Blendle

Nieuws op de helling

4 min leestijd

Ik ben fan van twee interessante nieuwe concepten. De eerste is De Correspondent. De tweede is Blendle. Beide concepten hebben een eigenwijze kijk op nieuws en nieuwsdelen. Bestaande kranten experimenteren ook met andere formats, zoals NRC Reader (wat trouwens echt een van de mooiste nieuws apps heeft op de iPad).

De Correspondent

‘k Hoor dan niet tot de nieuws-junkies, toch ben ik behoorlijk op de hoogte van alles wat er gebeurt. Sociale Media maken het er niet gemakkelijker op. Veel van het nieuws, geruchten worden gevolgd door de kranten en nieuwsplatforms. Niet dat het altijd zo nieuwswaardig is, maar omdat opeens iedereen over iets praat.

De Correspondent

De Correspondent wilde het anders aanpakken. Niet zo’n volger zijn, maar meer aandacht voor de wereld achter en onder het nieuws. Vanaf moment 1 ben ik fan. En frequent lezer. Ze hebben een paar top correspondenten (ik volg zelf alles van Karel Smouter, Monique Samuel, Maurits Martijn, Rob Wijnberg, Dimitri Tokmetzis, Jelle Brandt Corstius en Femke Halsema) die erg veel zinnige dingen zeggen.

Briljant is het idee dat ik betaal voor onbeperkte toegang, maar dat ik ook gewoon artikelen kan delen. Je kan dan alleen het artikel lezen dat ik heb gedeeld, maar ideaal is het wel in Internet tijdperk. Zo kan het gesprek doorgaan. Op de site kan je echter alleen reageren als je lid bent.

1 jaar lidmaatschap van De Correspondent kost €60,-.

Blendle

Het wordt de iTunes van nieuws genoemd: Blendle. Je betaalt niet meer voor een complete krant, maar je betaalt per artikel. In muziekland heeft iTunes een grote revolutie veroorzaakt. De focus op complete albums verdween. Zo moet het nieuws ook meer worden naar je eigen gading.

Blendle

Het concept heeft internationaal veel interesse gewekt, dus dat zal nog wel navolging krijgen. Er is goed nagedacht over de vormgeving, User Interface, gebruikersvriendelijkheid, intuïtief design. O ja, aangezien je artikelen leest uit de gewone krant, is het allemaal niet-verrijkte content. Het mooie van De Correspondent mis ik hier heel erg.

Op een gegeven moment  gaat het trouwens wel snel met de artikelen. 10 cent, 20 cent voor een artikel, het gaat snel van je credits af.  Aan de andere kant, bevalt een artikel je niet, dan vraag je gewoon je geld terug. Ook wel echt een eigenwijs concept.

Ik heb gemerkt dat sinds ik voor muziek vooral Spotify gebruik ik dit echt een vinding vind. En voor films Netflix. Je hebt een abonnement en vervolgens onbeperkte toegang. Bij Netflix is dat dan van oudere films, maar toch. Het is zo’n lekkere no-brainer. Blendle op deze manier zou ik echt helemaal tof vinden. Maar dan moeten alle nieuwsredacties en huidige verdienmodellen wel op de schop.

Blendle gaat niet het gevecht aan met de krant. Het is een andere manier van dezelfde content aanbieden. Sommigen noemen het de redding van de krant (die al lang ieder jaar minder abonnees hebben). Zelf denk ik dat er meer nodig is om de nieuwsmarkt klaar te maken voor een hele nieuwe tijd.

PS: maandag 28 april wordt Blendle publiek toegankelijk.

Wat is het volgende?

Ik heb geen idee. Als het gaat over nieuwsgaring ben ik fan van de Zite-app op de iPad (deze is recentelijk overgenomen door Flipboard). Het leuke van Zite is dat het me nieuws aanbiedt die in mijn interessegebieden liggen. Zou te gek zijn als het grote nieuws ook meer op deze manier in een mix kan worden gedeeld. Ik snap dat het met een abonnementsvorm zal moeten, maar dan het liefst zoals Netflix of Spotify.

Daarnaast denk ik dat ook meer en meer de ‘gewone’ schrijvers een stem kunnen krijgen. In een tijd van Sociale Media kracht zou dit zeker moeten. De kleine stemmen kunnen gewoon grote stemmen worden. Iedereen die iets zinnigs te melden heeft zou daarvoor een platform moeten krijgen. Zo komt er minder macht bij logge redacties te liggen. Al besef ik me ook heel goed dat een kwaliteitsnorm moet worden gehandhaafd door iets als een redactie. Wellicht is een manier waarop WikiPedia dat organiseert helemaal zo gek nog niet.

Maar… er zullen nog heel wat meer of minder briljante ideeën worden gelanceerd in de komende tijd. ‘k Heb trouwens nog niets gezien aan innovatie wat dat betreft in het christelijk snelle of langzame nieuws. Daar is wat mij betreft nog heel veel ruimte voor.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -