bureau met computer en schrijfblok
2 min leestijd

bureau met computer en schrijfblok

Dag meneer Zuurkruid,

Ik heb uw brief vandaag in goede orde ontvangen. Gezien de omvang van de envelop was het niet mogelijk dat deze uit het zicht kon verdwijnen en daarom geef ik uw brief dan maar voorrang.

Nu kennen we elkaar al lang, want we gaan bij elkaar naar de kerk. Meestal is de verdeling zo dat ik op het podium sta en u zit in het publiek. U bent ook een heel erg meelevend lid van de kerk, want u maakt zich druk over allerhande zaken.

Voor ik het vergeet te melden, van uw brieven zullen we een bloemlezing samenstellen die op dundruk uitgebracht zal worden. Ze zijn lezenswaardig en zullen een kijkje geven in de keuken van uw denken.

Al is dat soms wat lastig te volgen. Gelukkig is papier geduldig. Ik heb echter wel een halve dag per week moeten bijtekenen om alle schrijfsels bij te kunnen houden.

Nu terug naar het onderwerp: u maakte een punt over de preek. Volgens mij probeert u op pagina 5 de tweede alinea duidelijk te maken dat mijn visie op Israël niet helemaal overeenkomt met wat Paulus uitlegt in de brief aan de Romeinen en de uitleg die er sinds de Nadere Reformatie aan wordt gegeven. Maar verder lukt het me niet om precies te begrijpen wat het issue is en welke relatie dit heeft met de preek van afgelopen zondag. Deze preek ging over de ark van Noach als beeltenis van de redding die God aanbiedt.

Echter, gezien de stelligheid van de woorden die u gebruikt lijkt het een bijzonder belangrijk punt te zijn. Niet alleen voor u en voor mij, maar, zo lees ik uit uw brief, voor onze gehele kerkelijke gemeente en zelfs voor de hele christenheid.

Vandaar dat ik u vraag om uw punt zakelijk in drie zinnen samen te vatten zodat ik weet waarop ik kan reageren.

Echter, uit de derde alinea van pagina 2 krijg ik ook de indruk dat u mij niet capabel vindt om hierop te antwoorden. U bezigt er zelfs de woorden ‘dwaalleeraar’ en ‘geen geestelijk inzicht’. Daarom zal ik verder niet ingaan op uw brief.

Bij deze mag u dan ook deze brief als niet verzonden beschouwen.

Met vriendelijke groet,

Uw voorganger.

3 reacties

 1. the-lili Loevering op 24-02-2014 om 08:24

  Als er een middel is die door G’d beproefd is dan is het wel door een zuurkruid gever ontmoeten of door een zuurkruid gever te zijn. Ons hele leven zullen we afwisselend van die ene rol in die andere komen, het helpt ons om te groeien in de liefde van Christus. 2. maurits op 11-12-2013 om 11:43

  Tsja ik denk dat dat er wel een beetje bij hoort als voorganger, dat je zulke brieven ontvangt. Ik weet niet of je deze brief echt hebt verstuurd. ik denk het niet. Het zal wel een voorbeeld zijn. Maar je moet irritatie niet met irritatie bestrijden. Ik snap het wel hoor. Je doet je best op een preek en als mensen dan zo reageren dan is dat niet leuk. Mijn vader is ook predikant dus ik herken het wel. Dan gaf hij op zondag een preek en dan kwamen wij als kinderen met onze moeder terug van de dienst. Mijn vader was dan nog even in de consistorie met de ouderlingen. Dus wij net thuis, mijn moeder koffie aan het zetten en dan daar ging de telfoon. Of mijn vader al thuis was. Wat wat hij nou had vertelt in de preek. Dat was niet Bijbels. Dat snapte ik natuurlijk ook wel. Dat snapte ik niet, want ik was 8.
  Maar goed de Bijbel is dik en er kan op verschillende manieren worden opgevat. Dat vinden we als christenen meestal moeilijk om aan te nemen. Want het is het woord van God. Maar toch is dit zo. Er zijn alleen al zoveel verschillende kerken. Dat zijn dus al allemaal verschillende opvattingen.
  En vergeet niet dat je als voorganger het woord hebt tijdens de dienst. Het is net zoals met koken voor een grote groep. Je kan niet naar alle monden koken. Een predikant kan niet preken voor de hele gemeente. Er zit altijd iemand bij die het niet met de uitleg eens is.
  Kijk veel christenen kunnen niet lachen om de grappen van Hans Teeuwen over het geloof. Want God is heilig voor ons. Heilig is iets heel anders dan belangrijk. het gaat veel verder dan belangrijk. En als je als voorganger voor het gevoel van een gemeentelid inbreuk doet op die heiligheid dan kan dat mensen raken.
  Je moet dan proberen om niet te denken, pfff wat een zeikerd. Zie het maar als betrokkenheid.

  ps Nu zie ik het Dhr Zuurkruid :-) 3. arietheisens op 11-12-2013 om 09:35

  Leuk. Ga je je ontwikkelen tot de Nederlands Adrian Plass? Zou mooi zijn