Generic selectors
Exacte overeenkomst
Zoek in titel
Zoek in content
Zoek in artikelen
Zoek in pagina's
Filter by Categories
Bijbel
Communicatie
Creatief
Films
Geek
God
Inspiratie
Internet
iPad
iPhone
Jongeren
Kerk
Leiderschap
Mac OS X
Persoonlijk
Preekkunst
Social Media
Tech
Verhaal
wordpress

Het Internet der dingen verandert de wereld

8 september 2013

Ik weet niet precies wat de correcte vertaling is van “Internet of Things”, maar ik heb er maar “Internet der dingen” van gemaakt. Wat is het eigenlijk? En hoe heeft het zijn invloed in onze tijd?

internet of things

Plaatjes van de toekomst

Het is alweer jaren geleden dat ik het seminar “Plaatjes van de toekomst” volgde van een innovatie manager van Siemens. Hoe gaat de wereld er in de toekomst uitzien? Een van de dingen die hij al schetste was dat we binnenkort (en dat is nu al veel aan de hand) allerlei apparaten met elkaar hebben verbonden. Niet alleen de computer met je smartphone en smartTV. Maar het gaat veel verder.

Een eenvoudig voorbeeld is een koelkast die automatisch de voorraad bijhoudt en een boodschappenlijst voor je naar de supermarkt mailt die je boodschappen weer netjes komt thuisbezorgen. Het is er nog niet, de techniek bestaat al zeker wel.

Het gaat dus over apparaten die zelf in verbinding staan met het Internet en zelf ook voorgeprogrammeerde acties kunnen ondernemen. De verbinding wordt door bijvoorbeeld Wifi of bluetooth gemaakt, maar het kan ook door RFID chips (chip die een speciaal radio signaal uitstuurt). Op zich allemaal niet bijzonder. Maar nu wordt alles met elkaar verbonden.

[ba-box background=”#EFEFEF” border=”#DDDDDD” textcolor=”#222222″]PS: in Zuid-Korea zijn ze al bezig om Songdo om te bouwen tot een slimme stad waarin eigenlijk alles al verbonden is met Internet en elkaar.[/ba-box]

Wat heb je eraan?

Het kan een mooie toevoeging worden aan het leven. Apparaten gaan je helpen. De koffiemachine weet wanneer je uit bed stapt en zorgt dat een dampend kopje koffie klaar staat. En de verwarming blijft laag als je een nacht niet thuis bent. De kookplaat zet zichzelf uit als het dreigt aan te branden. En de beveiliging schakelt automatisch uit als jij de tuin in stapt.

Of stel je voor dat je met klachten bij de dokter komt. Stel je voor dat het toilet ook slim wordt en basis analyses kan uitvoeren. Diagnostiek kan zo erg gemakkelijk worden. Zeker als je het weer combineert met het gemiddelde eetpatroon (je bestellijst van de AH) en je slaapritme.

Kwetsbaar

Het lijkt soms ook een kwetsbaar netwerk. Kwetsbaar zoals een kaartenhuis. En kwetsbaar wat betreft privacy.

Als het internet hapert, Google gaat 2 minuten op zwart, een DDOS aanval op een belangrijke DNS server dan valt het leven stil omdat we niet meer kunnen betalen, niet kunnen communiceren.

Maar het is ook kwetsbaar in alle persoonlijke gegevens. Wat nu als bedrijven al je handelingen kunnen traceren en volgen? Daarbij is slechts het begin dat bijvoorbeeld de AH weet wat er in je koelkast staat.

Wat kan je er mee?

Wat zou de kerk met het Internet der dingen kunnen? Ik weet dat eigen Wifi voor veel kerken zelfs al een hele stap is, laat staan een stap verder. Anderzijds, de ontwikkelingen gaan hard door. Je hoeft er niets mee, maar waar zou het kunnen helpen?

Stel dat je automatisch mensen kan herkennen? En ze zou kunnen voorzien van wat ze nodig hebben op dat moment aan hulp. Of dat we eenvoudig onze spullen konden delen omdat we hebben gedeeld wie welk apparaat beschikbaar heeft. Of…

REAGEER! Iemand ideeën?

Wouter van der Toorn
Media Innovator & Art Director bij Jesus.net. Mijn tijd vul ik met nieuwe media, God, geloof, muziek, films. Over al deze zaken publiceer ik op mijn blog.
3 Comments
    1. Wouter van der Toorn

      Leuk artikel!! Er is veel mogelijk. Sommige ideeën zijn gewoon zo eenvoudig dat je denkt: waarom hebben we dat nog niet. Veel is echter nog steeds afhankelijk van ons (en daarmee niet per se Internet of Things), maar dat mag de pret niet drukken. Leuke voorbeelden in je artikel trouwens. Toch denk ik dat IOT nog meer gaat over zelfstandig handelen van apparaten via Internet. En we kunnen volgens mij nog maar weinig overzien hoe de werkelijkheid gaat worden. Maar alles is verbonden met alles, dat is wel het ding.

  1. Eric van den Berg

    THX. Sommige mensen vinden IOT scary. IOT gaat voor mij over zelfstandig handelen, en interactief handelen tussen mens en apparaat. Mijn gedachte over ‘interconnected kerken’ gaat daar bijv. over. Ik ben benieuwd waar we over 10 jaar staan. Unimaginable hoe snel het gaat. #kommaarop

Het Internet der dingen verandert de wer…

door Wouter van der Toorn Leestijd: 2 min
3