kerkdienst

Een gevaarlijke Bijbel, is het niet dominee?

4 min leestijd

Hoe klein ik ook was, volgens mij ben ik nooit naar een crèche of zondagsschool tijdens de kerkdienst geweest. Ik zat in wat ze in de volksmond een zwarte kousenkerk zouden noemen. Al heb ik werkelijk geen idee of dat op zou moeten gaan in de letterlijke zin van het woord. Het was een zware kerk. Maar dat ging slechts voor een paar mensen op. De rest was redelijk normaal qua postuur volgens mij.

Het was een kerk die prima toeven is voor mensen die altijd hetzelfde willen, duidelijkheid, geen overwachte zaken. Van een vaste plek om te zitten, dezelfde opbouw van de diensten, zelfde ongemakkelijke stiltes, een zelfde wolkerige taalgebruik en altijd hetzelfde totale onbegrip.

Waar het allemaal over ging is lang aan me voorbij gegaan. Als ik eraan terugdenk weet ik in ieder geval dat het blah blah was. Veel woorden zonder iets te zeggen.

Alhoewel, er was wel veel variatie in de blah blah. Zeker sommige dominees. Alsof ze een spraakgebrek hadden. Of hadden aangeleerd. Maar het ging zo in de kerk. Zelfs mensen die ‘redelijk jong uitzagen’ hadden taal van een andere, vervlogen generatie.

Maar in die tijd heb ik zelden iemand normaal Nederlands horen praten in de kerk. Vanaf binnenkomst tot weggaan, allemaal niet even vrolijk maar wel constant altijd eenzelfde sfeer en emotie. Duidelijk, maar niet van deze tijd. Constant, maar zonder impact.

De Psalmen werden uit volle borst gezongen. Maar ik begreep er niets van. “Open tuwe mond. IJs van mij vrij moedig…” Het was populair op de lagere school, maar waar het over ging. Werkelijk geen flauw idee. Later kwam ik erachter dat het ergens over gaat.

En de Bijbel die op een bepaalde toon (ik denk dat ze het ‘gedragen’ noemden) werd voorgelezen klonk bekend vanwege een bepaalde manier van intonatie. Maar niet om te begrijpen.

En de preek was eerlijk gezegd uitstekende tijd om je ogen nog even dicht te doen. Zo’n heerlijke monotone stem die rustig brommend op de achtergrond je in slaap sukkelde.

Maar begrepen heb ik er nooit wat van.

Als er vreemden binnen kwamen, vreemden uit een andere (kerkelijke) werkelijkheid, keek ik mijn ogen uit. Of het aliens waren van een andere planeet. Soms verwonderd door het onaangepaste, onhandige gedrag. Want we waren toch allemaal gewend om ons precies zoals iedereen te gedragen. Met de maximale inzet: val niet op.

Wat ik heb geleerd in die tijd?

Wil je een eerlijk antwoord?

Niets. In ieder geval, niets over God. Wel over ‘hoe het hoort’.

En wat lees ik nu over de dominees uit de zwarte kousenkerk… Dat ze zich druk maken over ‘hoe het hoort’. Ze verdedigen een Bijbelvertaling die fysiek wel open gaat maar met geen mogelijkheid het hart kan binnenkomen. Gewoon, omdat het niet begrepen wordt. Mooi hoor, die Statenvertaling, daar zult u mij niet over horen. Maar het is zo moeilijk te begrijpen. Net zo moeilijk als Den Spyeghel der Salicheyt van Elckerlijc…

Lieve dominee, ik denk dat u mijn blog niet zult lezen. Want ook ik ben ondertussen een alien geworden die niet past binnen het bekende stramien van ‘zoals het hoort’. Dus daarmee luistert u toch al niet en ben ik afgeschreven. Sorry daarvoor.

Maar zou u zich alstublieft eens druk willen maken over waar het echt over gaat? En dat is niet een Bijbelvertaling en zeker niet ‘zoals het hoort’. Het gaat om de relatie met de levende God. De God die u vreest, naar ik hoop. En God met veel kleuren, verrassend vol genade. Hij spreekt vele talen. En niet alleen de uwe.

