napalmmeisje

Verhalen over vergeving

4 min leestijd

Als je vòòr het moment staat om te vergeven kan je er als een berg tegenop zien. Je blijft maar zitten aan de schaduwkant van de berg. Je weet dat aan de andere kant van de berg lucht, licht en leven is. Maar die berg over hè. Daadwerkelijk gaan vergeven kan zo’n enorme opgave lijken. Soms helpt het om bijzondere verhalen over vergeving te horen. En te merken dat er niets  is dat niet vergeven kan worden. Kijk naar de bijzondere verhalen van o.a. Corrie ten Boom, 2 moeders van 9/11, een moordenaar uit Rwanda en de moeder van een doodgereden meisje.

Zoals ik eerder al eens noemde ben ik momenteel aan het werk aan een nieuwe online cursus rondom het thema van vergeven. En verzamel daarom ook veel van die verhalen. Omdat ze zo bijzonder zijn. Zoals deze man hierboven die de moordenaar van zijn dochter vergeeft. Hoe krijgt hij het voor elkaar?

Toespraak Corrie ten Boom

Corrie ten Boom kon de kampbewaker niet vergeven toen hij dat haar vroeg. Hij was wreed en ook medeverantwoordelijk voor de dood van haar zus. Het confronteerde haar met haar eigen hart en de haat die erin was. Uiteindelijk vergeeft ze. Door de kracht van Gods liefde. Prachtig!

Twee moeders van 9/11

[ted id=1136 lang=nl]

Twee moeders die eigenlijk niets met elkaar te maken hebben. Maar wel door die ene gebeurtenis: de zoon van Phyllis Rodriguez stierf bij de aanslag op het World Trade Center in New York op 11 september 2001. De zoon van Aicha el-Wafi is verdacht van het hebben van een rol in de aanslag op de Twin-Towers in New York. Ze ontmoeten elkaar met de wens om vrede te vinden. Een bijzonder verhaal.

Moordenaar uit Rwanda

Het is allemaal ver weg. Het is niet onze wereld. En daarom voelen we er misschien niet veel bij. Maar wat een gruweldaden zijn er niet geweest in Rwanda? Het is bijna onmenselijk om te kunnen vergeven. Nee, eisen kan je het niet. Vergeven kan je niet afdwingen. Maar je kan het wel geven. Als een vrije gave. Een keuze.

Het Napalm meisje

Vietnam Kim Phúc

Kim Phúc is het meisje geworden dat de verschrikkingen van de oorlog in Vietnam zo duidelijk maakte. Op 8 juni 1972 verandert het leven van dit blije meisje in een nachtmerrie. Er wordt een napalm bom gegooid op haar dorp. Haar kleren en huid zijn letterlijk van het lijf geschroeid.

Nu gebruikt ze alles wat haar is overkomen om de wereld op te roepen om te leren vergeven. “Het is de moeilijkste les van allemaal” zegt ze. Nou inderdaad, ga er maar aanstaan. “Ik draag mijn verleden met mij mee. Ik zal het nooit vergeten, want oorlog is verschrikkelijk. Maar er is altijd een toekomst. De wereld kan heel mooi zijn”. Bron.

Forgiveness

Op 11 mei 2002 reed een 24-jarige dronken bestuurder Maegan en haar vriendin Lisa dood. Beide 20 jaar. Meagan is een van de tweeling van Renee Napier. Het is niet slechts een verhaal dat de hele wereld verwoestte van drie families. Maar ook een verhaal dat gaat over vergeving en genezing. Want de families van de meisjes besloten om Eric, de dronken bestuurder, te vergeven. En ze werkten eraan mee om de straf te verkleinen. Bron.

Dit is in het kort het verhaal achter het liedje dat Matthew West schreef: “Forgiveness”.

It’s the hardest thing to give away
And the last thing on your mind today
It always goes to those who don’t deserve

It’s the opposite of how you feel
When the pain they caused is just too real
Takes everything you have to say the word

Forgiveness
It’s always angers own worst enemy
Even when the jury and the judge
Say you’ve got a right to hold a grudge
It’s the whisper in your ear saying, “set it free”

Forgiveness
Lord, show me how to love the unlovable
Teach me how to reach the unreachable
Help me now to do the impossible

Forgiveness
It can clear the bitterness away
It can even set a prisoner free
There is no end to what its power can do

So, let it go and be amazed
By what you see through eyes of Grace
The prisoner that it really frees is you

Forgiveness

Er zijn zoveel prachtige verhalen te vertellen. Die laten zien dat vergeven het beste is wat we in handen hebben gekregen om vrij te worden als we gevangen zitten in ons verleden. Die ook laten zien dat vergeven de enige weg is die vrede brengt.

PS: doorpraten? Dat kan bijvoorbeeld via ikzoekgod.nl/vraag

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jacoline
Jacoline
9 jaren geleden

Dank je voor het delen van dit blog. Voor mij extra bijzonder, omdat mijn bijbelstudie vanmorgen ook ging over vergeving. Een mooie aanvulling die ik hier las, is dat het Griekse woord voor vergeving: Aphiemi. Dit betekent de macht of het bezit over iemand opgeven, vrijlaten. Het beeld dat hier bij hoort is dat degene die niet vergeven wordt, met touwen vastgeboden zit op de rug van degene die niet vergeeft. M.a.w. als jij niet… Lees verder »

Focco Prins
Focco Prins
9 jaren geleden

Bedankt voor het delen van deze gedachten en beelden. Indrukwekkend en motiverend om van vergeving een werkwoord te maken!