aarde & zon

Buitenaards leven en geloof (geloof ik dan nog?)

5 min leestijd

Mag ik even een interessante kwestie op tafel leggen? Misschien een voor sci-fi fans en filosofen maar dat mag je later beoordelen. Regelmatig wordt in het nieuws weer een ontdekking van een interessante planeet gemeld. Een die bijvoorbeeld op onze planeet aarde lijkt. Een waar, theoretisch, leven mogelijk zou moeten zijn. Natuurlijk onder bepaalde omstandigheden. Maar stel je voor dat er buitenaards leven is. Wat voor invloed heeft dat op het christelijk geloof?

aarde & zon

Ik kom erachter dat deze gedachte mij dwingt om mijn overtuiging helemaal te doorworstelen. Want hoe zou het dan zitten met geloof in God, met de boodschap van Jezus Christus en zijn sterven aan het kruis, met vergeving van zonde?

Niet afdoen als onzin kwestie

Nu is het te gemakkelijk om het nu af te doen als een onzin kwestie. Of er buitenaards leven is of niet kunnen we niet bewijzen. Vanuit de gedachte dat onze schepping uniek is kan je het erbij laten dat wij de enige zijn in het immense universum. Naast Gods domein natuurlijk (waar is dat eigenlijk?).

Als sci-fi liefhebber ben ik wel gewend aan allerlei ideeën over andere intelligente levensvormen. Denk aan Star Trek, Doctor Who, Star Wars, etc. Al ben ik me natuurlijk bewust dat het slechts ideeën zijn. Wel heel toevallig dat het nagenoeg altijd is gebaseerd op hoe wij mensen functioneren. Het feit is dat, als er al ander leven in het universum is, het voor ons gewoon onbereikbaar is om dat binnen het tijdsbestek van een mensenleven te kunnen bereiken. Maar je weet nooit of er een warp-drive (Star Trek) wordt ontdekt waardoor we sneller dan het licht kunnen reizen door het heelal.

Maar goed, als je nog niet bent afgehaakt, terug naar de eerste vraag. Wat zou het bestaan van extraterrestrial leven voor invloed hebben op het christelijk geloof? Op mijn overtuiging?

Gods creative vrijheid niet beperken

Jose Funes (Jezuïet en astronoom) is momenteel directeur van het Observatorium van het Vaticaan. Volgens hem is het in ieder geval geen probleem met de katholieke theologie.

“Zoals er een veelvoud aan verschillende schepselen bestaat op aarde, zo kunnen er natuurlijk ook andere wezen zijn, ook intelligente wezen, die door God zijn geschapen”, zegt hij in een interview. “Dit is niet in strijd met ons geloof omdat we Gods creatieve vrijheid niet mogen beperken.”

Daar ben ik het zeker mee eens. Dus wat mij betreft geen enkel issue.

Zendingsreis naar Tau Ceti e?

Maar welke betekenis zou dan het offer van Jezus hebben? Hij was God, werd mens en legde zijn leven af toen hij werd gekruisigd zodat voor de zonde van de mensheid zou worden betaald. Je kan natuurlijk, zoals creationist Ken Ham, zeggen dat de rest van wat er in het universum bestaat dan maar mag branden in de hel. En dat zoeken naar buitenaards leven ingegeven is door de menselijke rebellie tegen God. Eerlijk gezegd vind ik zo’n reactie een beetje jammer.

Robert Lawrence Kuhn, wetenschapper die veel publiceert over de relatie tussen religie en wetenschap, zet trouwens 6 mogelijkheden op een rijtje als het gaat over de betekenis van redding door Christus als er buitenaards leven zou zijn:

 1. Jezus’ dood en opstanding op aarde is genoeg voor alle schepselen op alle werelden in alle tijden.
 2. Jezus gaat door een soortgelijk proces van leven, dood en opstanding op al de verschillende planeten waar leven is om ook daar de mensen te redden.
 3. Mensen zullen het universum koloniseren (de gedachte van veel sci-fi verhalen) en zullen daarbij ook als missionarissen en zendelingen het woord van God verspreiden. Dus stel een zendingsreis naar de planeet Tau Ceti e (slechts 11.905 lichtjaren bij de aarde vandaan) voor
 4. Er zal door God een ander, uniek plan, zijn om andere levensvormen op andere planeten te redden.
 5. Er is geen redding mogelijk voor leven op andere planeten
 6. Er is geen ander leven in het hele universum. Wij mensen zijn echt uniek.