Zou u alstublieft willen zorgen dat mensen de mogelijkheid krijgen om God te leren kennen doordat ze de Bijbel kunnen openen met hun hart. Beperk de mensen niet in het luisteren naar de Allerhoogste.

En veroordeel alstublieft niet alles wat anders is als u.

Ter info: deze blog is geschreven als reactie op uitingen van o.a. ds. Van Eckeveld over de Herziene Statenvertaling. Bijvoorbeeld in het ND: ‘In het verleden is er treurnis over uitgesproken dat ambtsdragers en leden van de Gereformeerde Gemeenten meewerkten aan de HSV. Wij kunnen dat niet verbieden, maar we zijn er niet blij mee.

Foto: wikimedia.org

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

20 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anja
Anja
9 jaren geleden

Ook ik kom uit zo’n kerk. Maar na behoorlijk wat omzwervingen ben ik tot deze treurige conclusie gekomen: andere, “vrijere” kerken veroordelen net zo veel. Op een andere manier en over andere dingen.

annemarie
annemarie
9 jaren geleden

Hoi Wouter, Wat herkenbaar! Ik ben groot gebracht in een gereformeerde kerk. Als kind begreep ik weinig van wat de dominee zei maar hij zal het wel weten en ik moest het toch eens gaan begrijpen? Naarmate ik ouder werd begreep ik het nog steeds niet. De dominee neemt één vers in de bijbel en maakt daar een preek omheen. Aangezien ik het verlangen had het te begrijpen las ik het stuk ervoor en erna… Lees verder »

Marieke
Marieke
9 jaren geleden

Tja, duidelijk geschreven vanuit pijn en frustratie. Maar die worden er niet minder om, als we ze als zodanig kunnen (h)erkennen. Ja, natuurlijk, Wouter schrijft enigszins sarcastisch. Maar hij maakt wel pijnlijk eerlijk het punt overduidelijk: dat mensen juist in de kerk van God afgehouden worden. Er zijn er zat zoals hij helaas. En gelukkig zijn er ook zat zoals hij, die toch – door alle kromme stokken heen – een weten van God hebben… Lees verder »

M
M
10 jaren geleden

Wouter, misschien had je deze blog toch niet moeten schrijven, je reageert op alle reacties bijna het zelfde : ‘je begrijpt mijn punt niet, ik mag mijn verhaal toch doen’. Dit mag zeker, maar misschien moet je het dan niet zo zwart-wit zeggen zoals je het hebt beschreven. Als mensen jou punt volgens jou toch niet begrijpen dan had je misschien ook niet zo hoeven te spuien op die dominees en kerk, en had je… Lees verder »

Aadje
Aadje
10 jaren geleden

Ik proef ook wat frustratie, (niet goed, wel begrijpelijk) maar ik herken, als lid van een ‘zware kerk’ -btw dat mag je best zeggen- ook veel dingen die Wouter schrijft en ik proef ook verdriet. En dat is denk ik het achterliggende gevoel.

lennart
lennart
10 jaren geleden

Tjonge. Wouter geeft aan dat hij in die tijd niets heeft geleerd. En dan gaan mensen die zich aangesproken voelen op een mening van Wouter (altijd een zwaktebod!) dwars tegen hem in: doe normaal, keer je andere wang toe, waarom ben je zo gefrustreerd, misbruik dit niet .. Hier hebben we iemand die heel eerlijk verteld waarom hij is afgehaakt. Godzijdank later weer vastgegrepen door God. Maar hoeveel haken af en vertellen dit verhaal nooit?… Lees verder »

Eline
Eline
10 jaren geleden

Advies: Lees Jacobus 3 eens…. En denk er eens over na, hoe je met broeders en zusters hoort om te gaan!

Pim
Pim
10 jaren geleden

Je laatste zin lijkt de enige goede: ‘En veroordeel alstublieft niet alles wat anders is als u.’

Dat zou ook mijn advies aan jou zijn.

Pim
Pim
Antwoord aan  Wouter van der Toorn
10 jaren geleden

Verhaal vertellen? Zeker. Maar de dominee uit jou vroegere kerk verwijten dat hij anderen veroordeeld en vervolgens in deze bovenstaande blog zélf alles veroordelen van deze dominee en die christelijke stroming? Dat strookt niet met elkaar.

