online geloofscommunity

Wat is nodig voor een online kerk

5 min leestijd

Er zijn aardig wat kerken die hun diensten live uitzenden met audio en/of video. Er is ook een online kerk in de vorm van mijnkerk.nl. Maar maakt dat nu een online geloofscommunity? In dit thema ben ik zelf enorm geïnteresseerd. Een plek waar je verbonden bent met andere gelovigen, een plek waar je kan groeien in geloof. Hoe zou het eruit moeten zien? Hier mijn gedachten.

online geloofscommunity

NB: Allereerst moet ik opmerken dat ze voortdurend in ontwikkeling zijn en dat jij ook wordt uitgenodigd om mee te denken en aan te vullen.

Online of fysieke community?

Ik ga er op dit moment vanuit dat een online community een fysieke community niet kan evenaren. Oftewel, het is naar mijn idee nog steeds mooier als je elkaar in het echte leven ontmoet en niet slechts op een virtuele manier ontmoet.

Anderzijds ben ik me er ook van bewust dat deze overtuiging ook slechts te maken heeft met hoe het nu functioneert. Want waarom zou een online community zich niet kunnen meten met een fysieke samenkomst? Het blijkt dat telefoneren en zeker videobellen (bijvoorbeeld met Skype, FaceTime) heel belangrijk kunnen zijn in relaties. Het is niet fysiek. Maar virtueel is het ook niet. Bij virtueel heb ik het gevoel dat het net niet echt is. En dat is niet waar.

Wat is noodzakelijk?

Wat is er in ieder geval nodig om een online geloofscommunity te starten en te onderhouden? Ik zet mijn gedachten eens op een rijtje:

1. website

Ergens moet je te vinden zijn. Net als een echte kerk heb je een adres nodig. Nu moet dat een online adres zijn. Hoe beter de mensen de weg weten te vinden naar je website, hoe eenvoudiger het is voor mensen om aan te haken!

2. goede video

Belangrijk is een online kerk moet een goede video zijn. Liefst streaming van een live-event of een goed online gesprek. Momenteel wordt veel opgehangen aan het live streamen van een kerkdienst of kerkelijke viering. Maar dat is niet noodzakelijk. Ik kan me ook andere dingen voorstellen waarbij een live-viering wordt uitgezonden en gedeeld met de community.

3. live chat

Er is wel eens gezegd dat kerkdiensten en stadscentra de beste plekken blijken om eenzaam te zijn. Maar dat zou natuurlijk niet moeten zijn. Een eenvoudige manier om persoonlijk contact te krijgen is via online chat. Het grote voordeel is dat het realtime is en er dus een echt gesprek gevoerd kan worden.

Chat kan op twee niveaus functioneren: met de groep en privé.

  • De privé chat is gemakkelijker te beheren, maar dan hangt het weer af van je eigen organisatie.
  • De groeps-chat is echter altijd een beetje tricky en moet goed worden gemodereerd. Met een basis inlog-verplichting met een profiel (of bijvoorbeeld Facebook login) voorkom je al de ergste ellende.

PS: online gebed kan ook prima via de chat.

4. online materialen

Net als een echte community ben je niet 24/7 hiermee bezig, maar zijn er gezette tijden waarop je online samenkomt. Echter, je kan zelf wel aan de slag. Om daarbij te helpen zou het goed zijn om materiaal beschikbaar te maken. Het liefst voor verschillende doelgroepen:

  • Samenvatting van de laatste viering
  • Online cursus voor zoekers
  • Online cursus voor verdieping
  • Stuur een gratis bijbel indien nodig!

5. volgende stap voor deelnemers

Net als in een gewone community zijn het allemaal verschillende mensen met allemaal verschillende verhalen, verschillende manieren van in het leven staan. Het is goed om na te denken over wat je aan volgende stap aanbiedt. Wat is je doel met de mensen die met je meedoen?

  • Geef mensen een kans om een geloofsstap te zetten (het klassieke “steek uw hand op” zou dan op een online manier beschikbaar moeten worden gemaakt)
  • Bid online met mensen. Daar leent trouwens de online chat zich uitstekend voor. Je zou het ook verder kunnen doen en bijvoorbeeld Skype hiervoor inzetten. Eenvoudiger is het om een postbus te maken voor gebedsverzoeken.
  • Willen mensen hun geloof delen? Geef ze de kans om hun verhaal te vertellen door bijvoorbeeld een 2 minuten filmpje te maken achter de webcam en deel deze in een van je vieringen. Het delen van je geloof is een belangrijke stap in geloofsgroei.

6. live meetings

Het lijkt me goed dat er ook live-events komen. De ontmoeting face-to-face is toch echt onvervangbaar. Een live-event (eens in het kwartaal?) zou mooi zijn om mensen te verbinden en het feest van geloof en spiritualiteit te vieren.

7. video coaching

Op Net5 heeft de serie ‘Samen Single’ gedraaid. Ik liep er een keer toevallig op en het bracht me op het idee dat dit eigenlijk een ideale vorm is van small-group of coaching. Hier komt het persoonlijke terug. Dit zou een ideale constructie zijn voor kleine groepen in de geloofscommunity.

samen single

En nu?

Ik moet je eerlijk bekennen dat ik heel graag zou willen dat dit er was omdat we met veel mensen in gesprek raken via IkzoekGod.nl. En het moet niet moeilijk zijn om dit te organiseren. Het zou een mooie mogelijkheid zijn voor mensen die het lastig vinden om naar een plaatselijke kerk te gaan, of omdat er geen kerk in de buurt is, of dat ze er niemand kennen. Mijn streven is dat dit binnen een jaar beschikbaar is op zo’n manier dat het een vast ritme door de week kan hebben.

Wie wil hierover meedenken en er zijn schouders onder zetten?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

4 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Joep Kranenburg
Joep Kranenburg
9 jaren geleden

Ik lees dat de laatste reactie van mei 2014 is. Als het nog doorgaat of al is doorgegaan wil ik graag mee doen.

Maarten
Maarten
9 jaren geleden

Geweldig idee. Heb er zelf ook over nagedacht. Maar waarom op gezette tijden online komen? Het zou mooi zijn als je altijd community kunt ervaren als je online komt. Natuurlijk zijn er dan wel piek en dal momenten in het aantal online bezoekers. En live events wel op gezettetijden uitzenden. Nog wat ideeën: een online prayerwall waar je je gebed(spunten) kunt posten. Anderen kunnen dit soort van liken als ze ervoor hebben gebeden. En een… Lees verder »

Erik van der Eijk
Erik van der Eijk
9 jaren geleden

Ik wil best met je meedenken.