TED-Presentatie

5 regels voor je volgende presentaties

2 min leestijd

Er is veel over presenteren, spreken en preken te zeggen. Ik kwam een mooie blog tegen die alles samenvat in vijf belangrijke uitgangspunten voor een goede presentatie.

TED-Presentatie

1. Wees jezelf

Probeer niet iemand anders te zijn. Je publiek zal je niet geloven. Als je bijvoorbeeld normaliter gewoon gewoon bent en doet, dan ben je niet geloofwaardig als je probeert heel formeel te zijn. Hetzelfde is als je normaliter nogal strikt bent en misschien wel een beetje saai, het is echt gek als je je voordoet alsof je ‘cool’ bent.

2. Vertel verhalen

Het doel van een presentatie, toespraak of preek is niet om informatie over te brengen. Dan kan je een spreadsheet geven, een handout, een samenvatting. Het doel van je presentatie is om mensen te vertellen wat informatie betekent, wat je ermee kan doen in je bedrijf, in je leven.

Mensen kiezen dingen die ertoe doen op basis van iets wat past (of juist niet) in hun eigen verhaal. En alleen als je verhalen weet te vertellen (liefst nog je eigen verhaal) kan je betekenis aan kennis, feiten en gegevens geven.

3. Oefenen

De beste sprekers weten hun verhaal zo te brengen alsof het het nieuwste is wat ze vertellen. Zelfs zo dat de spreker zelf een beetje verbaasd is wat hij te vertellen heeft. Steve Jobs was daar bijvoorbeeld erg goed in.

De enige manier om hier uit te komen is om je presentatie en toespraak helemaal uit te werken, bij te schaven, te oefenen en weer bij te schaven.

4. Socialize

Je publiek bestaat uit enkelingen. Praat niet over ‘jullie’, want dan ben je slecht(s) onderdeel van de groep. Maar probeer het juist persoonlijk te maken.

Het is goed om voor je presentatie of toespraak ook mensen uit je publiek al te ontmoeten, hen te kennen en vragen aan hen te stellen. Dat geeft direct een goede aansluiting als je toespraak gaat beginnen.

5. Hou het beknopt

Voor één te korte presentatie zijn wel duizend presentaties die echt veel te lang waren. Enerzijds komt dat dat mensen vaak proberen teveel te zeggen in hun toespraak en anderzijds komt het omdat de aandacht er gewoon steeds minder lang bij is te houden in onze wereld vandaag.

Een belangrijke regel is dat geen presentatie langer moet zijn dan een half uur. En daarbij moet je nooit over de tijd heengaan die er is ingepland voor je presentatie. En heb je slechts vijf minuten gekregen? Stop er dan geen hele presentatie in. En zorg voor er dan trouwens ook voor dat je je presentatie in vier minuten kan hebben gedaan.

Bron: inc.com »

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

3 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
simonvangroningen
simonvangroningen
9 jaren geleden

Bedankt weer.

Paul van Noort
Paul van Noort
10 jaren geleden

ik interpreteer punt vier meer dat je “we” moet gebruiken in plaats van “je” maar wellicht komt dat door een foutje (“slecht”/”slechts”)

Vernhout | Visuals
Vernhout | Visuals
10 jaren geleden

vooral punt 4 is handig! je praat zo snel over: “Leuk dat jullie er zijn” in plaats van “Leuk dat je er bent!” of “zoals jullie wel zullen weten…” ipv “zoals jij misschien ook weet…” #handig