fluisteren

Hoe je stem iemands gedachten beïnvloedt

3 min leestijd

Een diepe mannenstem onthoudt je beter, bekende stemmen zijn gemakkelijker om naar te luisteren of juist uit te filteren, de invloed van een stem die met liefde spreekt…

fluisteren

Het is niet alleen wàt je zegt, maar het is vooral hoe je het zegt. Er zijn verschillende manieren waarop je stem de gedachten van een ander beïnvloedt. En er in natuurlijk onderzoek naar gedaan.

1. Bekende stemmen springen eruit

Je hoort bekende stemmen zelfs in een rumoerige ruimte.  Uit een onderzoek uit 2013 bleek dat mensen beter in staat zijn om te horen wat iemand zegt als een bekende iets zei in het rumoer in vergelijking met een onbekende. En daarbij, blijkbaar is het ook eenvoudiger om een bekende stem uit te filteren. Je zou je afvragen waarom. Toen moest ik gelijk aan dit filmpje denken van een scheidsrechter. Waar heeft hij geleerd om zo kalm te blijven?!

[ba-youtubeflex videoid=”uO-E2T1hayU”]

2. Liefdevolle stem

Er gebeurt iets als iemand met liefde spreekt. Mensen kunnen binnen 2 seconden horen of je stem is veranderd (bron). Zeker bij mensen die niet gewend zijn aan een liefdevolle stem ontstaat kwetsbaarheid.

3. Vrouwen vinden diepe stemmen aantrekkelijker

Vrouwen blijken diepe mannenstemmen aantrekkelijker te vinden (bron). Maar waarom? Dat blijft een beetje een mysterie. Als het getest wordt blijken vrouwen er alleen uit te halen dat mannen met een diepere stem waarschijnlijk meer zal wegen.

4. Diepere stemmen zijn meer memorabel

Diepere, donkerdere stemmen van mannen klinken meer als een leider (bron), er wordt meer op ze gestemd bij verkiezingen (bron) en vrouwen vinden ze gemakkelijker te herinneren (bron)

5. Mannen vinden hogere stemmen aantrekkelijker

Waar vrouwen een donkere stem bij de mannen aantrekkelijker vinden, daar vinden mannen juist vrouwen met een hogere stem aantrekkelijke (bron). En ook hier, het lijkt erop dat een hoge stem een lager lichaamsgewicht laat verwachten.

6. Hese mannenstemmen zijn sexy

Vaak wordt gedacht dat hese vrouwenstemmen aantrekkelijk worden gevonden door mannen, maar het is ook zo dat vrouwen een hese mannenstem aantrekkelijk vinden. Waarom? Een theorie hierbij is dat de stem dan minder agressief klinkt en daardoor meer benaderbaar (bron).

7. Pas op voor valsspelers

Als je weet dat een donkere mannenstem en hoge vrouwenstem aantrekkelijk is, dan moet je dus ook oppassen voor nepperts. Daar zijn mensen dus onbewust ook altijd op bedacht (bron).

8. Je houdt van je eigen stem?

Weet je nog de eerste keer dat je je eigen stem hoorde op een of andere opname? Veel mensen vinden het vreselijk om te horen. Maar klopt het wel? Als mensen niet weten dat het hun eigen stem is blijken mensen echt van hun eigen stemgeluid hielden (bron). Dus iedereen hoort blijkbaar zichzelf graag praten. Niet alleen mensen in de politiek.

9. Buitenlandse accenten minder betrouwbaar

Het kan een probleem zijn als je een buitenlands accent hebt. Dan word je als minder betrouwbaar ervaren (sorry, dit is onderzoek, geen politiek correcte stelling oké?!). Een simpele regel gaat op: hoe moeilijker te begrijpen, hoe minder waarschijnlijk dat het waar is.

10. Accenten imiteren

Als mensen met verschillende accenten met elkaar praten gaan ze elkaars accent overnemen. Meestal onbewust. Waarschijnlijk doen ze dat zodat ze elkaar dan beter zullen begrijpen (bron).

Reageer

Zijn er tips uit deze wetenschappelijke onderzoeken te halen voor sprekers of in andere situaties?

Bron: PsyBlog » / Foto: outdoorstudios »

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Arie Theisens
Arie Theisens
10 jaren geleden

Beste Wouter,
Leuk artikel over de stem, maar ik mis de link naar de kerk. Wat zegt dit over de stem van de predikant. Hoog of laag? Waar laten wij ons als mannelijke en vrouwelijke toehoorders door inpakken? Je hebt er vast wel een idee over