menselijk brein verandert

Hoe Internet ons brein verandert

3 min leestijd

Internet maakt ondertussen onderdeel uit van ons leven. Maar lukt het ons brein wel om het allemaal bij te houden? We zijn ondertussen wel gewend geraakt aan het continue online zijn. We zijn gewend aan de constante stroom van berichten, informatie en updates.

menselijk brein verandert

Maar we zijn wel afhankelijk. En we zijn anders gaan denken. De grote wereld-van-buiten heeft zijn invloed op onze wereld-van-binnen. Maar hoe?

1. Brein upgrade

Wist je dat surfen op het internet complexer is dan het lezen van een boek? Het gaat namelijk om een proces waarbij je springt van de ene informatie naar de andere. Bij onderzoek hiernaar hebben ze de hersenactiviteit gemeten van mensen van oudere en middelbare leeftijd die online actief zijn en vergeleken met mensen die dat niet of nauwelijks doen. En wat bleek: de hersenactiviteit is groter bij de mensen die online actief zijn.

De mensen die inactief waren zijn voor het onderzoek twee weken online actief geworden (minimaal een uur per dag, gedurende 7 dagen). En ook deze mensen lieten grotere hersenactiviteit zien. Blijken dat net gebieden in het brein te zijn die te maken hebben met korte-termijn-geheugen en besluitvorming.

Bron: newsroom.ucla.edu »

2. Meer creativiteit

Iedereen kan zichzelf laten horen aan het grote publiek, je verbinden. Wat dacht je dat al die sociale media updates aan creatieve stroom veroorzaken. We zijn niet meer de grote brave kudde die allemaal naar hetzelfde TV programma kijken (tenzij het WK voetbal wordt gespeeld natuurlijk). Maar… we zijn bezig met sociale interactie, ook tijdens deze uitzendingen.

Wat dacht je trouwens van al die (te) gekke ideeën die je kunt vinden op YouTube en sociale netwerken. We zijn echt creatiever geworden.

3. Hoe we naar onszelf kijken

Naar dit onderwerp wordt aardig wat onderzoek gedaan. Al het onderzoek wijst wel uit dat Sociale Media niet altijd goed is voor je zelfbeeld. We voelen ons negatiever door ons steeds te vergelijken met anderen. We kunnen zelfs verslaafd raken aan Sociale Media om ons maar goed te voelen. Het kan zelfs depressie veroorzaken!

Bron: reuters.com » /  guardianlv.com »

4. Concentratie problemen

Wist je dat de gemiddelde “attention span” in 2000 nog 12 seconden was en in 2013 nog maar 8 seconden? Dat is minder dat die van een goudvis met een gemiddelde aandachtspanne van 9 seconden! Het is niet gek met al die gefragmenteerde informatie. Binnen een paar seconden besluiten we of we een webpagina wel interessant vinden of niet. Slechts 4% van de webpagina’s die bezocht worden hebben meer dan 10 minuten de aandacht.

Bron: statisticbrain.com»

5. Multi-tasting

We kunnen dan wel minder onze aandacht bij één ding houden, door al die technologie kunnen we wel steeds beter dingen tegelijk doen. Hoeveel tabs staan gemiddeld open in jouw browser? Hoeveel pop-upjes krijg je trouwens op je iPhone terwijl je je mailtjes zit te lezen?

Trouwens, multi-tasking wil echt niet zeggen dat je beter bent hoor, dat je meer doet. Want multi-tasking verdeelt onze aandacht. We worden afgeleid, we zijn hierdoor steeds dommer.

Bron: inc.com »

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -