sociale media tijdens de kerkdienst
2 min leestijd

Heb jij al eens een Twitterdienst in de kerk meegemaakt? Of een sociale media kerkdienst? Het is in, het is van deze tijd. Binnenkort werk ik zelf weer aan een dienst mee die helemaal in het teken staat van sociale media. Geloof en sociale media. Je hebt mensen die er een bediening van hebben gemaakt de buitenwereld via sociale media live op de hoogte houden van de preek in de kerk.

sociale media tijdens de kerkdienst

Maar moeten we eigenlijk twitteren tijdens de kerkdienst? Facebooken en whatsappen tijdens de viering?

Het ene moment zou ik ‘ja’ zeggen. Want het past bij de snelle communicatie van deze tijd. En we moeten met relevant zijn en dus meedoen met de huidige communicatievormen. En op deze manier doe je ertoe.

Het andere moment zeg ik : ‘alsjeblieft, schei uit, hou nu toch op’. Het is een afleiding voor degene die twittert en daarmee bijna automatisch ook voor degene die spreekt. De kerk zou juist een plek moeten zijn voor rust, devotie, concentratie, aanbidding. En dat betekent: stilte, mond houden, ook je mond op sociale media. Dus geen Twitter, geen Facebook, geen Whatsapp. Juist niet, juist de rust temidden van de eeuwige onrust.

Of overdrijf ik nu?

Misschien, maar misschien ook niet. Mijn punt is: de enige reden als je wilt twitteren, facebooken of whatsappen tijdens een dienst is als het een doel dient dat past bij de dienst.

Wat is je reden om te twitteren? Of is het een excuus om je aandacht op andere dingen te richten. Omdat de liedjes saai zijn, omdat je de aandacht niet kan houden bij de preek? Als ik eerlijk ben en kijk om me heen tijdens diensten, maar ook toespraken en seminars, dan zie ik dat het vooral een afleiding is.

Dus

Wat is de reden voor je om je mobiel of tablet voor je neus te houden? Als er geen reden is, dan stop. Twitter na de dienst wat je hebt geleerd. Inspireer anderen via Facebook zodra je weer thuis bent.

Maar misschien heb je een reden. Misschien wil je aantekeningen maken van de preek. Doe je dat op papier? Prima. Heb je je smartphone of iPad nodig? Prima. Gebruik het daarvoor. Met een reden. Maar niet voor al die afleiding.

Sociale media tijdens de kerkdienst…

… we kunnen er gave dingen mee doen.

Zolang ze maar een doel dienen.

Iemand anders ideeën hierover?

15 reacties

 1. Richard op 13-11-2013 om 11:41

  Waarom kwamen de mensen in vroeger tijden naar de (roomse) kerk voor rust, juist ook doordeweeks en zijn we nu in de kerk makkelijk zo jachtig? zeker het kan veel doen/bereiken, maar laten we de rust niet massaal op de helling zetten op de rustdag ;-)

  als moderne mens verwerken wij in één dag meer ‘informatie’ dan een middeleeuwer in een heel jaar, en als die rust in de kerk zochten of kleinschalig in kloosters gingen zitten wat halen wij dan over ons heen als we de world wide onrust in de kerk halen?  • Harold (@HaroldProst) op 15-11-2013 om 09:46

   Het is toch niet óf het één of het ander? Je kunt toch niet alleen rust krijgen in de kerk? Het is toch niet alleen maar onrust in elke dienst op elk moment?

   Als je de kerkdienst ziet als iets waar je alles doet dan moet daar ook een onderdeel in zitten waardoor de boodschap naar buiten kan. Vroeger had je dan dat mensen de boodschap meenamen naar huis, het werk, de straat op. Nu ook, alleen dan via deze nieuwe media op het moment dat het met hen gedeeld wordt.

   Bij ons in de gemeente kennen we nu drie momenten van aanbidding en bezinning op evangelisatie en God, buiten de kerkdienst om. Daarnaast zijn er om de week thuisgroepen om de dingen van God te bespreken en overdenken. Al deze zaken zijn zonder enige vorm van moderne media, of het moeten de Youtubefilmpjes zijn die ter illustratie dienen, soms :)

   Zo moet er toch een gezonde balans te vinden zijn in het gebruik van sociale media in de gemeente? 2. Eric van den Berg op 11-11-2013 om 11:29

  Wanneer is je twitterdienst, Wouter?  • Wouter van der Toorn op 11-11-2013 om 13:13

   Dat wordt zondagmorgen 24 november in CAMA Woerden, de kerk van @eeuwigheid http://www.camawoerden.nl/ . Het is niet direct een Twitter dienst, maar een bredere, creatieve sociale media dienst. Ben zelf erg benieuwd hoe het wordt.  • haroldprost op 12-11-2013 om 00:51

   Benieuwd naar je bevindingen :) 3. Michiel op 08-11-2013 om 21:12

  “Juist niet, juist de rust temidden van de eeuwige onrust.”

  Dat is voor mij precies de reden om mijn smartphone alleen te gebruiken voor de YouVersion Bijbel app tijdens een dienst… Van mij hoeft het allemaal niet zo. 4. Digikerk Socialmedia op 08-11-2013 om 15:59

  Alles begint met respect, tijdens een ‘normale’ viering van de tweep en tijdens een socialmediadienst van de non-tweep.
  Maar het heeft vooral met acceptatie te maken. Kan de voorganger er op anticiperen door het te noemen vooraf aan de dienst?
  Ik maak mee tijdens een eredienst bij de begroeting: ‘Welkom aan de mensen die meeluisteren via de kerktelefoon en zij die meedoen in de sociale media.’
  Helder toch?

  Je geeft het goed aan in de tekst met het woord gave… ‘gegeven’

  Groet, Roel  • Harold Prost op 08-11-2013 om 19:24

   Ik heb het meegemaakt toch? Roel? :) Of vertelde je er me alleen over toen? 5. (D)aanvullend op 08-11-2013 om 14:05

  (D)aanvullend: het heeft te maken met de manier waarop christenen tegen de samenkomst (ik vermijd liever het woord ‘dienst’) aankijken. Als je op jezelf gericht bent, dat jij iets komt halen, kan het gebeuren dat, wanneer dat niet gebeurt, je je aandacht richt op de ander en dus kun je met social media de eventuele volgers bereiken. (Als ze wakker zijn ;) ) Als je van mening bent dat de samenkomst niet de plek is om iets te halen (een goede preek, een lekkere bak koffie, sociale contacten), maar juist om iets te brengen (nl jouw aanbidding aanbieden aan God en de rest van de gemeente te dienen), dan lijdt het enkel af van waarvoor je naar de samenkomst komt. Goed dus om nogmaals onze samenkomsten onder de loup te houden en onszelf af te vragen: waarom gaan we eigenlijk naar de samenkomst?  • Spelling Piet op 08-11-2013 om 14:08

   het moet natuurlijk zijn: “leidt het af”, ;)  • Harold Prost op 08-11-2013 om 16:42

   En als je de beschrijving van de samenkomst niet ‘beperkt’ tot het één of het ander maar er van meer dan beide vormen iets in hebt en ervaart? 6. Harold Prost op 08-11-2013 om 12:11

  Ik hoef hier niet meer in te geloven :)
  Sinds een aantal jaren twitter ik vanuit de kerkdienst, ongeacht welke kerk, de ene keer wat meer stiekem dan de ander ;) omdat ik de mensen om mij heen niet tot last of afleiding wilde zijn.

  Wat mijn drive was en is is het volgende: wat goed is voor mij, is goed voor iedereen. Anders ging men dat niet voor zo’n 300 man en vrouw van de kansel prediken. Ik kan het maar moeilijk uitstaan dat er zoveel moois slechts naar een beperkt aantal toehoorders gaat die er vervolgens ook nog eens maar mondjesmaat mee naar anderen gaan.

  Daarom zie ik een positief effect voor: (mensen die morgen 09-11-2013 mijn superkorte speechje over meetwitteren met de kerkdienst gaan volgen bij #kerk2013 kunnen hier stoppen met lezen ;) )
  – Zieken en ouderen.
  – Zoekende internetters.
  – Gemeenteleden die elders in het gebouw bijvoorbeeld kinderwerk doen.
  – De koster. Een gebedsteam. Koffieteam.
  – Voor de dominee: hoe komt mijn boodschap over?
  – Voor naslag: links naar Bijbelteksten. De preek.
  – Voor evangelisatie: elke tweet kan een ReTweeteeuwigheidswaarde hebben.
  – Voor mijzelf. Onthouden. Samenvatten. (echt! ik ben nog nooit zo betrokken geweest bij de boodschap door het eigen maken van de preek en dat voor anderen ‘op papier’ te zetten.

  Bovenstaande zaken zijn vast niet alle dingen die er te verzinnen zijn maar goed, er zijn duidelijke doelen en elk ervan heb ik al mogen ervaren of vernemen van anderen.

