eenzame man

Risico op depressie en angststoornis in de kerk

1 min leestijd

Uit een nieuwe studie onder 1700 pastors/voorgangers blijkt dat kerkelijk werkers een veel groter risico hebben op depressie en angststoornissen als gevolg van stress. Meer risico in vergelijking met andere beroepen.

eenzame man

De studie werd vorige week gepubliceerd in Journal of Primary Prevention. Uitkomst van het onderzoek onder geestelijken of kerkelijk werkers zijn:

  • 8.7% van de telefonisch geïnterviewden zegt depressief te zijn
  • 11.1% van de online geïnterviewden zegt depressief te zijn
  • vergelijk dat met 5.5% als de normale gemiddeld score

Uit het onderzoek blijkt ook dat 13.5% van de kerkelijk werkers vormen heeft van angststoornissen en dat 7% last heeft van zowel depressie als angststoornis.

Werken is de kerk blijkt een stressvolle aangelegenheid. Daarnaast speelt bij voorgangers ook schuldgevoel een rol over het niet genoeg (kunnen) doen en sociale isolatie.

Wat nu?

Wil je voorganger worden? Bezint eer ge begint. Ben je voorganger? Blijf niet alleen staan in je strijd en nood. Wees excellent in het vragen van hulp.

Heb je een voorganger, predikant? Kijk eens met andere ogen naar hem of haar. Het is een mens als jij, misschien met een iets andere levensopdracht.

Ervaring?

Ben je voorganger of predikant en heb je hier zelf ervaring mee? Heb je tips voor anderen? Als je durft te reageren, graag!

Foto: unsplash.com

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

3 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Johan
Johan
10 jaren geleden

Een voorganger staat niet boven de mensen. Hij is niet perfect. De mensen mogen dat weten. Hij staat tussen de mensen. Hij is trouwens ook mens.. Hij kan niet alles weten en voor alles een oplossing hebben uit zichzelf. Een voorganger moet zich niet beter achten dan de mensen rondom hem. Een voorganger is best nedering, eerlijk en gezeglijk (aanspreekbaar). Een liefdevolle dienende houding vanuit een diepe relatie met God. Dagelijks een uurtje alleen met… Lees verder »

CJ
CJ
10 jaren geleden

Herkenbaar. Ik ben geen voorganger, maar werk wel in de kerk en ik merk dat het soms echt een gevecht is om niet te luisteren naar je gevoel. Het werk is nooit af, je werkt vaak alleen, waardering is er weinig en de grote gebrokenheid kan – net als de golven voor petrus – overweldigend lijken. Nog afgezien van je eigen vragen en onzekerheid, merk ik dat je ook steeds weer op allerlei manieren wordt… Lees verder »

TM
TM
Antwoord aan  CJ
9 jaren geleden

Momenteel zit ik een heftige fase waar ik worstel met dingen. Toen ik reactie van CJ las gaf mij dat moed. Is het mogelijk om met CJ in contact te komen als hij dat wilt?