Beperkt beeld van God

Waar ik in ieder geval achter kom is dat ik denk ik nog veel te beperkt denk. Als ik aan God slechts denk in schuld en vergeving, dan laat ik zoveel buiten beschouwing. Als God een ‘kenbare God’ is (ik kan Hem persoonlijk kennen, Hij is relationeel), dan is er toch veel meer dan schuld en vergeving. Het is jammer dan de boodschap in de kerk wel vaak hierop gericht is.

We zouden terug moeten naar de scheppingsbalans waarin alles goed is. God wil met de mens omgaan, wil dat de mens optimaal functioneert in de schepping waar God de mens heeft neergezet. Het offer van Jezus maakt het mogelijk dat de schepping hier weer naar terug kan gaan. Al het oude (vervallen, foute, zondige) gaat voorbij, alles wordt nieuw (vernieuwd).

Als God andere werelden heeft geschapen, dan zal Zijn idee niet anders zijn geweest lijkt me! En als er iets misgaat in dat originele plan van God, dan zal Hij ook in al die andere werelden niet loslaten wat Hij begon en alles op alles zetten om dingen te herstellen. Zo heb ik althans God leren kennen.

Ik ga hier eens lekker op door filosoferen op een dromerige zomeravond. Want wat geloof ik eigenlijk? En wat geloof jij?

Bronnen: catholicnewsagency.com » / io9.com » / patheos.com » / huffingtonpost.com »

15 reacties

 1. Jan op 23-04-2018 om 18:23

  Ik heb een simpel antwoord gevonden, dat moeat ook wel want ik geloofde in sterren en planeten, zwarte gaten noem maar op. Ik kijk ook nog steeds sf.
  Hoe het ook zit, de Bijbel is voor ons mensen geschreven en de rest was daarom niet nodig om erbij te zetten. Maar fantaseren, er staat ook nergens dat dat niet mag. Dus gewoon leven met God, de verzoening door Jezus en de kracht van de heilige Geest in je laten komen. 2. Pascal op 08-11-2015 om 12:18

  Jakob:
  Alle lof voor jou! Eindelijk iemand die met verstand praat.
  Idd zegen veel gelovigen dat er geen buitenaards leven bestaat, maar God wel…..
  Er is meer bewijs dat er buitenaards leven op aarde is (geweest).
  Kijk maar naar de piramides…….er zijn er duizenden van gebouw over de gehele wereld. Er zit vaak duizende jaren verschil tussen de bouwwerken!
  Hoe kan een Egyptenaar nu weten dat de Maya’s ook al zo un gebouw hebben gebouwd, honderde jaren eerder?
  Er wordt sinds de oertijd al gesproken over buitenaards leven, zie de gevonden grot tekeningen. En natuurlijk, volgens alle critische mensen, is het toeval dat de oermens zoiets tekende….en de Egyptenaren, de Maya’s, ect ect ect.
  Er is meer bewijs van buitenaards leven dan voor een of andere God.
  Ook Jezus was gewoon een kwakzalver!
  Ik wacht met smacht, dat de regeringsleiders zeggen: oke, wij hebben al jaren contact met buitenaards leven.
  Zodat het geloof in een knaker of iets, wat nog nooit bewezen is, eindelijk ophoud, en wij ons eens bezighouden met de krachten die in het universum zijn.
  Waar wel al bewijs voor is!

  Maargoed, ik praat totale onzin, ik wordt gestraft door God, ik beland in de Hel.
  Gelovigen zijn gehersenspoelt, die krijg je niet meer aan het verstand. 3. Sjonnie op 16-10-2015 om 20:31

  Als je geen Jakob heette zou ik haast geloven dat je ongelovige Thomas was. Blijkbaar nooit de bijbel gelezen.. We zitten in de eindtijd knakker  • Wouter van der Toorn op 16-10-2015 om 20:57

   Zeg Sjonnie… je opmerking is eenvoudig gemaakt. Je onderbouwing is er niet. “We zitten in de eindtijd”-opmerking kan je niet zomaar maken. Je bedoelt er denk ik een heleboel mee te zeggen. Maar ik haal het er niet uit.  • Jakob op 17-10-2015 om 12:27

   Zitten we alweer in een eindtijd ? tjonge jonge zeg, en wanneer komt de einde van de wereld dan….morgen, volgende week, of over 1000 jaar ?
   Of ben jij ook zo dapper, om net als al die andere honderden “bijbelgeleerden” die zich in het verleden ook belachelijk maakten door ook een apocalyps aan te kondigen zonder resultaat !
   Dat de wereld ooit zal vergaan is met de gemiddelde intelligentie van een chimpansee nog wel uit te leggen. Ooit zal onze zon zijn laatste adem uitblazen en dan sterven, ook zonder de bemoeienis van een almachtige.

   Nee, ik lees de bijbel niet, het karakter van de bijbel is niet zo vredelievend. Oorlog en geweld worden erin verheerlijkt als blijkt dat de regels van god niet strikt worden nageleefd. De bijbel wordt beschouwd als een heilig wetboek, uiterst geschikt als een legitiem instrument om mensen met andere gedachten te elimineren. Ook het dreigen met de hel is misdadig en chantabel, iedereen moet vrij zijn om te kiezen voor een eeuwig leven of niet, als een dergelijke boosaardige god dreigt om evolutionisten of “ongelovigen” na hun dood in de hel te verbannen, is het alles behalve een vredelievende god zoals die zondags in de kerk wordt gepredikt.

   De logica van het geloof zit’ m in het creëren van een slaafse onderdanigheid en nederigheid richting een opperwezen……. zonder dat er ook maar een spoor van bewijs is voor het bestaan ervan ! 4. Jan Martin de Jager op 11-10-2015 om 10:16

  Dag Jakob, ik hoop dat mijn reactie in het blog van creatov niet teveel off-topic is, maar even kort: nee, er is geen bewijs voor het bestaan van een transcendent god. Maar het WOORD god bestaat toch? En wanneer je god nu eens niet als transcendent, maar immanent ziet, als het geheel van Alles, dan is het begrip toch moeilijk te ontkennen? Overigens wil ik het bestaan van de transcendentie, NAAST de immanentie, niet uitsluiten….

  Overigens is het voor het buitenaardse leven te hopen dat wij hen pas vinden als wij zelf een beetje tot Verlichting zijn gekomen. Anders wordt het wel heel link voor die broeders daar. In SF zijn de aliens meestal de bad guys, maar het zou nu wel eens andersom kunnen zijn :-)  • Jakob op 12-10-2015 om 08:23

   Jan Martin,

   Het woord god bestaat, dat valt niet te ontkennen. Er bestaan zoveel woorden die geen voor mij geen diepgaande betekenis hebben. De woorden sinterklaas en kabouter bestaan ook, en dus moet ik daar dan in gaan geloven ? Die relatie ontgaat mij eerlijk gezegd.

   Het geloven in god:

   Het geloof biedt een wereldbeeld dat meer overeenkomt met de verzadiging om zich als groep belangrijk te voelen. Religie zal aan terrein gaan verliezen, mede door een dominante negativiteit van religie, ik doel dan met name op de vele oorlogen en de armoede in het Midden-Oosten en Afrika.
   Mensen zijn geneigd om ergens troost uit te halen, of dit nou het christendom, boeddhisme of de islam is, het maakt velen niet uit. De keus wordt bepaalt door hetgeen men is aangepraat uit de omgeving of familie !

   Ik denk dat mensen steeds bewuster en intelligenter worden om de wereld te zien zoals deze werkelijk is. Een groot deel van de menselijke bevolking is door de eeuwen heen geïnspireerd in het bovennatuurlijke, zonder dat het ooit concrete bewijzen heeft opgeleverd.

   Uiteindelijk denk ik dat de mensheid in de verre toekomst een punt zal bereiken die geen plaats meer biedt voor het geloven in een god of goden ! 5. Sebo Hilberts op 30-09-2015 om 11:21

  Voor mijn persoonlijke geloof en gevoel zou het tamelijk arrogant zijn, te denken dat MIJN soort de enige is met een hart,ziel,verstand en denkvermogen en dat MIJN planeet de enige planeet is met leven.
  Kijk, we hebben de bijbel op duizend-en-één manieren uitgelegd….dan kan deze ene er ook nog wel bij: Johannes 10:16 “14Ik ben de goede herder en Ik ken de mijne en de mijne kennen Mij, 15gelijk Mij de Vader kent en Ik de Vader ken, en Ik zet mijn leven in voor de schapen. 16Nog andere schapen heb Ik, die niet van deze stal zijn; ook die moet Ik leiden en zij zullen naar mijn stem horen en het zal worden één kudde, één herder. ”

  Dat is altijd uitgelegd als: “…daar bedoelde Jezus de heidenen mee..”
  Maar ìs dat ook zo??
  Jezus heeft vele dingen gezegd die wij, nietige mensje maar niet kunnen bevatten, laat staan kunnen uitleggen en die wij in onze “bewijsdrift” of juist “ontkenningsdrift” móéten en zùllen uitleggen…naar ons eigen persoonlijke beeld, zoals dat past bij ònze algemene uitleg en beleving van de bijbel.

