sociale media tijdens de kerkdienst

De kerk, twitter en de eeuwige onrust

2 min leestijd

Heb jij al eens een Twitterdienst in de kerk meegemaakt? Of een sociale media kerkdienst? Het is in, het is van deze tijd. Binnenkort werk ik zelf weer aan een dienst mee die helemaal in het teken staat van sociale media. Geloof en sociale media. Je hebt mensen die er een bediening van hebben gemaakt de buitenwereld via sociale media live op de hoogte houden van de preek in de kerk.

sociale media tijdens de kerkdienst

Maar moeten we eigenlijk twitteren tijdens de kerkdienst? Facebooken en whatsappen tijdens de viering?

Het ene moment zou ik ‘ja’ zeggen. Want het past bij de snelle communicatie van deze tijd. En we moeten met relevant zijn en dus meedoen met de huidige communicatievormen. En op deze manier doe je ertoe.

Het andere moment zeg ik : ‘alsjeblieft, schei uit, hou nu toch op’. Het is een afleiding voor degene die twittert en daarmee bijna automatisch ook voor degene die spreekt. De kerk zou juist een plek moeten zijn voor rust, devotie, concentratie, aanbidding. En dat betekent: stilte, mond houden, ook je mond op sociale media. Dus geen Twitter, geen Facebook, geen Whatsapp. Juist niet, juist de rust temidden van de eeuwige onrust.

Of overdrijf ik nu?

Misschien, maar misschien ook niet. Mijn punt is: de enige reden als je wilt twitteren, facebooken of whatsappen tijdens een dienst is als het een doel dient dat past bij de dienst.

Wat is je reden om te twitteren? Of is het een excuus om je aandacht op andere dingen te richten. Omdat de liedjes saai zijn, omdat je de aandacht niet kan houden bij de preek? Als ik eerlijk ben en kijk om me heen tijdens diensten, maar ook toespraken en seminars, dan zie ik dat het vooral een afleiding is.

Dus

Wat is de reden voor je om je mobiel of tablet voor je neus te houden? Als er geen reden is, dan stop. Twitter na de dienst wat je hebt geleerd. Inspireer anderen via Facebook zodra je weer thuis bent.

Maar misschien heb je een reden. Misschien wil je aantekeningen maken van de preek. Doe je dat op papier? Prima. Heb je je smartphone of iPad nodig? Prima. Gebruik het daarvoor. Met een reden. Maar niet voor al die afleiding.

Sociale media tijdens de kerkdienst…

… we kunnen er gave dingen mee doen.

Zolang ze maar een doel dienen.

Iemand anders ideeën hierover?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

15 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Richard
Richard
10 jaren geleden

Waarom kwamen de mensen in vroeger tijden naar de (roomse) kerk voor rust, juist ook doordeweeks en zijn we nu in de kerk makkelijk zo jachtig? zeker het kan veel doen/bereiken, maar laten we de rust niet massaal op de helling zetten op de rustdag ;-) als moderne mens verwerken wij in één dag meer ‘informatie’ dan een middeleeuwer in een heel jaar, en als die rust in de kerk zochten of kleinschalig in kloosters… Lees verder »

Harold (@HaroldProst)
Harold (@HaroldProst)
Antwoord aan  Richard
10 jaren geleden

Het is toch niet óf het één of het ander? Je kunt toch niet alleen rust krijgen in de kerk? Het is toch niet alleen maar onrust in elke dienst op elk moment? Als je de kerkdienst ziet als iets waar je alles doet dan moet daar ook een onderdeel in zitten waardoor de boodschap naar buiten kan. Vroeger had je dan dat mensen de boodschap meenamen naar huis, het werk, de straat op. Nu… Lees verder »

Eric van den Berg
Eric van den Berg
10 jaren geleden

Wanneer is je twitterdienst, Wouter?

haroldprost
haroldprost
Antwoord aan  Wouter van der Toorn
10 jaren geleden

Benieuwd naar je bevindingen :)

Michiel
Michiel
10 jaren geleden

“Juist niet, juist de rust temidden van de eeuwige onrust.”

