beauty in google image search

De Google definitie van schoonheid

3 min leestijd

Je moet het eens zelf doen: zoek op “beauty” in de Google images search. Dit is het resultaat dat ik krijg en het zegt misschien iets over een idee over schoonheid. Maar wie bepaalt eigenlijk wat mooi is, wat schoonheid is?

beauty in google image search

Het is eerlijk gezegd wel een heel homogeen beeld dat zich opdringt. Waar komt dit vandaan? Ik vraag me serieus af wie bepaalt wat beauty is. Wat (of wie) het mooiste is. En eigenlijk kan je dat ook niet bepalen. Want iedere cultuur heeft andere standaarden. Wat Aziaten mooi vinden is iets anders dan wat Europeanen mooi vinden.

Homogeen idee van schoonheid

Toch wordt er een behoorlijk homogeen beeld opgedrongen als ik zoek in de zoekmachine. Blijkbaar weet schoonheid zich ook in scripts en servers te vangen? Of is het een obsessie? Dit is als ik gewoon in Nederland zoek op “schoonheid”

schoonheid google image search

Weet je wat echt opvallend is, en ik kwam erachter toen ik dit artikel las… Dat als je zoekt op beauty of schoonheid ik alleen mooie dames zie met over het algemeen een overgrote hoeveelheid poedertjes, zalfjes, kleurtjes, lijntjes en andere spulletjes.

Woeste wolken

Is dat echt wat wij mooi vinden? Is dat het enige? Waar is de prachtige colibri, waar is de fantastische ruige natuur, de indrukwekkende waterval, de wolkeloze sterrenhemel, de woeste wolken tijdens een storm? Zijn dat juist ook niet de dingen waarvan we zeggen dat het schoonheid laat zien? De dingen die we ook echt mooi vinden.

Autocomplete Truth

Check eens dit filmpje van UN Women die laat zien wat eigenlijk de waarheid is de zoekmachine ons vandaag de dag voorschotelt. En eigenlijk is het best heel erg schokkend.

PS: is denk dat Google naar aanleiding van deze campagne een aantal zaken heeft aangepast in hun autocomplete-scripts. Om deze exacte uitkomsten te voorkomen. 

Het punt is dat de zoekmachine niet slechts iets onafhankelijks laat zien, maar erg de neiging heeft on negatieve stereotiepen, negatieve ideeën naar boven te laten komen. Het laat de duistere kant zien van onze ‘internet waarheid’. Want op een gegeven moment is dit de waarheid die je vindt in een zoekmachine. Maar waar is een bepaalde waarheid ontstaan? En wat vind Google er eigenlijk zelf van?

un womens campaign

Google laat een spiegel zien

Wat Google hier zelf van vindt? Zij willen een spiegel zijn die de wereld laat zien in de tijd waarin we leven. En dat is misschien wel een schokkend en onthutsend beeld dat zich opwerpt. Zijn we echt hier aanbeland? De invloed die bijvoorbeeld Google heeft op de perceptie van de mensen van nu is best schokkend. En nog steeds vraag ik het me af of dit echt slechts een spiegel is, of dat er in de bits en bytes, de scripts en servers, misschien ook wel een aantal zaken verbeterd kunnen worden.

Bronnen: theguardian.com / medium.com / techcrunch.com

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rob Haster
Rob Haster
9 jaren geleden

….. of was het de mens die gezien wilde worden door de vissen? :) Misschien moeten we wat losser van de digitaliteit komen en gewoon elkaar gaan zien en ontmoeten….

Rob Haster
Rob Haster
9 jaren geleden

Beauty is in the eye of the beholder, da’s waar. Maar we willen zo graag gezien worden…. Een tijd geleden schreef ik over het visje dat zo graag door mensen gezien wilde worden…… http://ontginner.wordpress.com/2011/10/21/ze-zien-me-wel/