nieuws verzamelen

Verzamel online informatie als een pro

3 min leestijd

Hoe hou je al het nieuws bij dat jij interessant vindt en dat relevant is voor jou? Ik zal proberen dit artikel overzichtelijk te houden als ik uitleg hoe ik met een aantal applicaties en internetdiensten honderden nieuwsbronnen kan bijhouden. Het heeft er allemaal mee te maken dat je slim allerlei diensten op elkaar aansluit.

nieuws verzamelen

Opslaan in Pocket

Allereerst, hoe hou ik al het nieuws bij? Want ik hou nogal wat bij. Omdat ik graag wil weten wat er speelt, welke ontwikkelingen er gaande zijn. Tja, iedereen zijn gekte. Simpel gezegd: ik sla alles op in Pocket als een snelle selectie.

Browser

Als ik in de browser werk (meestal Google Chrome) en ik kom iets interessants tegen, dan zet ik het in Pocket (via de plugin voor de browser) òf is knip het gelijk in Evernote met de Evernote Clipper.

RSS in Feedly

Iedere voor mij interessante website die ik tegenkom volg ik via RSS in Feedly. Feedly heb ik voor mezelf onderverdeeld in verschillende categorieën. Als ik iets minder tijd heb, dan kies ik alleen de categorieën die ik per se wil volgen. Via Feedly volg ik rond de 500 websites.

De Feedly app voor iPad en iPhone is trouwens een heerlijkheid om mee te werken. Daardoor kan ik snel door alle artikelen swipen. Als ik het interessant vind (of denk dat ik het interessant zal vinden) sla ik het direct op in Pocket. Daar lees ik de artikelen meestal beter).

Zite

Een applicatie die ik iedere dag even doorloop is Zite op de iPad of iPhone. Door de slimme technologie van Zite vindt deze app voor mij vaak verrassende informatie binnen de categorieën die ik heb aangegeven. Het is een lerende applicatie. Dus aan de hand van mijn likes en dislikes weet de applicatie steeds beter waar ik naar zoek. Al het interessante in deze applicatie sla ik direct op in Pocket.

[ba-column size=”one-half” last=”0″]Zite op iPhone[/ba-column] [ba-column size=”one-half” last=”1″]Zite iPhone App[/ba-column]

Flipboard

Ik noem de Flipboard app wel even, maar ik moet toegeven dat ik deze niet meer zo vaak gebruik. Je kan deze iPad en iPhone app koppelen met je Facebook, Twitter, RSS en andere accounts en maakt er een mooi interactief magazine van.

Reviewen in Pocket

Nu ik alle artikelen heb verzameld in Pocket kan ik in Pocket al mijn opgeslagen spullen bekijken en behandelen. Nog steeds archiveer ik hier snel artikelen (dus zonder er verder iets mee te doen) of lees ik hier de hele artikelen of sla ze op voor een volgende stap. Er zijn een aantal opties:

  • Opslaan in Evernote voor bijvoorbeeld een nieuw artikel dat ik wil schrijven. Hier sla ik het op in verschillende notitieboeken (dus voor blog, voor studie, voor boek, achtergrond, etc) en verrijk ik het met een aantal tags (thema’s die erbij horen)
  • Opslaan in Buffer zodat ik het kan delen via Twitter, Facebook, LinkedIn en Google+
  • E-mailen naar bijvoorbeeld collega’s als ik denk dat het interessant is voor hen.

Pocket werkt prima in de browser maar heeft ook een erg mooie applicatie voor de iPad en iPhone.

[ba-column size=”one-half” last=”0″]Pocket App iPhone[/ba-column] [ba-column size=”one-half” last=”1″]Pocket App iPhone[/ba-column]

Verwerken

De meeste blogs schrijf ik vervolgens in Evernote. Soms is het een ruwe vertaling van een artikel (netjes met bronvermelding natuurlijk), meestal heb ik aan de hand van een of meerdere artikelen inspiratie voor een nieuw ‘draadje’ waardoor ik een vers artikel schrijf. Zoals ik dit artikel uiteindelijk schreef geïnspireerd door dit artikel.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Robert Lindeboom
Robert Lindeboom
10 jaren geleden

Ik werk op soortgelijke manier, maar zonder de tussenkomst van Pocket. Via ifttt.com worden in Feedly gemarkeerde berichten automatisch opgeslagen onder een Evernote label (RIL) om ze van daaruit al dan niet bij andere labels onder te brengen.