  Maar stel nou eens..dat Hij daarmee Zijn schapen op een andere plaats bedoelde, bijvoorbeeld een planeet. En dat Hij Zijn kuddes, allemaal ineens, of één voor één bij elkaar brengt…

  Het is aan onze fantasie om daarover te speculeren, te fantaseren. Maar het is aan ons geloof en aan ons verstand om ons in praktische zin te bepalen bij de dingen die op onze eigen plek gebeuren!
  De eventuele aanwezigheid van andere, leefbare, planeten, al dan niet met levende schepsels die al dan niet vergelijkbaar zijn met ons…mag ons er nooit toe verleiden om ‘teleurgesteld’ te zijn (“Shit! Hij is helemáál niet alleen voor ons gestorven en opgestaan!”)
  En…ons geloof verliezen??
  Hoezo?!
  Stel dàt…stel je eens voor…
  Voor mij persoonlijk zou dat des te meer getuigen van God’s onmetelijke grootheid….. 6. Maurits op 29-09-2015 om 20:17

  Ik vraag me af hoe iemand nog in God kan geloven als er buitenaards leven wordt ontdekt. Of wanneer zij ons ontdekken. Ik heb onlangs aan mezelf durven toegeven dat ik niet in God geloof. Ik voel zijn aanwezigheid niet en heb die ook nooit gevoeld. En wat er in de Bijbel staat is gewoon niet logisch. Er staan zoveel dingen in waarvan we nu weten dat het niet klopt. Het artikel van Reinier Sonneveld wat je laatst hebt geplaatst is daarvan een goed voorbeeld. Wat ik daarin in lees is in man die de bijbel wanhopig aan zichzelf probeert te verantwoorden. Dat hij dat in de vorm doet van een volwassene aan een kind is exemplarisch. Het kind is in dat verhaal rationeel en zegt; maar dat klopt toch helemaal niet? De volwassene is spiritueel en probeert de losse eindjes aan elkaar vast te knopen De Bijbel vertelt dingen over de wereld die met de wetenschap van nu eigenlijk gewoon onzin is. En je moet je dan in allerlei bochten wringen om het te verantwoorden. Zoals; de Bijbel is geschreven voor de mensen van toen. Maar waarom komt God dan niet met een update? Waarom staat er niets over Amerika of Australië ( correct me if I’m wrong ) in de Bijbel. En waarom heeft God zijn heilige woord zelf niet wereldwijd verspreid? Om maar wat te noemen.

  We hebben zoveel ontdekt over de wereld, onze planeet, wat de Bijbel niet verteld. Of wat de Bijbel aantoonbaar verkeerd heeft verteld. En als de Bijbel het woord is van de schepper van die wereld zou je verwachten dat diezelfde schepper over die dingen had verteld. En het had vertelt zoals het werkelijk is. De aarde is rond. De aarde draait om de zon etc. De Bijbel schept meer verwarring dan duidelijkheid. Als er buitenaards leven wordt ontdekt dan is dat voor mij het definitieve bewijs dat God niet bestaat. In ieder geval het definitieve bewijs dat de God van de Bijbel niet bestaat. Maar dit is natuurlijk voor mij persoonlijk het geval.

  Ondanks dat ik niet geloof wil ik nog wel zeggen dat ik een ieders geloof wel respecteer. Ik heb mezelf ook een lange tijd christen genoemd. 7. Diederik op 10-04-2015 om 10:52

  Misschien zijn, als ze al bestaan, de ‘wezens’ op andere planeten wél gehoorzaam geweest aan God en zijn zij niet in de zonde gevallen… Maar dan zou het betekenen dat als wij daadwerkelijk met hen in aanraking kunnen en zullen komen, het voor hun een verleiding betekenen en kunnen zij ook in de zonde vallen door de verleidingen van onze planeet. Ik denk dat we als christenen ons niet moeten én mogen bezighouden met zulke dingen. Dat is goddeloos. God heeft de aarde geschapen en daar leven wij op, die moeten wij onderhouden, en alle andere planeten in het heelal zijn niet nodig om te onderzoeken. Immers, het heelal is zo groot, dat wij als mensen daar geen voorstelling van kunnen maken. God zegt toch in Zijn helig Woord dat wij nietige mensjes zijn? 8. Ijsbrand op 15-11-2014 om 16:00

  mijn gedachte is dat alle gelovenstromingen iets goeds hebben, maar ook iets slechts.
  Ik weet voor mijzelf dat ik op de wereldgeld als individu en dat ik kan leren over vele gelovenstromingen die er zijn.
  maar ik denk en ik weet voor mijzelf dat ik geen leider heb als het gaat om mijn denkwijze van geloven, en daar beperken andere mensen zich wel in, neem nu 1 stroming laten we zeggen dat er een geloofsovertuiging bestaat wat gelooft in een god, deze geloofsstroming heeft ten alltijde een leider die verteld hoe je moet leven in die stroming, en DAAR heb ik moeite mee.
  ik ben hier op de wereld als individu om te leren, elk geloof respecteer ik, alleen niet de belijdenis, want dat is een visie van 1 persoon die aangenomen is om aan het hoofd van die stroming te staan.
  ik als individu heb geen leider nodig wand dan heb ik het gevoel dat ik een lijder word.
  buitenaards geloof?? zeker dat geloof ik ook, maar dan alleen op mijn denkwijze.
  in vele en zo goed als alle richtboeken, zoals de bijbel de koran de thora, staat letterlijk “onderzoek de geschriften” ik als individu doe dat ook, maar dan van alle geschriften.
  ik “beperk” mijzelf niet tot 1 leider, 1 geloof, 1 boek……… daarom ben ik nooit uitgeleerd of uit onderzocht.

  pak eens een a4’tje en teken eens allemaal rondjes op dat a4tje…. elk rondje vertegenwoordigd een geloof, zet in elk rondje een puntje…. elk puntje vertegenwoordigd een leider……
  waarom zou ik mijzelf tot maar 1 rondje beperken?
  houd nu het blad horizontaal…
  het blad vertegenwoordigd alle geloven in hun eigen cirkeltje met hun eigen leider…
  boven het blad denk daar een denkbeeldige G van god of de A van Allah of de J van Jaweh….
  en ga zo maar door, voor elk geloof op het blad heeft daar iedereen zijn eigen “god”…
  elk geloof heeft een goed wat goed is en een slechtheid wat velen de duivel noemen
  denk onder het blad maar de d van duivel….
  zo kom je tot mijn visie, er is “iets” goeds en er is “iets” slechts, teken in gedachte vanuit elk cirkeltje op het a4tje een lijntje naar het goede en het kwade…….
  zo kom je tot de conclusie dat elk geloof, hetzelfde is, ze geloven allemaal in het goede EN en het kwade…..
  ook ik geloof dat er goed en slecht is , maar ik beperk mijzelf niet tot 1 cirkeltje… want ik ben mijn eigen leider in mijn leven en ik sta in geen enkel cirkeltje maar er naast alle cirkels.

  conclusie

  elk geloof heeft iets goeds en iets slechts als je ze vergelijkt met elkaar en zelfs dat is voor iedereen verschillend maar ze geloven dat er meer is en hoe je het beleid is aan jou

  mijn denkwijze dank U  • Diederik op 10-04-2015 om 10:54

   Jij hebt net zo goed maar één cirkeltje, dat van je zelf, dat is gericht op jezelf (je bent een slaaf van jezelf en de zonde), maar als je je richt op het cirkeltje van de christenen, dan zul je daar niet beschaamd mee uitkomen… 9. Dion op 30-07-2014 om 18:41

  Ok, interessant om te zien dat jij als gelovige een dergelijk onderwerp bespreekt. Dus zelfs buitenaards leven zou jou geloof niet schaden. Zou je geen grote vraagtekens moeten hebben bij de schepping zoals die in de bijbel gepresenteerd wordt? Hebben die andere planeten met leven hun eigen zes scheppingsdagen gekregen dan? Of heeft God toen, laten we zeggen tussen de zes en vijftienduizend jaar geleden verschillende andere planeten ook maar voorzien van leven en een plan? Heb je er wel eens bij stil gestaan dat er zomaar leven kan zijn wat zich heel lastig laat vergelijken met het leven zoals wij het kennen. Wie zegt dat er overal mensen zijn om te redden?  • Diederik op 10-04-2015 om 10:55

   Wie bewijst dat er buitenaards leven bestaat? Misschien duurt het wel zo lang om te bewijzen dat het nooit gebeurt…  • Jakob op 10-10-2015 om 13:27

   Oh….is er dan een bewijs dat er een god of goden bestaan ? Nee, die is er niet en zal er ook nooit komen. De mensheid wacht al meer dan 2000 jaar op een teken van Gods bestaan.!
   Buitenaards leven gaan we vinden hoe je het ook wendt of keert. De creationisten zullen bij het vinden van buitenaards leven wel weer zo creatief zijn om dan de bijbel weer geheel anders te interpreteren.