Selfies, drelfies, group-selfies en usies
Selfie was het woord van 2013. In zowel Nederland als België Wat het is? “Een fotografisch zelfportret, vaak gemaakt met de camera op armlengte en gepubliceerd op een sociaalnetwerksite.” Ik kreeg vandaag de opdracht voor Groot Nieuws Radio om te Googlen op selfie en te kijken wat ik allemaal zou gaan ontdekken. Natuurlijk zou ik de selfie van Paus Fransiscus vinden:
Een groep van 500 tieners hadden het genoegen om de paus te ontmoeten, ergens in de buurt van Milaan. De paus wilde ze graag ontmoeten. “… omdat jullie in je hart de belofte van hoop hebben. Jullie zijn dragers van de hoop. Je leeft, als je het goed bekijkt, in het heden, maar kijkt naar de toekomst. Jullie zijn de hoofdrolspelers van de toekomst, de kunstenaars van de toekomst” zei de paus tegen hen.
Begrafenis selfies
Dit moment werd besproken op TV en verder in het nieuws. Dit was namelijk niet zomaar een ontspannen momentje van president Obama and friends, maar tijdens de afscheidsplechtigheid van Mandela in Zuid-Afrika. Er werd schande van gesproken:
If you missed #tomorrowspaperstoday last night, all first editions here http://t.co/J8gLxnfMhB including that #selfie pic.twitter.com/4eHkObvq73
— Nick Sutton (@suttonnick) December 11, 2013
Maar is dit het echte nieuws? Misschien is het eerder jammer dat een moment als dit veel aandacht krijgt in plaats van de dingen die er echt toe doen op zo’n moment.
Selfie Extreme
Deze man heeft het maken van selfies tot een nieuw level opgetild. Christian (zo is zijn naam) doet mee aan the Houston Bull Run en maakt ondertussen een foto. Wow, je moet het er maar voor over hebben. Zijn eigen selfie heb ik trouwens nog nergens gevonden.
Drelfie
Een aparte categorie onder de selfies zijn de drelfies. Oftewel Drunk Selfies. Mag ik je een advies geven? Niet aan beginnen. Dat zijn dingen waar je spijt van krijgt. En pas op, want internet is net een olifant: het vergeet nooit wat.
Selfies tegen geweld
In Libanon proberen mensen via social media een statement maken tegen het toenemende geweld in hun land. Via de hashtag #NotAMartyr, oftewel Geen Martelaar, deelt jong en oud hun frustraties en gedachtes bij het geweld.
Un movimento di giovani libanesi: #NotAMartyr, "Non chiamateci martiri". http://t.co/WDVi2Xr9SS pic.twitter.com/DC8DL8k7CN
— Una città (@Una_Citta) February 3, 2014
From the archive: Can #Lebanon stop sectarian violence with an online campaign? http://t.co/wB5UWA2rWL #NotAMartyr pic.twitter.com/wJVUa45Mya
— The Stream (@AJStream) February 1, 2014
Lees meer op kerknieuws.nl »
Selfie, documentaire van Dove
Onder de hashtag #BeautyIs voert Dove al langer campagne die raken aan het idee van schoonheid, zelfacceptatie, zelfbeeld. Eerder blogde ik er al over. Dit is een nieuwe, onder de naam Selfie.
[ba-youtubeflex videoid=”BFkm1Hg4dTI”]Props voor Dove, iedere keer weer om met dit thema aan de slag te gaan. Ik kwam echter wel een kritisch stuk tegen die de terechte opmerking plaatst: kan het wel zo zijn dat iedereen mooi is? Of zijn er een paar mensen echt mooi en zijn de meesten van ons gewoon gemiddeld. En daar is niets mis mee. Slechts 4% van de vrouwen wereldwijd vinden zichzelf mooi.
Wie bepaalt eigenlijk wat mooi is. In Gods ogen ben je prachtig en waardevol. Zeker ook vanuit Zijn idee van veelkleurigheid en diversiteit. Dat past goed bij de Schepper!
Tips voor betere selfies
Er zijn heel wat tips voor selfies te vinden. Een paar random tips:
- links van je gezicht blijkt de beste kant te zijn (onderzoek uit 2012)
- qua hoek is beste om net van boven je hoofd te fotograferen
- beste met zonlicht. Anders met reflecterend licht.
Selfies zijn uit, group selfies zijn in
Ja, mooie afsluiter van mijn onderzoekje: de selfies hebben zijn langste tijd gehad. Selfies worden group selfies, of usies. En je ziet ook dat de selfies met de paus en Obama group selfies zijn. Één iemand neem nog steeds de foto van zichzelf met een gestrekte arm.
PS: Van Dale geeft bij “selfie” nog de volgende tip: “een selfie zo nu en dan is acceptabel maar iedere dag een foto van je zelf posten is niet nodig!” Bedankt voor deze open deur!
Bron: mashable.com | christianitytoday.com | telegraph.co.uk | nrc.nl | businessinsider.com | kerknieuws.nl
Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.
PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!
[yarpp]