Marten Bakker
Marten Bakker
10 jaren geleden

Ik begrijp helemaal wat je bedoelt wat betreft de moeilijke taal. Als kind kon ik het vaak ook moeilijk begrijpen. Maar het is wel jammer dat je het zo beschrijft, dat het overkomt dat je alle ‘zware kerken’ en hun dominees over één kam scheert. (Ik probeer het voorzichtig te zeggen, want wellicht begrijp ik je intentie niet helemaal. Als dat zo is, zou je misschien een nuance moeten aanbrengen in je tekst, waardoor je… Lees verder »

Arie Theisens
Arie Theisens
10 jaren geleden

Mooi weergegeven. Het is hard maar waar.

Vebo
Vebo
10 jaren geleden

Ik denk dat jij met welke vertaling dan ook er nog steeds niets van begrijpt. Jammer ook dat je daarvoor de ” zwarte kousenkerk” misbruikt, want let wel de Heere heeft daar wel mensen bereikt die gretig gemaakt zijn naar het woord. Niet dat de Heere aan een plaats gebonden is. Hij haalt ze uit heggen en steggen ( zal wel te oubollig zijn voor jou, maar ik weet zeker dat je weet wat ik… Lees verder »

Wouter van der Toorn
Wouter van der Toorn
Antwoord aan  Vebo
10 jaren geleden

Zo dan, op twee wielen door de bocht. Waarom zou ik er nu nog steeds niets van begrijpen? Ik ontken volgens mij nergens dat er mensen met verlangen naar Gods Woord zitten in de zware kerk (excuus voor deze benamingen, maar dan begrijpt iedereen waar ik het over heb). Natuurlijk haalt God zijn kinderen overal vandaan (heggen en steggen). Daar zitten trouwens over het algemeen zwervers, verslaafden, hoeren, dealers, mensen met grote schulden. Maar God… Lees verder »

Paul
Paul
10 jaren geleden

Ja, stel je voor dat je via de Straatbijbel zou proberen jongeren te bereiken die met geen mogelijkheid een kerk in te krijgen zijn – en al helemaal geen zwartekousenkerk. Je moet er toch niet aan denken, hè, Esther? Je zou bijna op een herder gaan lijken die 99 schaapjes achterlaat om dat ene schaapje te vinden. Laten we de lat zo hoog mogelijk leggen en vasthouden aan de tradities en vertalingen van vroeger, want… Lees verder »

esther
esther
10 jaren geleden

Jammer dit.. persoonlijke frustratie.. Waarom hang je geen bord voor je kop met Jezus houdt van me? En dan geloof je daar nog echt in ook.. Vervolgens lees ik alleen maar denigrerende dingen over hoe jij vindt dat het gaat. En je denkt een punt te maken, alleen is het jammer dat jij het niet begrijpt, omdat zij wel gelijk hebben.. Zij zijn met hun ‘evenwichtigheid’ geen baar van de zee gelijk vriend. Jij snapt… Lees verder »

Wouter van der Toorn
Wouter van der Toorn
Antwoord aan  esther
10 jaren geleden

Hmmz, je begrijpt blijkbaar mijn punt niet. Ik beschrijf een flashback die ik had deze week na berichten over grote zorgen over andere Bijbelvertalingen. Voor mij bleef door een oude vertaling de Bijbel een gesloten boek.
Als je punt is dat de Heer het aan kinderen heeft willen openbaren… dan gaat je relaas helaas niet op. Kinderen zullen het niet begrijpen. En dat van die straatbijbel is een karikatuur van mijn verhaal. Dat is jammer.

Nellie
Nellie
Antwoord aan  Wouter van der Toorn
10 jaren geleden

Ik ben voor een goede vertaling, maar bij een goede vertaling hoort altijd nog een goede uitleg. En bovendien, zonder het werk van de Heilige Geest zelf blijft de Bijbel voor iedereen een gesloten boek, onafhankelijk van de vertaling. Wij hier in Albanie gebruiken een vertaling die dicht bij de Staten Vertaling zit, maar als ik jongelui hier hoor praten over Gods Woord, dan zie ik een kennis waar ik geweldig van kan genieten! Zij… Lees verder »