerk maakt m.i. vaak verkeerde reclame door te vertellen dat je daar Christus kan vinden en dus aan kan kloppen bij de kerk.
  Maar wat je dan vindt zijn vaak meer de regels en oude overtuigingen van de kerk om hun kerkelijk bedrijf staande te houden, dan persoonlijkheid dichtbij de mens en dus bij God. Mensen die bij de kerk aankloppen en daar Christus niet vinden, zullen zich bedrogen voelen en afhaken. Het goede er aan is, dat veel mensen het met deze afwijzig eerder in zichzelf gaan zoeken en dus sneller zullen vinden dan in de kerk.
  Wel jammer voor de kerk, maar dan moeten ze daar maar eens goed bij stilstaan!  • Michiel Eghuizen op 16-09-2013 om 10:32

   Is de mens ook meteen het ultieme wezen en daarmee ook meteen een god voor je?

   Ik heb God namelijk zelf alleen kunnen vinden door juist buiten mezelf te zoeken via de Bijbel en gebed. En God wees me de weg naar Hem door een andere Christen. En via haar heb ik God gevonden. Maar wel buiten mezelf en niet in mezelf.  • Josefien Harmsen op 16-09-2013 om 11:21

   Hoi Michiel,

   Buiten en binnen zie ik in wezen als hetzelfde en dus niet als werkelijk.
   Wanneer je God buiten je zoekt, klopt dat voor mij tegelijkertijd met wanneer je God in jezelf zoekt. God is immers overal?
   Maar volgens mij kan je niet anders dan het hoe dan ook in of met jezelf ervaren, ook als je het in de Bijbel zoekt.

   Je weg naar God via een andere christen of via de bijbel of wat dan ook vinden is heel mooi. Ik zie dat als dat je jezelf en/of de God in jezelf weerspiegeld ziet in de ander.De ander ben jij ook, alles is één in God; zoiets, ik kan mijn gevoelens, ervaringen en ideeën daarover niet goed uitleggen.Zelf heb ik hele persoonlijke en diepe/intieme ervaringen van godsbeleving gehad en daar haal ik mijn ideeën uit.
   Mijn mening is dat ieder het zelf uiteindelijk het beste weet hoe je tot God kan komen en dat ervaar je in jezelf.
   Dus voor jouw manier heb ik ook zeker respect.

   “De mens het ultieme wezen en een god”?
   Ik weet niet precies hoe je dat bedoelt en alhoewel ik veel respect heb voor de mens en het menselijke bekijk ik het dacht ik ook weer niet arrogant alsof de mens het beste wezen hier op aarde is.
   Wel zie ik de (ziel van de) mens als onderdeel van God, omdat alles voor mij uiteindelijk eenheid is. Zo zie ik ook dat we in wezen allemaal één zijn met elkaar als mens; één in die grote Ruimte en Liefde die God is.
   Daarom kan je God in jezelf ervaren en ja, daarom ben je als mens volgens mij ergens ook God oftewel “zoon/dochter” van God, zoals men Jezus zag. Ik denk dat Jezus duidelijk wilde maken dat we allemaal deel oftewel zoon/dochter van God zijn en dat hij dat in zijn leven al veel meer had geincarneerd.
   De bijbel vertelt het ook heel anders, dan ik voel en soms lees uit overleveringen die niet in de bijbel zijn gekomen.

   Verder vertellen hoe ik het zie en ervaar is lastig hier.
   Mocht jij of iemand dat wel willen; mail dan naar josefienh@online.nl

   Hartelijke groet, Josefien  • Michiel Eghuizen op 17-09-2013 om 13:20

   Ah. Klopt het dat veel van je zienswijze uit het Boeddhisme voortkomt?  • Josefien Harmsen op 17-09-2013 om 13:39

   Dat zou toevallig zo kunnen, maar daar heb ik het niet uit gehaald. Ik weet wel dat men in boeddhistisch en hindoeïstische landen de groet ‘Namasté’ heeft, waarmee men bedoeld: “Ik groet de god in jou”.
   Daar moest ik in mijn verhaal over die weerspiegeling inderdaad aan denken.
   Verder is het gewoon een zienswijze uit mezelf ;-).