infographic millennials

Waarom gaat Generatie Y naar de kerk?

2 min leestijd

Volgens een onderzoek van Barna vindt slechts 20% van de Millennials (generatie Y, geboren na 1980) naar de kerk gaan belangrijk, 30% vindt het totaal onbelangrijk. Het is een interessant onderzoek dat het lezen waard is, zij het dat het Amerikaans onderzoek is.

infographic millennials

Dat het een relevant issue is bleek wel uit de veelbesproken bijdrage van Rachel Held Evans op het blog van CNN. Niet eerder kreeg een stuk zoveel reacties in zo’n korte tijd. Zelf schreef ik een blogje ‘is de kerk te hip geworden?‘ wat nogal wat gesprek opleverde.

Eerst begrijpen, dan pas handelen

Hoe komt het dat de aansluiting tussen de nieuwe generatie en de kerk zo moeilijk lijkt te gaan. En heeft het zin om moeite te doen om hip en eigentijds te zijn of zoekt een nieuwe generatie misschien iets anders. Een belangrijke stap is dus om te begrijpen waarom iemand weg gaat of waarom iemand blijft. Pas daarna kan je aan de slag. Maar dan met een reden.

De sleutel: betekenisvolle relaties

Uit het onderzoek van Barna blijkt dat een belangrijke sleutel voor twintigers betekenisvolle relaties met mensen in de kerk. Van de groep die zo’n vriendschap hebben met een volwassene in de kerk blijft 59% in de kerk, terwijl de andere groep zonder zo’n vriendschap 31% bleef. Nu is dit niet per sé de reden van kerkverlating. Maar er is in ieder geval een verband tussen vrienden in de kerk hebben en bij de kerk betrokken blijven.

Dit is een ongelofelijk belangrijke reden om topprioriteit te maken van discipelschap in de kerk. De relatie tussen een mentor en een millennial lijkt een belangrijke sleutel te zijn.

Verantwoordelijkheid nr 1 van predikant

Wat mij betreft zou verantwoordelijkheid nummer 1 van een predikant of voorganger altijd discipelschap moeten zijn! Dat is iets wat wij zelf in de praktijk hebben geprobeerd te brengen. Je mag de jongeren waar we mentor voor zijn geweest navragen wat het voor impact heeft gehad in hun leven.

Uitkomsten

Hier in het kort een paar uitkomsten waarom millennials naar de kerk gaan of juist de kerk verlaten.

Top 3 redenen om naar de kerk te gaan

  1. 54% wil dichter bij God zijn
  2. 31% wil meer over God leren
  3. 16% ziet de kerk als de handen en voeten van God in de wereld

Top 3 redenen om niet naar de kerk te gaan

  1. 35% vindt de kerk niet relevant voor hen persoonlijk
  2. 30% vindt God ergens anders
  3. 17% denkt dat hij zelf prima weet wat hij moet leren

Infographic

Millenials Infographic

Bron: barna.org »

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -