mcdonalds big mac

De preek als Big Mac

3 min leestijd

Dit is een gastblog van Ruud van Delft. Hij is studentenwerker in Leiden en werkt bij stichting Agapè (en is daarmee dus ook collega van mij, Wouter). Deze blog zou iedere spreker(t) eens moeten lezen.

mcdonalds big mac

Wat maakt eten lekker? Een goede kok? Een goed gesprek tijdens het ritueel? Omstandigheden? Je snapt dat het elke dag weer neer zetten van een maaltijd een topprestatie is.

Verjaardagsfeestje

Ik kreeg de vraag naar wat lekker eten is eens voorgelegd door een goede vriend. Hij gaf me de keus.

Stel, je zoon is jarig, en je besluit hem uit eten mee te nemen. Hij is 12 jaar oud geworden en heeft 8 vriendjes (of meer) mee.

Keuze 1

Ga je nou met die groep naar een vijfsterren-restaurant omdat er nou eenmaal lekker gegeten moet worden en het oog wil ook wat dus het wordt de tafelcultuur van Villeroy en Boch (sinds 1748). Bestek van het Franse merk Sabre of het Italiaanse Busatti, aangevuld met antiek zilver bestek en bestekdelen.

Laten we vooral het hoogpolig tapijt niet vergeten (Balsan, Balta industrie, Belakos, Copagro, Desso, DLW Benelux, Esco, Fenaux, Gerflor international, Interface Belgium (Heuga), Junckers, Lano, Louis De Poortere, Nelca, Tarkett Sommer, Tasibel, Vorwerk etc.)

Verder een uitstekend verzorgd vijf gangen menu:

 • Gebakken kreeft en gamba
 • Doe maar een rouquette
 • En eigenlijk ga ik dan voor de gegrilde hazenrugfilet
 • Ik sluit af met een assortiment van kaasjes
 • En tot slot ijs met een cranberryjam en banaan

Kortom alle ingrediënten zijn aanwezig om een ramp van de eerste orde tegemoet te zien als 10 pre-puberale tapijtlarven zich stierlijk vervelen om het eeuwige geduld wat ik heb met mijn nog niet beschreven soepje…

Volgens mij haal ik de gamba niet eens. Al het voor mij eetbare goud is bij het plebs terug te vinden tussen de hoge polen. Heuga doet al gauw 500 tot 600 euro per m2.

Kleine montessori-huftertjes.

Kortom heerlijk eten maar niet weg te duwen vanwege de omstandigheden.

Keuze 2

Je neemt de troep mee naar de McDonald’s en trakteert hen op een Big Mac.

Analyse van het product (één gang)

 • 1 wit bolletje met sesam opgeleukt.
 • Iets met dood vee.
 • Een plakje kaas
 • Wat ondefinieerbare saus
 • Blaadje sla
 • Ongetwijfeld kruiden maar die proef ik niet
 • ……

Als ik alle producten op een rij leg en deze één voor één opeet is het vreselijk, maar de combinatie is te doen.

Echter als ik zie hoe het verveelde vulgus zich vol overgave stort op het door mij betaalde goedje, kan ik het niet laten of ergens worden mijn smaakpapillen beïnvloed en ga ik het zowaar lekker vinden.

Preek

Ik merk met preken dat het net zo gaat. Als de kinderen ademloos zitten te luisteren heb ik de ouders ook mee (de preek hoeft dan niet eens kwalitatief te zijn).

Misschien moeten we eens de vloerbedekking uit de kerk halen.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter Scholtens
Peter Scholtens
10 jaren geleden

En als je over een week vraagt, wat ze gegeten hebben, zijn ze het alweer vergeten.

Simon van Groningen
Simon van Groningen
10 jaren geleden

Tja, maar waar haal je voeding uit en blijf je gezond(er) van?