  Ik ga dan ook niet tegen je blog in Wouter, maar vul het hoop ik bij deze een beetje aan. Daarbij ben ik het volledig met je eens dat er momenten van rust, devotie, concentratie en aanbidding moeten zijn, maar je vraagt om gemeenschap met elkaar en wie je er ook maar bij kunt betrekken als je een -samen-komst gaat beleggen met elkaar. Ware momenten van rust en devotie zouden net zo goed, of beter in een kleinere groep of in een moment van stilte, één op één met de Heer, beleefd kunnen worden.

  Als laatste zou ik nog willen noemen: je hebt het zelf in de hand. Ik hoop niet dat we dit voor elkaar of als kerkorganisatie moeten gaan bepalen. je weet de reden van de ander niet, waarom hij of zij met moderne middelen bezig is in de dienst. Ben het weer met je eens dat het niet een game moet zijn, of iets anders om de tijd te doden. Je weet zelf dat je reacties op sociale media beter ná de dienst besproken kunnen worden net als onze overdenkingen over bijvoorbeeld de preek ná de dienst, bij de koffie besproken worden.

  Laat de kerkelijke gemeenschap hier open over zijn, er avonden over beleggen om mijn part. Zodat men van elkaar wéét wat er gebeurt. Vraag anderen ernaar. Niet om te veroordelen maar simpelweg omdat het voor jou nieuw is. Nieuwsgierig meer dan geïrriteerd.

  Ik zat laatst naast iemand die last had van de plafondlampen in mijn beeldscherm. Ik heb met hem overlegd of het wellicht een goed idee was dat ik een rij voor hem ging zitten. Zo geschiedde het. No harm done.

  Als kerk zou je dit moeten aanmoedigen want als dit de manier is waarop mensen weer het Goede Nieuws willen en kunnen verspreiden: so be it :)

  Persoonlijk ben ik ook voor een nieuwe taak in de gemeente. Gekscherend #twiaken genoemd. Zodra twitter verliest aan poulariteit moet daar dan wel een nieuwe naam voor bedacht worden maar het gaat om het principe. Als we het niet vreemd meer vinden dat er tijdens de dienst mensen naar achteren lopen om de koffie aan te zetten, dan zou het je ook niets moeten doen als er mensen zijn met een taak op sociale mediagebied. toch?

  Verdeel die taak dan ook over meerdere Twiakens om zo inderdaad te voorkomen dat iemand onmisbaar wordt op die taak. Zodat iemand kan zeggen: het is me even te inspannend (want dat is het. Het vereist een enorme concentratie en je kunt je het geen moment veroorloven even afgeleid te zijn, zelfs niet voor een pepermuntje. Mijn vrouw geeft de collectezak en de pepermuntrolletjes dan ook voor of achter mij langs door naar degene die naast mij zit als ik weer eens ingespannen bezig ben :) ), ik ben blij dat iemand anders het een keer of wat van me over wil nemen.

  Geef het door! Dat wat van God komt en goed is voor jou, is ook goed voor anderen.  • nicky op 10-11-2014 om 16:11

   Ja, maar dat hoeft niet tijdens de samenkomst!! Het leidt af, is oneerbiedig en respectloos. Want een mobiel gebruiken, nodigt ook uit om toch nog even dat berichtje te lezen, oei actie of Facebook of Instagram. Als wij niet eens een uur of 2 in de week zonder kunnen, dat is pas triest. Iets delen kan ook naderhand, dat hoeft niet persé acuut! Wij komen daar om God te aanbidden, het is een eredienst voor Hem, niet voor ons en onze “sociale” acties. 7. Harry Harmsen op 08-11-2013 om 12:05

  Goeie blog. Laten we inderdaad alsjeblieft genuanceerd met de sociale media en kerkdiensten omgaan. Ik krijg nu wel eens het idee dat het puur gebruikt wordt als lokkertje en om modern te doen. Ik denk dat we moeten beginnen bij de vraag: wat is een kerkdienst eigenlijk? Inderdaad, met welk doel houd je een dienst? En welke middelen passen daar dan bij? Sociale media? Prima, maar wel als middel dat past bij het doel, niet als doel zelf. 8. Daan op 08-11-2013 om 10:18

  Ik geloof dat sociale media krachtig kunnen zijn in ‘eventspinning’ en de gemeente als offline netwerk ook als online netwerk kunnen laten dienen. Ik geloof echter absoluut niet in sociale media in een dienst of vlak daarna. Focus op op het moment, het Woord en op andere mensen is erg belangrijk, zonder via digitale kanalen met je hoofd ergens anders bij te zitten. Ik geloof niet dat iemand er wat aan heeft als er tijdens de dienst social media wordt gebruikt.