thigh gap

Invloed van media op tieners

4 min leestijd

Hoe ver de invloed van media gaat op tieners is niet helemaal te overzien. Maar dat deze invloed groot is, dat is wel duidelijk. Tieners worden beïnvloed door allerlei soorten media; van televisie, films en commercials tot Facebook en Instagram. Nu is media op zichzelf niet positief of negatief, maar er gaat zeker een invloed vanuit. Soms is dat zeker negatief, soms is dat ook gewoon heel positief. Een klein overzicht.

Schoonheidsideaal: negatief

Er is weer een nieuwe hype onder tienermeiden: de thigh gap (zie hierboven). Ik moest echt even op zoek waar dat nu weer over gaat. Het gaat erom dat als je je voeten tegen elkaar zet je bovenbenen niet tegen elkaar aan komen. Het is niet zomaar een ideaal om na te streven voor hen, maar ook om anderen te bashen, af te zeiken of uit te lachen. Met regelmatig eetproblemen en psychische problemen tot gevolg.

Actrices en modellen zijn vaak een belangrijk role-model voor de tieners. De lichaamsverhoudingen die zij hebben proberen ze na te streven. Zo ontwikkelen zij een idee van schoonheidsideaal.

We zouden tieners moeten leren om hun eigen schoonheid te waarderen, hun eigen definitie van schoonheid te ontwikkelen en zich niet aan de leiband van media moeten laten leggen.

Maar… het is steeds ingewikkelder om het te beïnvloeden nu media veel minder massa-media is, en veel meer sociale-media waarbij er niet slechts één zender is.

Verheerlijken van negatief gedrag: negatief

In een beetje film of serie op TV gebruiken sommige karakters (soms de meesten) drugs, alcohol en zijn gewelddadig. Voor een ontwikkelende tiener is dat best ingewikkeld omdat zij zelf ook op zoek zijn naar vrijheid, onafhankelijkheid. En juist in deze periode is de prikkel voor alcohol, drugs, onbegrensd seksueel gedrag en geweld niet ‘handig’, ik weet even niet hoe ik dat anders moet zeggen. Want het gebruik van alcohol, drugs en het experimenteren met seks komt zeker niet alleen van films en TV. Maar de invloed kan niet worden weggeredeneerd.

Tieners zouden hierin moeten leren om zelf een positie in te nemen, zelf na te denken over wat je wilt of wat niet. En helpen om bewust te zijn tussen fantasie en werkelijkheid.

PS: lees ook dit verhaal over een meisje dat digitaal is gepest en besluit om uit het leven te stappen.

Bewustwording van cultuur en politiek:  positief

Een positief punt van media op tieners is dat ze wereldwijs worden. TV, films en sociale media gaan verder als hun eigen sociale omgeving van familie en vriendengroep. In het ‘gewone’ leven blijven sociale structuren nogal eens behoorlijk gesloten (etnisch, cultureel, religieus). Media helpt om bewust te worden van de grotere wereld. En het nieuws komt in een steeds hoger tempo voorbij.

De wereld wordt kleiner, bereikbaarder. Tieners zijn zich meer en meer bewust van wat er speelt in de wereld.

Ontwikkelen sociale vaardigheden: positief

Voor tieners zijn sociale media vaak een verlengstuk van hun real-life, offline, face-to-face-vriendschappen. Maar sociale media geven ook de mogelijkheid om nieuwe vriendschappen aan te knopen. Een bijkomend effect van sociale media is dat het tieners ook een vertrouwen in zichzelf kan geven door deze vriendschappen. Het is daarbij ook een goede weg om meer en meer vaardig te zijn in het medialandschap en een steeds meer technologisch geavanceerde samenleving.

Veranderingen

De invloed van media op tieners is niet allemaal negatief of alleen maar positief. Het landschap verandert echter in een steeds groter tempo. Zo hoog dat de samenleving moeite heeft om er gezond in mee te groeien. Je ziet ook dat media gebruik bij tieners snel verandert. Facebook is al ouderwets, er komt meer-en-meer een beeldcultuur die door tieners zelfs worden gemaakt. Er zijn geen pasklare antwoorden.

Ouders, leerkrachten, volwassenen zullen zich moeten inspannen om de wereld te kunnen blijven begrijpen waarin hun tieners opgroeien om naast hen te kunnen blijven staan om, waar nodig, te kunnen blijven sturen en helpen.

Bronnen:

1. Raising Children Network
2. Global Post
3. Mijn Kind Online

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ruben
Ruben
10 jaren geleden

Enigzins off-topic, maar de titel van je blogpost triggerde me:
Andersom is het misschien nog wel interessanter – De invloed van tieners op de media. Hoe wij allemaal als gekken een Facebookpagina aanmaken voor ons bedrijf omdat we dan de tieners “bereiken” (die allemaal alweer door zijn gegaan naar het volgende medium). Een grappige tegenstelling is wel dat media-bedrijven het liefst iemand aannemen met meerdere jaren ervaring om deze tieners te bereiken.