spion in de kerk

Spionnen in de kerk

3 min leestijd

Een spion in de kerk! Wat?! Waarom een spion in de kerk? Nou, iemand is op uitnodiging van de kerk undercover en kijkt mee, observeert. Zo kan een kerk de gastvrijheid evalueren. Want je kan zelf erg tevreden zijn, maar hoe weet je of gasten dat ook zijn? Ben je wel voorbereidt op gasten en ben je wel open naar vreemden?

spion in de kerk

Onderzoeker Thom Rainer heeft de 8 belangrijkste bevindingen van deze kerkspionnen op een rij gezet. Eerlijk gezegd zit er geen enkele verrassing tussen:

 1. Kerk websites zijn vaak verouderd, saai… en nutteloos
  Ehm ja, vertel me wat. Er is niet voor niets een Webfish Award voor de beste christelijke website. Deze zijn moeilijk te vinden kan ik je uit ervaring vertellen. En er is een meer dan overdadig aanbod voor de Mockfish Award, de award voor de lelijkste christelijke website.
 2. Kerken zijn niet vriendelijk
  Vaak begint de vriendelijkheid bij degene die je het eerste ziet. In sommige kerken noemen ze het ‘deurdienst’. Wie bij de deur staat heeft een grote rol als het gaat om gastvrijheid.
 3. Kerken zijn over het algemeen slecht aangegeven
  Wel eens gezocht naar een kerkgebouw? Precies, dan heb je ervaring. Zeker als je ergens in de oude stad of juist op een bedrijventerrein moet zijn. En… waar kan je parkeren?
 4. Kerken zijn niet voorbereid op gasten
  Veel kerken rekenen gewoon niet op gasten. En als er wel wat is, dan wordt er geen follow-up gegeven aan de mensen die bijvoorbeeld een welkomspakket hebben ontvangen.
 5. Kerken zijn slecht toegerust als het gaat om bescherming van kinderen
  Je komt in een vreemde omgeving. Hoe kan je ervoor zorgen dat je met een gerust hart je kinderen achterlaat? Is de zaal goed, weet de leiding voldoende, wat als je kind gaat huilen, welke afspraken hebben ze? Er is een wereld te winnen.
 6. De muziek vraagt erg vaak om verbetering
  Er zijn veel smaken als het gaat om kerkmuziek en aanbidding. Maar in veel kerken mag er echt wel wat aan worden gedaan. Dat is niet afhankelijk van de stijl. Maar eerder om oefenen, meezingbaarheid, gedrevenheid van de muzikanten.
 7. De prediking is vaak zwak
  De observatie van de spionnen: veel predikers gaan niet van de Bijbel uit, halen eigen interpretaties uit de Bijbel of vergeten vrij snel de Bijbel in hun preek cq. verhaal. En anderen maken er gewoon een saai verhaal van. Na zo’n ervaring willen de meeste ‘spionnen’ niet nog een keer naar zo’n kerk.
 8. Kerken zijn niet altijd duidelijk in ‘wat je moet doen’ als reactie op de dienst
  Voor veel mensen die nieuw zijn, te gast in je kerk, is het niet duidelijk wat er nu van hen wordt verwacht. Moet je je ergens aanmelden, moet je iets doen om te reageren. Stel dat je met een nood zit, wat moet je doen? Of je wil besluiten om God te volgen. In veel kerken wordt het niet duidelijk gemaakt.

Ik herkende in de punten van de spionnen veel uit eigen ervaring. En als kerken willen leren, dan kunnen er wonderen gebeuren! Het lijkt me persoonlijk trouwens een erg leuke taak om spion te zijn en kerken te helpen om stappen te zetten. Wie heeft er ervaring?

Bron: thomrainer.com » / Foto: christianpost.com

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Adriaan de Pee
Adriaan de Pee
10 jaren geleden

Ik meld me aan als spion :)