wikipedia artikel over jesus

Religieuze oorlog op wikipedia

2 min leestijd

Voor veel mensen is wikipedia een belangrijke bron van informatie geworden. Het is de op vier na meest bezochte site ter wereld. Deze online encyclopedie wordt gevuld, geredigeerd en onderhouden door een grote groep vrijwilligers. In principe kan iedere geregistreerde gebruiker een nieuw artikel aanmaken op Wikipedia.

wikipedia artikel over jesus

Je kan trouwens niet zomaar iets aanpassen. Wijzigingen (liever gezegd “wijzigingsvoorstellen”) van artikelen worden beoordeeld door andere moderators. Onder de meest gereviseerde artikelen zitten heel wat religieuze thema’s.

Meest gewijzigd

De meest gewijzigde is de pagina over “George W. Bush“. Maar “Jesus” staat op nummer 5 met ruim 26.000 revisies, “Catholic Church” heeft bijna 24.000 revisies. Het artikel over de profeet “Mohammed” staat op nummer 35 en “Paus Johannes Paulus II” op nummer 82. Verder staan andere religieuze pagina’s ook in de lijst zoals de pagina over “Jehova’s Getuigen“, “Islam“, “Christendom” en “Scientology“.

Objectief

Nu is het verleidelijk om je eigen visie op geloof uit te dragen in de artikelen. Maar dat is niet helemaal eerlijk. Wijzigingen op de Scientology kerk mogen niet worden gedaan via een computer van de Scientology kerk. Om dit issue maar te voorkomen. Zo zijn er allerlei trackers die bijvoorbeeld bijhouden welke regeringsinstanties wijzigingen proberen door te voeren.

Sluitend artikel over religie

Uiteindelijk is het erg lastig om een sluitend artikel op Wikipedia te maken over welke religie dan ook. Wie kan onafhankelijk een overtuiging verifiëren? Uiteindelijk heeft iedere schrijver en redacteur zijn overtuiging. Alleen al de vraag over Jezus zou beantwoord moeten worden. Is hij herrezen uit de dood? Hoe zou je dat gebalanceerd en onafhankelijk weergeven? En dan heb je het nog niet eens over de vraag of hij God was, of god, of iets anders.

Wikiwars

De 100 meest gewijzigde Wikipedia artikelen, geordend op het aantal revisies (versies);

100 meest gewijzigde Wikiepedia artikelen

Bronnen: fivethirtyeight.com /faithstreet.com

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -