Clicky

Generic selectors
Exacte overeenkomst
Zoek in titel
Zoek in content
Zoek in artikelen
Zoek in pagina's
Filter by Categories
Bijbel
Communicatie
Creatief
Films
Geek
God
Inspiratie
Internet
iPad
iPhone
Jongeren
Kerk
Leiderschap
Mac OS X
Persoonlijk
Preekkunst
Social Media
Tech
Verhaal
wordpress

Wordt 'de cirkel' eindelijk gesloten?

31 juli 2014

Het boek ‘de cirkel’ van Dave Eggers is redelijk opzienbarend, niet het minst vanwege de trends in technologische ontwikkelingen probeert te duiden in een zorgwekkend verhaal. Het is het verhaal van de grootse doorbraak van Mae, een van de gezichten van het bedrijf achter TruYou, de opvolger van de huidige technologie giganten als Google, Apple, Facebook en ik weet niet wat meer.

sociale media contacten

Door het boek heen krijg je een wereld te zien die beter kan worden door technologische ontwikkelingen. Alles moet transparant zijn.

In het persoonlijke leven is dat al bijna zo met de ontwikkelingen en koppelingen van persoonlijke data in zoekmachines en sociale netwerken. Maar ga hiermee door tot complete transparantie in bedrijven en politiek. Waar kom je dan uit? Het lijkt aanlokkelijk. De achterkamertjes verdwijnen, geen vage lobby groepjes meer.

Het boek schetst een zorgwekkende slavernij van data, van systemen. En een situatie waar je dreigt uit te komen bij het verdwijnen van privé domein. Want als alles transparant en zichtbaar wordt, dan is niets meer verborgen, niets meer privé.

De vraagt dringt zich op of we samen nog door hebben waar de macht ligt als het gaat om data en kennis. Wat de consequenties zijn voor privacy bescherming. Is het echt wenselijk dat iedereen alles weet?

Het boek zwaait met de rode vlag. Willen we het allemaal wel? Hebben we het wel door? Hebben we het op tijd door als het allemaal mis gaat?

U bent gewaarschuwd!

PS: lees al een deel online op nrc.nl »

Wouter van der Toorn
Media Innovator & Art Director bij Jesus.net. Mijn tijd vul ik met nieuwe media, God, geloof, muziek, films. Over al deze zaken publiceer ik op mijn blog.
0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordt ‘de cirkel’ eindelijk …

door Wouter van der Toorn Leestijd: 1 min
0