Dat is voor mij precies de reden om mijn smartphone alleen te gebruiken voor de YouVersion Bijbel app tijdens een dienst… Van mij hoeft het allemaal niet zo.

Digikerk Socialmedia
Digikerk Socialmedia
10 jaren geleden

Alles begint met respect, tijdens een ‘normale’ viering van de tweep en tijdens een socialmediadienst van de non-tweep. Maar het heeft vooral met acceptatie te maken. Kan de voorganger er op anticiperen door het te noemen vooraf aan de dienst? Ik maak mee tijdens een eredienst bij de begroeting: ‘Welkom aan de mensen die meeluisteren via de kerktelefoon en zij die meedoen in de sociale media.’ Helder toch? Je geeft het goed aan in de… Lees verder »

Harold Prost
Harold Prost
Antwoord aan  Digikerk Socialmedia
10 jaren geleden

Ik heb het meegemaakt toch? Roel? :) Of vertelde je er me alleen over toen?

(D)aanvullend
(D)aanvullend
10 jaren geleden

(D)aanvullend: het heeft te maken met de manier waarop christenen tegen de samenkomst (ik vermijd liever het woord ‘dienst’) aankijken. Als je op jezelf gericht bent, dat jij iets komt halen, kan het gebeuren dat, wanneer dat niet gebeurt, je je aandacht richt op de ander en dus kun je met social media de eventuele volgers bereiken. (Als ze wakker zijn ;) ) Als je van mening bent dat de samenkomst niet de plek is… Lees verder »

Spelling Piet
Spelling Piet
Antwoord aan  (D)aanvullend
10 jaren geleden

het moet natuurlijk zijn: “leidt het af”, ;)

Harold Prost
Harold Prost
Antwoord aan  (D)aanvullend
10 jaren geleden

En als je de beschrijving van de samenkomst niet ‘beperkt’ tot het één of het ander maar er van meer dan beide vormen iets in hebt en ervaart?

Harold Prost
Harold Prost
10 jaren geleden

Ik hoef hier niet meer in te geloven :) Sinds een aantal jaren twitter ik vanuit de kerkdienst, ongeacht welke kerk, de ene keer wat meer stiekem dan de ander ;) omdat ik de mensen om mij heen niet tot last of afleiding wilde zijn. Wat mijn drive was en is is het volgende: wat goed is voor mij, is goed voor iedereen. Anders ging men dat niet voor zo’n 300 man en vrouw van… Lees verder »

nicky
nicky
Antwoord aan  Harold Prost
9 jaren geleden

Ja, maar dat hoeft niet tijdens de samenkomst!! Het leidt af, is oneerbiedig en respectloos. Want een mobiel gebruiken, nodigt ook uit om toch nog even dat berichtje te lezen, oei actie of Facebook of Instagram. Als wij niet eens een uur of 2 in de week zonder kunnen, dat is pas triest. Iets delen kan ook naderhand, dat hoeft niet persé acuut! Wij komen daar om God te aanbidden, het is een eredienst voor… Lees verder »

Harry Harmsen
Harry Harmsen
10 jaren geleden

Goeie blog. Laten we inderdaad alsjeblieft genuanceerd met de sociale media en kerkdiensten omgaan. Ik krijg nu wel eens het idee dat het puur gebruikt wordt als lokkertje en om modern te doen. Ik denk dat we moeten beginnen bij de vraag: wat is een kerkdienst eigenlijk? Inderdaad, met welk doel houd je een dienst? En welke middelen passen daar dan bij? Sociale media? Prima, maar wel als middel dat past bij het doel, niet… Lees verder »

Daan
Daan
10 jaren geleden

Ik geloof dat sociale media krachtig kunnen zijn in ‘eventspinning’ en de gemeente als offline netwerk ook als online netwerk kunnen laten dienen. Ik geloof echter absoluut niet in sociale media in een dienst of vlak daarna. Focus op op het moment, het Woord en op andere mensen is erg belangrijk, zonder via digitale kanalen met je hoofd ergens anders bij te zitten. Ik geloof niet dat iemand er wat aan heeft als er tijdens… Lees verder »