Bijbellezen op de ipad
1 min leestijd

Misschien moeten we binnenkort het taalgebruik in de kerkdiensten maar eens gaan aanpassen. Ik zie steeds meer mensen Bijbel (mee)lezen in de kerkdienst vanaf hun smartphone of iPad. Dus ja, als je met je iPad in de hand zit en de dominee vraagt om je Bijbel open te slaan… Auw! Ik moet er niet aan denken. Daarbij, het is levensgevaarlijk met al die splinters.

Bijbellezen op de ipad

Maar even zonder gekheid, je zou prima gebruik kunnen maken van de beschikbaarheid van de Bijbel op smartphones. Wil je als kerk investeren in vooruitgang? Overweeg eens een wifi aansluiting om de mensen direct ook internet toegang te geven tijdens de diensten. Als een service.

Of een mifi, als het allemaal ingewikkeld is. Met een mifispot kan je een mobiel internetpunt opzetten. Dat kan een oplossing zijn als je geen eigen gebouw hebt. Zit je in een scholengemeenschap met je diensten? Vraag om toegang tot het draadloze netwerk of zet een draadloos netwerk op.

Dan zeg je de volgende keer in de dienst: we swipen vanmorgen naar Johannes 6. Of van het Oude Testament naar het Nieuwe Testament. En iedereen kan het vinden: desnoods gebruik je de zoekfunctie!

To-do-lijst:

 1. wifi abonnement aanschaffen
 2. instellen als een beveiligde verbinding
 3. op scherm voor de dienst de naam en (eenvoudig) wachtwoord vermelden
 4. ook vermelden in het mededelingen blaadje
 5. afspraak met jeugdleiders om iedereen te helpen YouVersion te installeren

Succes!!

1 reactie

 1. Stephan van der Plas op 12-10-2013 om 11:40

  Hallo,

  Wat een goede blog. Ik werk in de ICT (netwerk implementaties) en zou een kleine kanttekening willen maken bij de door u gesuggereerde oplossing.

  Het lijkt me een supergoed idee om WiFi aan te bieden aan de gemeenteleden, ter ondersteuning van de dienst. Ik denk dat in elk geval wel elke zondag als ik de liedteksten bij elkaar Google. Inderdaad is de Bijbel app (You Version) te gebruiken tijdens de dienst, maar ook meer interactieve dingen zijn te bedenken.

  Het “gevaar” is echter dat als je gewoon een “huis-tuin-keuken” netwerk aanbiedt, er geen controle is wat er mee gebeurt, waardoor -1- de beschikbare bandbreedte door een aantal gemeenteleden kan worden opgebruikt, waardoor de rest niet meer kan werken, -2- Er “oneigenlijk” gebruik gemaakt kan worden van het netwerk (vul zelf maar in) en -3- er dus meteen meer afleiding geboden wordt dan ondersteuning. -4- Voor extra diensten (zoals een afvangpagina aanbieden waardoor alles wat voor de dienst nodig/handig is voor iedereen zonder moeite voor handen is) moet je specifieke kennis en kunde hebben en dat heeft niet iedere gemeente.

  Wellicht is het leuk/goed samen eens na te denken over een netwerkdienst die de voordelen van het aanbieden van een netwerk wel behoudt en de genoemde nadelen niet heeft.
  Ik weet hier (toevallig :)) wel een oplossing voor. Ik hoor het wel als er interesse voor is. Wellicht kunnen we speciaal voor kerken/gemeentes een maatwerkoplossing bieden.

  Stephan van der Plas

  Com1 Communication Solutions

  http://www.guestpoint.nl