YouTube tips voor muzikanten

Tips voor beter YouTube muziekkanaal

4 min leestijd

Wist je dat YouTube voor veel mensen een hele belangrijke plek is op internet? Je kan muziek luisteren, tutorials vinden, college’s volgen, er is altijd wat te lachen, je kan inspiratie vinden…

YouTube tips voor muzikanten

Ben je muzikant en heb je een YouTube kanaal? Hier een paar tips om je impact te vergroten. Het zou best nog eens een interessante plek kunnen zijn om betaald te worden voor je eigen creaties. Als je een behoorlijk aantal views kan genereren (100.000+) dan kan je er geld aan over houden…

Tip 1: eigen muziek uploaden

Zorg dat je al je eigen muziek upload en claimt als jouw eigendom. Zo kan je ervoor zorgen dat er geen piratenversies gaan rondzwerven. En als die wel rondzwerven, dan kan jij aangeven dat je de rechthebbende bent. Eventuele advertentie-inkomsten zijn dan voor jou.

YouTube uploaden

NB: iets uploaden in YouTube wil nog niet zeggen dat je het ook moet publiceren. Je kan je muziek gewoon privé laten staan.

Tip 2: ISRC registratie

Zorg dat je voor al je opnames een ISRC registratie doet. Dat is een unieke code die bij een unieke opname hoort. Meer informatie daarover op sena.nl ». Ik neem aan dat je ook alles netjes bij BUMA STEMRA hebt geregistreerd.

In de praktijk blijkt dat deze administratieve zaken vaak niet goed op orde zijn. Dat kan problemen veroorzaken als het gaat om aangeven dat jij de rechthebbende bent van de compositie en opname.

Tip 3: playlists

Maak playlists van je albums. Trinity heeft dat bijvoorbeeld goed gedaan met hun laatste album. Op deze manier hou je je eigen creaties in de hand en zorg je dat mensen blijven luisteren.

Je kan je eigen kanaal trouwens ook verrijken met playlists van anderen. Dus zo zou je als artiesten elkaar ook kunnen promoten met een goed uitgewerkt YouTube kanaal.

Tip 4: lyrics video’s

Steeds meer artiesten maken ook zgn. lyrics video’s. Zoals deze van Toby Mac.

Trouwens, stichting Opwekking heeft dit jaar ook voor het eerst eigen lyrics-video’s gepubliceerd op hun eigen kanaal. Dat voorkomt dat er allerlei goedbedoelde maar foei-foei-foei-lelijke met windows-moviemaker gemaakte video’s worden gepubliceerd. Een grote vooruitgang!

Tip 4: fan video’s

Waardeer goede fan-made-video’s. Sommigen zijn echt heel creatief. Ga ze niet bestrijden, maar promoten. Als je punt 1 en 2 goed hebt geregeld, dan zijn ook hier de inkomsten voor jou. En je werkt aan je relatie met je fans.

Trouwens, ook covers door anderen horen hier natuurlijk ook bij.

Tip 5: complete beschrijvingen

YouTube is ook gewoon een zoekmachine. Zorg dat je liedjes goed worden gevonden door complete beschrijvingen aan je video’s toe te voegen. Voeg ook de songteksten toe aan de beschrijving. Die worden nu toch wel gezocht als mensen iets willen weten. En zeker in het religieuze genre zitten veel liedjes die zijn bedoeld om mee te zingen. Dat heeft de band Sela trouwens uitstekend op orde:

Wat Sela trouwens ook goed doet is de zorg voor de totale uitstraling. Alles straalt rust en kwaliteit uit. Maar dat even terzijde.

Tip 6: links toevoegen voor verkoop

Natuurlijk wil je ook albums verkopen. Voeg shop links  (naar een webshop, iTunes, etc) toe aan de beschrijving die onder de video’s verschijnt. Maak daarbij ook slim gebruik van de mogelijkheden om annotations toe te voegen. Deze zijn zichtbaar in je video zelf. Doe het wel op zo’n manier dat het niet als spam wordt ervaren.

Creep - Vintage Soul Radiohead Cover ft. Karen Marie

Je kan hetzelfde doen met concerten en andere aankondigingen. Komt er een tour aan, zorg dat je je video’s voor een bepaalde periode verrijkt met deze informatie. Zoals in dit voorbeeld is gedaan (iTunes link, Tour info én Support/donatie link).

Tip 7: donaties

Het moet binnenkort mogelijk zijn om ook via YouTube donaties te ontvangen. Non-profit organisaties kunnen zich so-wie-so al aanmelden via youtube.com/nonprofits.

Tip 8: extra video’s

Het is goed om je fans aan je te binden. Dat doe je niet alleen door je liedjes te zingen en beschikbaar te maken, maar door ook zelf je uit te spreken. Casting Crowns doen dat erg goed op hun ‘gewone’ YouTube kanaal. Je vind er bijbelstudie-achtige filmpjes, filmpjes waar de verhalen achter de liedjes worden verteld.

casting crowns

Met een beetje smartphone ben je al in staat om deze filmpjes te maken. Als je de creativiteit maar hebt :) Maar het kan ook mooier. Zoals Rend Collective die het hele verhaal vertelt “The Art of Celebration”:

Tenslotte

Er zijn services die je bij dit hele proces helpen. Zodat je uiteindelijk ook geld kunt verdienen aan je eigen muziek. Wil je er meer van weten? Stuur me even een berichtje.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

M.Calar
M.Calar
5 jaren geleden

Hoe kan ik een ISRC audiovisueel (videoclip) toevoegen hoe werk dat door een bedrijf insantantie of bestaad een video creator /editor ?