aarde & zon

Buitenaards leven en geloof (geloof ik dan nog?)

5 min leestijd

Mag ik even een interessante kwestie op tafel leggen? Misschien een voor sci-fi fans en filosofen maar dat mag je later beoordelen. Regelmatig wordt in het nieuws weer een ontdekking van een interessante planeet gemeld. Een die bijvoorbeeld op onze planeet aarde lijkt. Een waar, theoretisch, leven mogelijk zou moeten zijn. Natuurlijk onder bepaalde omstandigheden. Maar stel je voor dat er buitenaards leven is. Wat voor invloed heeft dat op het christelijk geloof?

aarde & zon

Ik kom erachter dat deze gedachte mij dwingt om mijn overtuiging helemaal te doorworstelen. Want hoe zou het dan zitten met geloof in God, met de boodschap van Jezus Christus en zijn sterven aan het kruis, met vergeving van zonde?

Niet afdoen als onzin kwestie

Nu is het te gemakkelijk om het nu af te doen als een onzin kwestie. Of er buitenaards leven is of niet kunnen we niet bewijzen. Vanuit de gedachte dat onze schepping uniek is kan je het erbij laten dat wij de enige zijn in het immense universum. Naast Gods domein natuurlijk (waar is dat eigenlijk?).

Als sci-fi liefhebber ben ik wel gewend aan allerlei ideeën over andere intelligente levensvormen. Denk aan Star Trek, Doctor Who, Star Wars, etc. Al ben ik me natuurlijk bewust dat het slechts ideeën zijn. Wel heel toevallig dat het nagenoeg altijd is gebaseerd op hoe wij mensen functioneren. Het feit is dat, als er al ander leven in het universum is, het voor ons gewoon onbereikbaar is om dat binnen het tijdsbestek van een mensenleven te kunnen bereiken. Maar je weet nooit of er een warp-drive (Star Trek) wordt ontdekt waardoor we sneller dan het licht kunnen reizen door het heelal.

Maar goed, als je nog niet bent afgehaakt, terug naar de eerste vraag. Wat zou het bestaan van extraterrestrial leven voor invloed hebben op het christelijk geloof? Op mijn overtuiging?

Gods creative vrijheid niet beperken

Jose Funes (Jezuïet en astronoom) is momenteel directeur van het Observatorium van het Vaticaan. Volgens hem is het in ieder geval geen probleem met de katholieke theologie.

“Zoals er een veelvoud aan verschillende schepselen bestaat op aarde, zo kunnen er natuurlijk ook andere wezen zijn, ook intelligente wezen, die door God zijn geschapen”, zegt hij in een interview. “Dit is niet in strijd met ons geloof omdat we Gods creatieve vrijheid niet mogen beperken.”

Daar ben ik het zeker mee eens. Dus wat mij betreft geen enkel issue.

Zendingsreis naar Tau Ceti e?

Maar welke betekenis zou dan het offer van Jezus hebben? Hij was God, werd mens en legde zijn leven af toen hij werd gekruisigd zodat voor de zonde van de mensheid zou worden betaald. Je kan natuurlijk, zoals creationist Ken Ham, zeggen dat de rest van wat er in het universum bestaat dan maar mag branden in de hel. En dat zoeken naar buitenaards leven ingegeven is door de menselijke rebellie tegen God. Eerlijk gezegd vind ik zo’n reactie een beetje jammer.

Robert Lawrence Kuhn, wetenschapper die veel publiceert over de relatie tussen religie en wetenschap, zet trouwens 6 mogelijkheden op een rijtje als het gaat over de betekenis van redding door Christus als er buitenaards leven zou zijn:

  1. Jezus’ dood en opstanding op aarde is genoeg voor alle schepselen op alle werelden in alle tijden.
  2. Jezus gaat door een soortgelijk proces van leven, dood en opstanding op al de verschillende planeten waar leven is om ook daar de mensen te redden.
  3. Mensen zullen het universum koloniseren (de gedachte van veel sci-fi verhalen) en zullen daarbij ook als missionarissen en zendelingen het woord van God verspreiden. Dus stel een zendingsreis naar de planeet Tau Ceti e (slechts 11.905 lichtjaren bij de aarde vandaan) voor
  4. Er zal door God een ander, uniek plan, zijn om andere levensvormen op andere planeten te redden.
  5. Er is geen redding mogelijk voor leven op andere planeten
  6. Er is geen ander leven in het hele universum. Wij mensen zijn echt uniek.

Beperkt beeld van God

Waar ik in ieder geval achter kom is dat ik denk ik nog veel te beperkt denk. Als ik aan God slechts denk in schuld en vergeving, dan laat ik zoveel buiten beschouwing. Als God een ‘kenbare God’ is (ik kan Hem persoonlijk kennen, Hij is relationeel), dan is er toch veel meer dan schuld en vergeving. Het is jammer dan de boodschap in de kerk wel vaak hierop gericht is.

We zouden terug moeten naar de scheppingsbalans waarin alles goed is. God wil met de mens omgaan, wil dat de mens optimaal functioneert in de schepping waar God de mens heeft neergezet. Het offer van Jezus maakt het mogelijk dat de schepping hier weer naar terug kan gaan. Al het oude (vervallen, foute, zondige) gaat voorbij, alles wordt nieuw (vernieuwd).

Als God andere werelden heeft geschapen, dan zal Zijn idee niet anders zijn geweest lijkt me! En als er iets misgaat in dat originele plan van God, dan zal Hij ook in al die andere werelden niet loslaten wat Hij begon en alles op alles zetten om dingen te herstellen. Zo heb ik althans God leren kennen.

Ik ga hier eens lekker op door filosoferen op een dromerige zomeravond. Want wat geloof ik eigenlijk? En wat geloof jij?

Bronnen: catholicnewsagency.com » / io9.com » / patheos.com » / huffingtonpost.com »

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

15 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jan
Jan
6 jaren geleden

Ik heb een simpel antwoord gevonden, dat moeat ook wel want ik geloofde in sterren en planeten, zwarte gaten noem maar op. Ik kijk ook nog steeds sf. Hoe het ook zit, de Bijbel is voor ons mensen geschreven en de rest was daarom niet nodig om erbij te zetten. Maar fantaseren, er staat ook nergens dat dat niet mag. Dus gewoon leven met God, de verzoening door Jezus en de kracht van de heilige… Lees verder »

Pascal
Pascal
8 jaren geleden

Jakob: Alle lof voor jou! Eindelijk iemand die met verstand praat. Idd zegen veel gelovigen dat er geen buitenaards leven bestaat, maar God wel….. Er is meer bewijs dat er buitenaards leven op aarde is (geweest). Kijk maar naar de piramides…….er zijn er duizenden van gebouw over de gehele wereld. Er zit vaak duizende jaren verschil tussen de bouwwerken! Hoe kan een Egyptenaar nu weten dat de Maya’s ook al zo un gebouw hebben gebouwd,… Lees verder »

Sjonnie
Sjonnie
8 jaren geleden

Als je geen Jakob heette zou ik haast geloven dat je ongelovige Thomas was. Blijkbaar nooit de bijbel gelezen.. We zitten in de eindtijd knakker

Jakob
Jakob
Antwoord aan  Sjonnie
8 jaren geleden

Zitten we alweer in een eindtijd ? tjonge jonge zeg, en wanneer komt de einde van de wereld dan….morgen, volgende week, of over 1000 jaar ? Of ben jij ook zo dapper, om net als al die andere honderden “bijbelgeleerden” die zich in het verleden ook belachelijk maakten door ook een apocalyps aan te kondigen zonder resultaat ! Dat de wereld ooit zal vergaan is met de gemiddelde intelligentie van een chimpansee nog wel uit… Lees verder »

Jan Martin de Jager
Jan Martin de Jager
8 jaren geleden

Dag Jakob, ik hoop dat mijn reactie in het blog van creatov niet teveel off-topic is, maar even kort: nee, er is geen bewijs voor het bestaan van een transcendent god. Maar het WOORD god bestaat toch? En wanneer je god nu eens niet als transcendent, maar immanent ziet, als het geheel van Alles, dan is het begrip toch moeilijk te ontkennen? Overigens wil ik het bestaan van de transcendentie, NAAST de immanentie, niet uitsluiten….… Lees verder »

Jakob
Jakob
Antwoord aan  Jan Martin de Jager
8 jaren geleden

Jan Martin, Het woord god bestaat, dat valt niet te ontkennen. Er bestaan zoveel woorden die geen voor mij geen diepgaande betekenis hebben. De woorden sinterklaas en kabouter bestaan ook, en dus moet ik daar dan in gaan geloven ? Die relatie ontgaat mij eerlijk gezegd. Het geloven in god: Het geloof biedt een wereldbeeld dat meer overeenkomt met de verzadiging om zich als groep belangrijk te voelen. Religie zal aan terrein gaan verliezen, mede… Lees verder »

Sebo Hilberts
Sebo Hilberts
8 jaren geleden

Voor mijn persoonlijke geloof en gevoel zou het tamelijk arrogant zijn, te denken dat MIJN soort de enige is met een hart,ziel,verstand en denkvermogen en dat MIJN planeet de enige planeet is met leven. Kijk, we hebben de bijbel op duizend-en-één manieren uitgelegd….dan kan deze ene er ook nog wel bij: Johannes 10:16 “14Ik ben de goede herder en Ik ken de mijne en de mijne kennen Mij, 15gelijk Mij de Vader kent en Ik… Lees verder »

Maurits
Maurits
8 jaren geleden

Ik vraag me af hoe iemand nog in God kan geloven als er buitenaards leven wordt ontdekt. Of wanneer zij ons ontdekken. Ik heb onlangs aan mezelf durven toegeven dat ik niet in God geloof. Ik voel zijn aanwezigheid niet en heb die ook nooit gevoeld. En wat er in de Bijbel staat is gewoon niet logisch. Er staan zoveel dingen in waarvan we nu weten dat het niet klopt. Het artikel van Reinier Sonneveld… Lees verder »

Diederik
Diederik
9 jaren geleden

Misschien zijn, als ze al bestaan, de ‘wezens’ op andere planeten wél gehoorzaam geweest aan God en zijn zij niet in de zonde gevallen… Maar dan zou het betekenen dat als wij daadwerkelijk met hen in aanraking kunnen en zullen komen, het voor hun een verleiding betekenen en kunnen zij ook in de zonde vallen door de verleidingen van onze planeet. Ik denk dat we als christenen ons niet moeten én mogen bezighouden met zulke… Lees verder »

Ijsbrand
Ijsbrand
9 jaren geleden

mijn gedachte is dat alle gelovenstromingen iets goeds hebben, maar ook iets slechts. Ik weet voor mijzelf dat ik op de wereldgeld als individu en dat ik kan leren over vele gelovenstromingen die er zijn. maar ik denk en ik weet voor mijzelf dat ik geen leider heb als het gaat om mijn denkwijze van geloven, en daar beperken andere mensen zich wel in, neem nu 1 stroming laten we zeggen dat er een geloofsovertuiging… Lees verder »

Diederik
Diederik
Antwoord aan  Ijsbrand
9 jaren geleden

Jij hebt net zo goed maar één cirkeltje, dat van je zelf, dat is gericht op jezelf (je bent een slaaf van jezelf en de zonde), maar als je je richt op het cirkeltje van de christenen, dan zul je daar niet beschaamd mee uitkomen…

Dion
Dion
9 jaren geleden

Ok, interessant om te zien dat jij als gelovige een dergelijk onderwerp bespreekt. Dus zelfs buitenaards leven zou jou geloof niet schaden. Zou je geen grote vraagtekens moeten hebben bij de schepping zoals die in de bijbel gepresenteerd wordt? Hebben die andere planeten met leven hun eigen zes scheppingsdagen gekregen dan? Of heeft God toen, laten we zeggen tussen de zes en vijftienduizend jaar geleden verschillende andere planeten ook maar voorzien van leven en een… Lees verder »

Diederik
Diederik
Antwoord aan  Dion
9 jaren geleden

Wie bewijst dat er buitenaards leven bestaat? Misschien duurt het wel zo lang om te bewijzen dat het nooit gebeurt…

Jakob
Jakob
Antwoord aan  Dion
8 jaren geleden

Oh….is er dan een bewijs dat er een god of goden bestaan ? Nee, die is er niet en zal er ook nooit komen. De mensheid wacht al meer dan 2000 jaar op een teken van Gods bestaan.!
Buitenaards leven gaan we vinden hoe je het ook wendt of keert. De creationisten zullen bij het vinden van buitenaards leven wel weer zo creatief zijn om dan de bijbel weer geheel anders te interpreteren.