smartphone in de kerk

4 op de 10 checkt of de preek klopt

2 min leestijd

Zeg dominee, ik weet niet of je het door hebt, maar er zitten steeds meer luisteraars die direct checken via hun smartphone of dat wat je zegt wel waar is. Of je quote uit de Bijbel wel klopt, of dat je voorbeeld wel eerlijk is, of dat je voorbeeld wel echt is gebeurd. Dat blijkt uit een studie die door Barna is uitgevoerd onder millennials.

smartphone in de kerk

Dit zijn de belangrijkste bevindingen:

  1. Leest de Bijbel van mobiele telefoon of online: 70% van de actief christelijk millennials (vs. 34% van alle millennials)
  2. Zoekt online voor spirituele content: 59% van de actief christelijke millennials (vs. 30 % van alle millennials)
  3. Bekijkt online videos over geloof of spiritualiteit: 54% van de actief christelijke millennials (vs. 31 van alle millennials)
  4. Onderzoekt een kerk, tempel of synagoge online: 56% van de actief christelijke millennials (vs. 34% van alle millennials)

Maar het meest interessante uit dit onderzoek is wel het feit dat 4 op de 10 actief christelijke millennials aan fact-checking doet bij de preek van de dominee:

“De een-richting communicatie vanaf het podium naar het publiek is niet zoals Millennials hun geloof beleven. Zoals het hoort bij de voortdurende digitale verbindingen is het hele leven voor een Millennial interactief. Voor veel van hen is het geloof net zo interactief – of hun eigen kerk er klaar voor is of niet. Het is een doorgaand gesprek en het gebeurt allemaal door hun computers, tablets en smartphones. En nog meer dan dat: ze brengen hun apparaten mee naar de kerk. En zo hebben ze direct de mogelijkheid letterlijk in handen om de feiten te checken. Veel millennials nemen de preek niet zomaar voor waar aan. 14% van de millennials zegt dat ze de dingen die een christelijke leider zegt wel eens checken op waarheid. 38% van de actief christelijke millennials doet dat!

Bron: barna.org

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -