statistieken gebed

Wat is de doelstelling van je website?

4 min leestijd

Toen we begonnen met onze website IkzoekGod.nl konden we al snel grote getallen delen. Honderden bezoekers per dag, dat is wel mooi. En daarbij, veel mensen klikten op een knop dat ze een gebed hadden gebeden.

statistieken gebed

In de loop van de tijd zijn we er anders naar gaan kijken. Ondanks dat sponsoren, christelijke zakenmensen die willen investeren in evangelisatie, ook graag van grote getallen houden. Maar, dat mag niet de motivatie zijn, hoe verleidelijk dat ook is. Het moet ook voor investeerders (ook ‘geestelijke’ investeerders) duidelijk zijn waar het echt om gaat.

Statistieken laten buikspreken

Je kan gemakkelijk getallen laten buikspreken. En met Internet statistieken heb je als snel grote getallen. En dat lijkt heel mooi. 25.000 mensen die op je website komen. Maar is 25.000 mensen op IkzoekGod.nl hetzelfde als 25.000 mensen die een kerk binnenlopen? Eerlijk gezegd niet. Een weigeringspercentage (of bounce-rate) van 30-40% is normaal, dus dat betekent dat het min of meer niet relevant bezoek is. Trek er ook nog het aantal bezoekers af die slechts op plaatjes zoeken op je site en er gaat toch een hele hoop al vanaf.

Doelen definiëren

Zelfs als je nog grote getallen overhoudt, dan nog moet je weten waar je naar kijkt. Waar kijken we nu bijvoorbeeld naar bij IkzoekGod.nl? Belangrijkste voor ons is dat we contact krijgen met bezoekers. Dus zijn we pas tevreden als we een nieuw contact hebben, met een echt persoon. Dus als iemand zich inschrijft voor een van de online cursussen, of als iemand een bericht stuurt.

[ba-box background=”#f1f1f1″ border=”#e37222″ textcolor=”#333333″]KPI’s zijn key performance indicators, oftewel de succesfactoren achter prestatieverbeteringen van een bedrijf, onderneming, website. Deze succesfactoren vormen de drijvende krachten voor betere resultaten.[/ba-box]

Op deze manier krijgen we een meer realistisch beeld op de impact van je website.

Optimaliseren

Als je je doelen weet, heb je direct ook een idee waar je aan zou moeten werken. Wil je meer reacties, zorg dat de reactiemogelijkheid duidelijk aanwezig is. Is inschrijving voor een cursus belangrijk, dan moet deze prominent aanwezig zijn. Wil je gewoon informeren, dan moet je vooral zorgen dat mensen langer op je website blijven hangen en moet je ze bedienen met veel doorklik mogelijkheden.

Als je een website beheert is het een goed gebruik om maandelijks door je statistieken heen te akkeren. Gewoon kijken en proberen te begrijpen. Hoe komt het dat dit gebeurt, waarom haken mensen op deze pagina af, waarom klikken mensen daar veel door… Zo leer je en blijf je in een routine van leren en verbeteren.

Wanneer ben jij tevreden?

Dezelfde vraag zou je kunnen stellen bij de website van je kerk. Wanneer ben je er tevreden mee? Dat is als het aan jouw doel beantwoordt. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat mensen in jouw stad aan de hand van je website de weg (letterlijk en figuurlijk) naar je kerk weten te vinden. Of dat niet-kerkmensen contact met je opnemen via de website.

Het belangrijkste is denk ik dat je een doel definieert. Van tweede orde is welk doel dat precies is.

[ba-box background=”#f1f1f1″ border=”#e37222″ textcolor=”#333333″]FYI, momenteel hebben we gemiddeld 650 unieke bezoekers per dag op IkzoekGod.nl en hebben we wekelijks 20 tot 50 nieuwe aanmeldingen voor de cursussen per week.[/ba-box]

Doel van je kerk?

Doet me trouwens denken aan een andere interessante vraag. Wat is het doel van je kerk? En wanneer ben je daar tevreden mee? Wat is het doel? Dat iedere zondag een x-aantal mensen in je kerk zitten? Dat is net zoiets als webstatistieken bijhouden. Wat is je échte doel. Is dat preciezer aan te geven? Het moet iets te maken hebben met leven met God, groeien in geloof, groeien in dienstbaarheid, etc.

Het lijkt me een mooie uitdaging van iedere plaatselijke kerk om hier voor zichzelf eens goed over na te denken.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
harrynarcis
harrynarcis
8 jaren geleden

Ik trek mijn bezoekers vooral met nieuwsberichten uit heel de wereld, daarnaast staat de voorpagina (blog) vol met zaken van de Here Jezus Christus. Ik stel geen bepaalde goal, er staan ook traktaten op, er hoeft er maar 1 op te klikken en te worden be- of gevangen door het Woord en de Engelen hebben weer een feestje boven, feestjes die wij allen nog tegoed hebben. Of er nou één of tien tot geloof komen… Lees verder »