vrijwilligerskerk

Minder tijd voor religie

1 min leestijd

Uit het recent gepubliceerde onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) “Met het oog op de tijd” blijkt dat we in de afgelopen 30 jaar heel wat minder tijd zijn gaan besteden aan religie. Een paar interessante observaties uit het rapport.

vrijwilligerskerk

Minder Nederlanders, meer tijd

Steeds minder Nederlanders zijn actief betrokken bij de godsdienst, maar wie dat wel is, trekt daar waarschijnlijk meer tijd voor uit dan in eerdere jaren het geval was.

deelname aan religieuze activiteiten

Vrijwilligerskerken

Ander onderzoek leert dat onder kerkgangers een zelfde tendens kan worden aangetroffen: er zijn er steeds minder van, maar wie wel gaat, combineert dat vaker dan vroeger met andere activiteiten binnen zijn kerk – de Nederlandse kerken zijn echte vrijwilligerskerken aan het worden.

Actieve overblijvers

Na decennia van ontkerkelijking is godsdienstige betrokkenheid vooral iets voor de meest gemotiveerde gelovigen geworden (‘klein maar fijn’). Daarnaast vraagt de krimp van het aantal kerkleden (en het afhaken van randleden) een steeds actievere inzet van de overblijvers om het kerkelijke leven in stand te houden.

tijd besteed aan religieuze praktisering

Bron: scp.nl / Foto: flickr / Download “Met het oog op de tijd” (PDF)

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -