overladen brein

Beheers de informatie vloedgolf

3 min leestijd

Internet… hoe was het ook alweer zonder dat het onderdeel was van het leven van alle dag? Nu is het Internet zeker niet allemaal oké. Met name de vloedgolven van informatie die het soms met zich meebrengt maakt het soms minder aangenaam.

overladen brein

Nu is het probleem niet zozeer informatie-overload. Maar onze informatie-filter is nog niet goed afgestemd. Dus ons brein kan een beetje op tilt slaan. Nu kan je daar natuurlijk wel wat aan doen. Zodat het Internet je het leven wat gemakkelijker gaat maken. Een paar tips:

Voorkom ruis

Zorg dat je die dingen alleen krijgt te zien die je ook daadwerkelijk moet zien. Meld je af voor zoveel mogelijk email-lijsten en reclame-mails. Zorg dat de spam goed wordt uitgefilterd. En op Twitter en Facebook kan je kritisch zijn in wie je wel of niet volgt. Op Facebook hoef je trouwens niet iemand te ontvrienden als je geen updates meer wilt zien. Zie voorbeeld hieronder (Paulien, wees niet bezorgd, ik volg je nog, maar de ruilkring niet meer)

instellingen facebook

Alerts voor belangrijke thema’s

Je kan natuurlijk heel veel sites continue proberen te volgen. Laat Internet ook het werk voor je doen. Stel hiervoor bijvoorbeeld ‘alerts’ in bij Google Alert. Superhandig. Want je kan ook nog bepalen of je alles wilt krijgen, of slechts de belangrijkste zaken.

blendle alerts

Ik heb ook ‘alerts‘ ingesteld bij Blendle. Iedere ochtend krijg ik een overzichtje met mijn ‘alerts’ in de mailbox. Dat’s nu pas handig!

Gebruik apps

Erg vaak is het zoeken naar informatie en browsen door je vriendenlijsten het handigste als je een app op je smartphone of tablet gebruikt. Ze hebben meer focus, minder afleiding. En doen meestal goed waar ze voor zijn gemaakt.

Niet constant email

Wat je nu dus niet moet doen is constant je mailbox open houden. Een van de betere tips die ik ooit kreeg is om nooit je dag te beginnen met je mailbox. Anders gaat namelijk je mailbox je hele dag bepalen.

wekker

Dus prik een aantal vaste momenten op de dag dat je je mail gaat bijwerken. Vind je het ingewikkeld? Spreek dan bijvoorbeeld met jezelf af dat je dit maximaal eens per uur doet.

Bonus: Doe één ding tegelijk

Ondanks als het fijne van multitasken is het niet handig om al die taken door elkaar heen te doen. Probeer je voor een bepaalde tijd te focussen op één ding. Is je smartphone een verleiding om toch steeds te openen? Ik kwam het appje “Forest” tegen die je probeert te motiveren je iPhone voor minimaal 30 minuten niet aan te raken. Superleuk. Maar toch errug lastig vol te houden. Er zijn meer van dergelijke appjes te vinden. Ik vond deze wel leuk.

[appstore id=866450515]

Ik hoop dat op deze manier het Internet je meer gaat helpen in plaats van dat het je in de weg zit!

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -