jouw inner super hero, superman

Jouw inner Super Hero

3 min leestijd

In de Bijbel staat een verhaal over een angsthaas. Mocht je nog geen kennis gemaakt hebben dan hier zijn verhaal en misschien ook jou verhaal. Dames en heren: Gideon.

jouw inner super hero, superman

Bang als hij is staat hij graan in de druivenpers te dorsen. Dat ging vroeger heel anders dan nu maar in een zekere zin is het effect hetzelfde. Achter een combine rennen is niet te doen vanwege de hoeveelheid stof.

Al dorsen is onze vriend Gideon bezig om de schilfertjes van het graan te ontdoen. Plotseling staat er een Engel van de Heer naast hem en zegt: ‘De heer is met je gij dappere held!

Oké, Gideon klaagt en is niet onder de indruk. Onwillekeurig gaan mijn gedachten uit naar de vraag ‘Wat is een held?’

Ik noem er drie: Batman, Spiderman en Superman.

De overeenkomsten van deze personen hebben ook iets wat Gideon heeft. Het suffertje van de klas, de outsider en een dromer van een betere wereld.

Over het algemeen bezitten de helden:

  • Bovenmenselijke krachten en mogelijkheden
  • Een sterke morele code
  • Een speciale motivatie voor hun daden
  • Een geheime identiteit
  • Een kenmerkend kostuum
  • Een onderliggend motief dat naam, kostuum en persoonlijke kenmerken van de superheld onderstreept
  • Een oorsprongsverhaal dat verklaart hoe de held in kwestie zijn/haar speciale gaven verkreeg.

Er zit in deze superhelden een wezenlijk verschil. Batman ontving de erfenis van zijn ouders om daarmee goed te doen. Spiderman werd geprikt door een radioactieve spin en Superman was van oorsprong een kind van Kripton. Van de eerste twee zie je dat ze de held moesten aantrekken, en superman verkleedde zich als mens. Peter Parker (spiderman) was een verlegen jongen, iets te slim en niet te knap. Hij wilde beroemd worden met foto’s door hem gemaakt op de voorpagina van de krant. Een verlangen wat in ieder geval in hem lag. Iets wat ik herken en misschien jij ook wel. Iets dat al in je zit om de wereld te verbeteren. Dat is mooi!

Maar Superman moest een mens worden, moest ‘Clark Kent’ worden, downsizen dus.

Onze held Gideon kreeg na een aantal opdrachten te hebben volbracht ook zo’n ervaring. De Bijbel schrijft daarover: Toen bekleedde de Geest van God zich met Gideon (Leidse Vertaling).

Gods Geest ‘downsizede’ zich. Het principe van de held ontstaat op het moment dat Gods Geest zich Gideon ‘aantrekt’. De superheld is geboren!

Echter wat je bij alle vier de helden ziet is dat ze vaak de volgende stap in de weg staan. Ze durven niet verder dan hun eigen blik aanbiedt. Hiermee houden ze dus de volgende stappen tegen.

Met name bij Superman en Gideon is voor jou, voor mij, de grote uitdaging om tot held te worden. Let wel, God zelf zegt al ‘Jij dappere Held’ tegen je voordat alles gaat beginnen. Laat Gods Geest toe en het gevolg is dat je in staat bent om dingen te doen waar je de reikwijdte niet van weet. Laat Hem toe en je zult merken dat je met Hem in staat bent om je dromen ook waar te maken. De Heer is met je jij dappere Superman! Durf gerust naar jezelf te kijken zoals ook God naar je kijkt!

Als je Efeze 1:18 – 20 leest zul je ontdekken waar Gods Geest allemaal toe in staat is en, nog mooier, wat Hij allemaal beschikbaar stelt!

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -